ciasteczka - 39423 przepisów (strona:1573/2629)

Biscotti al limone 146

niedługo, a na razie zapraszam na Biscotti al limone . Przepis możecie znaleźć we wspomnianej książce. Ja delikatnie go zmieniłam, dostosowjąc do swoich smaków Biscotti al limone przepis na 30 ciasteczek Przepis pochodzi z książki ,,Italia do zjedzenia” 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru (dodałam 70 g) jajko duża cytryna pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier

365 dni dookoła kuchni
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 203

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może

Walijskie Pichcenie
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 146

wrzątki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Drugą galaterkę truskawkową zalewamy 1 ½ szkl wrzątku i odstawiamy do półóstężenia. 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. wody. Odstawiamy do półstężenia. Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki aby masa nam zastygła. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy

Słodki Zakątek
FIOLETOWE RUNO czyli SERNIK Z JAGODAMI 210

mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 litr jagód 250ml śmietanki 30% 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: 250ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła. Żelatynę namoczyć w wodzie. Ser wymieszać

Słodki Zakątek
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 195

Często zostają mi białka. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss

Słodki Zakątek
TWAROGOWE PĄCZUSIE 173

Ekspresowy przepis na idealne mini pyszności. Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu. Smaży się je na oleju lub smalcu. Podczas tego zabiegu same się obracają – idealnie

Słodki Zakątek
MICHAŁKOWA BAJADERKA 180

dodać odrobinę konfitury. Według mnie w tych proporcji wychodzi prawidłowa, jednak to w znacznym stopniu zależy od gęstości dodanej konfitury. W odwrotnej sytuacji możemy dodać odrobinę biszkoptów lub innych ciasteczek, które akurat mamy w domu. Dodajemy wiórki kokosowe, żurawinę oraz posiekane orzechy. Całość mieszamy ręcznie, a następnie formujemy kulki (moje mają ok 3cm). Z tych proporcji otrzymałam 15 bajaderek. Bajaderki

Słodki Zakątek
GRZYBKI 149

Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest

Słodki Zakątek
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 187

Chyba każdy z nas lubi babeczki. Ja lubię je z dekoracją kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Miałam w zamrażarce trochę jagód więc postanowiłam je wykorzystać. Inspirację

Słodki Zakątek
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 160

Zamiast pierniczków ja robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne.   Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka  mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła   Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty

Słodki Zakątek
Pierniczki 280

Pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki. Dzięki dodatku miodu sztucznego po wypieczeniu są miękkie, z czasem jednak kruszeją. Można je przygotować parę dni przed świętami, lub też

AleTorcik
Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone 335

Składniki : 3 szkl. mąki 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) 3/4 szkl. mleka (lekko podgrzanego ja zagrzałam w mikrofali) 1 jajko 30g roztopionego masła (też rozpuściłam w

Lili w kuchni
Sernik na herbatnikach bez pieczenia. 176

dostatecznie słodka, należy jednak pamiętać o słodkich herbatnikach. Gdy się pogotuje ze dwie minuty,  wylewamy połowę na ciastka, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Później idzie reszta masy i znów ciasteczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do rondla dajemy płynne składniki na polewę,  następnie  wsypujemy  suche. Delikatnie podgrzewamy, aż się wszystko połączy. Należy pamiętać, że jeśli się zacznie oddzielać

Dieta moja pasja
Jak poradzić sobie z uzależnieniem od słodyczy? 177

oszukujmy się – życie bez czekolady byłoby smutne Dlatego zdecydowanie nie jestem zwolennikiem rezygnacji ze wszystkiego co słodkie (mam tu myśli nie tylko owoce, ale też domowe ciasta, ciasteczka, budynie itd.). Raczej stawiam na mądre, świadome wybory żywieniowe. Pamiętaj, że jednym z  elementów zrównoważonej diety są nie tylko jej walory zdrowotne, ale też smakowe. Działanie zero jedynkowe na dłuższa

Powiedz dietom nie
Polewa czekoladowa - prosta i zawsze się udaje. 152

przegrzać czekolady, nie może ona zbyt długo się podgrzewać, bo może nam się ''zważyć'' . Gdy masło i czekolada nam się całkiem rozpuści, ciepłą polewą oblewamy nasze ciasta, ciasteczka.                              Życzę udanych wypieków

Przepisy i porady kulinarne