Dawno nie piekłam ciasteczek. Jakoś ostatnio tak jest, że domownicy oszaleli na punkcie sernika z wiaderka i to on króluje na stole. Ale dziś postanowiłam pobawić
Ewa w kuchniKolejna propozycja na babeczki czy też tartaletki. Tym razem o słodko ziemistym smaku. Zielona herbata matcha ma charakterystyczny smak , dlatego jeśli nie jesteście jej koneserami do
Bon appetit mon amieOd jakiegoś czasu stosuje zamiast cukru ksylitol inaczej cukier brzozowy.Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego cukru. Nowością jest również Korab zamienni kakao również zdrowszy dla naszego organizmu
Różowa kuchniaRożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie
Moja DelicjaNiedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają
Kulinarne Inspiracjedzbanka przez gęste sito. Czynność tą należy powtórzyć około 3 razy, aż nasze mleko owsiane będzie miało gładką konsystencję. Pozostałą na sicie pulpę możemy wykorzystać na przykład do przygotowania ciasteczek owsianych (przepis wkrótce na blogu). Tak przygotowane mleko owsiane możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Większość napojów roślinnych ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed nalaniem do szklanki należy
Dieta bez mlekaRok szkolny rozpoczął się na całego, a wraz z nim rozpoczął się w szkołach..festiwal marnowania żywności. Problem ten nie dotyczy tylko stołówek szkolnych, ale przede
WiszniówkaPyszne i szybkie kremówki, bez konieczności pieczenia ciasta. Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości, ponieważ dolna warstwa krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy. Składniki: 2 opakowania prostokątnych krakersów Lajkonika (nie zostaną zużyte wszystkie)* 4,5 szklanki mleka 1 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier wanilinowy (16 g) 6 duże jajka
Ugotujmy Cośbardzo klasycznym wydaniu! :) Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw i XXw. był w Anglii podawany jako alternatywa dla dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki. Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także jako nadzienie do ciast, tart, czy dodatek do jogurtów i serników. Jest
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku
Moja Delicjajogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej). Smacznego
Zielona KuchniaJeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym
Zielona KuchniaLubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem? Te ciasteczka są właśnie dla Ciebie :-) Małe niepozorne 'gniotki' nie dość, że kryją w sobie bardzo
Zielona KuchniaBłyskawiczne w przygotowaniu - idealne na wizytę niespodziewanych gości. Można wsypać dodatki, jakie akurat ma się pod ręką. I co najważniejsze - zawsze się udają! Składniki -2 szkl
Zielona KuchniaPrzepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego
Zielona Kuchnia