niedługo, a na razie zapraszam na Biscotti al limone . Przepis możecie znaleźć we wspomnianej książce. Ja delikatnie go zmieniłam, dostosowjąc do swoich smaków Biscotti al limone przepis na 30 ciasteczek Przepis pochodzi z książki ,,Italia do zjedzenia” 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru (dodałam 70 g) jajko duża cytryna pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier
365 dni dookoła kuchniBardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może
Walijskie Pichceniewrzątki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Drugą galaterkę truskawkową zalewamy 1 ½ szkl wrzątku i odstawiamy do półóstężenia. 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. wody. Odstawiamy do półstężenia. Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki aby masa nam zastygła. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy
Słodki Zakątekmielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 litr jagód 250ml śmietanki 30% 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: 250ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła. Żelatynę namoczyć w wodzie. Ser wymieszać
Słodki ZakątekCzęsto zostają mi białka. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss
Słodki ZakątekEkspresowy przepis na idealne mini pyszności. Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu. Smaży się je na oleju lub smalcu. Podczas tego zabiegu same się obracają – idealnie
Słodki Zakątekdodać odrobinę konfitury. Według mnie w tych proporcji wychodzi prawidłowa, jednak to w znacznym stopniu zależy od gęstości dodanej konfitury. W odwrotnej sytuacji możemy dodać odrobinę biszkoptów lub innych ciasteczek, które akurat mamy w domu. Dodajemy wiórki kokosowe, żurawinę oraz posiekane orzechy. Całość mieszamy ręcznie, a następnie formujemy kulki (moje mają ok 3cm). Z tych proporcji otrzymałam 15 bajaderek. Bajaderki
Słodki ZakątekLubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest
Słodki ZakątekChyba każdy z nas lubi babeczki. Ja lubię je z dekoracją kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Miałam w zamrażarce trochę jagód więc postanowiłam je wykorzystać. Inspirację
Słodki ZakątekZamiast pierniczków ja robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty
Słodki ZakątekPyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki. Dzięki dodatku miodu sztucznego po wypieczeniu są miękkie, z czasem jednak kruszeją. Można je przygotować parę dni przed świętami, lub też
AleTorcikSkładniki : 3 szkl. mąki 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) 3/4 szkl. mleka (lekko podgrzanego ja zagrzałam w mikrofali) 1 jajko 30g roztopionego masła (też rozpuściłam w
Lili w kuchnidostatecznie słodka, należy jednak pamiętać o słodkich herbatnikach. Gdy się pogotuje ze dwie minuty, wylewamy połowę na ciastka, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Później idzie reszta masy i znów ciasteczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do rondla dajemy płynne składniki na polewę, następnie wsypujemy suche. Delikatnie podgrzewamy, aż się wszystko połączy. Należy pamiętać, że jeśli się zacznie oddzielać
Dieta moja pasjaoszukujmy się – życie bez czekolady byłoby smutne Dlatego zdecydowanie nie jestem zwolennikiem rezygnacji ze wszystkiego co słodkie (mam tu myśli nie tylko owoce, ale też domowe ciasta, ciasteczka, budynie itd.). Raczej stawiam na mądre, świadome wybory żywieniowe. Pamiętaj, że jednym z elementów zrównoważonej diety są nie tylko jej walory zdrowotne, ale też smakowe. Działanie zero jedynkowe na dłuższa
Powiedz dietom nieprzegrzać czekolady, nie może ona zbyt długo się podgrzewać, bo może nam się ''zważyć'' . Gdy masło i czekolada nam się całkiem rozpuści, ciepłą polewą oblewamy nasze ciasta, ciasteczka. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarne