budyń waniliowy (40 g) 60 ml oleju rzepakowego 2 czubate łyżki kajmaku polewa czekoladowa: 4 łyżeczki cukru 15 g masła/margaryny 2 czubate łyżeczki kakao Spód ciasteczkowy 1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek". Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia
Gotowanie...to proste !Cześć! Były już wafle z galaretką link a teraz czas na czekoladowe. Jak i jedne tak i drugie przypominają mi wczesne dzieciństwo smakiem i
Pieprzyć z Fantazjąostatnia galaretka stężeje, ubijamy śnieżkę z mlekiem i wykładamy na galaretki, na górę pokroiłem kilka kawałków ptasiego mleczka bo akurat były pod ręką - może być czekolada , pokruszone ciasteczka itp. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (4porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KalorycznieTruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę
Kulinarne PrzebojePtysie robię dość często i w różnych wersjach smakowych. Tym razem z klasycznym kremem białkowym. Krem piankowy w tych ptysiach jest bardzo słodki i smakuje jak
Bon appetit mon amieszczęście :D Wyłożyłam herbatnikami naczynie wielkością połowy zwyczajnej blaszki do pieczenia. Do serka dodałam 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody. Wymieszałam i wylałam masę na ciasteczka. Wierzch wyłożyłam malinami. Na koniec jak wszystko stężało wylałam galaretkę o smaku agrestowym. Godzinka chłodzenia w lodówce, może półtorej i wielka radość dla duszy i podniebienia :D Miłego tygodnia Wszystkim
Pieprzyć z Fantazjąziemniaczanej. Na bezę wykładam rozwałkowaną drugą część ciasta. Piekę 1 godzinkę w 180 stopniach Nic dodać, nic ująć - ciasto na każdą okazję. Z tego ciasta wychodzą też super kruche ciasteczka. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąkaloszach obowiązkowo byłam troszkę na ogrodzie. Przy okazji nie omieszkałam skubnąć rabarbaru :D W dzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze....pycha....teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze je robię w sezonie. Sprawdzony przepis i nie wychodzi zakalec. Składniki: * 1 i 3/4 szklanki
Pieprzyć z Fantazjąjeszcze, jeszcze i jeszcze....W końcu stwierdziła, że lepiej będzie jak mi podaruje ten właśnie przepis :D Chyba bardziej jej się to opłacało :D I tak zaczęłam robić to ciasteczko w domu<3 Nie robię go często. Zawsze przy jakiejś ważniejszej okazji bądź przy świętach. Teraz wracam z L4 do pracy, więc pomyślałam, że w końcu zrobię je koleżankom
Pieprzyć z FantazjąCześć! Dzisiejszy dzień przywitał nas piękną pogodą aż chce się wszystkiego. Tego nam brakowało. Pięknego słońca. Po odpoczynku sobotnim, tzn. sprzątaniu, praniu i innych relaksujących
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Doczekaliśmy się słońca, choć na chwilkę :D O grillu tradycyjnym wypada chyba troszkę zapomnieć.....nadają pogorszenie pogody. Pozostaje elektryczny :D W domu ogrom dymu
Pieprzyć z FantazjąCześć :) Ten przepis dostałam jakieś 20 lat temu od koleżanki mojej mamy. Od początku takie wydanie sernika przypadło domownikom. Miałam troszkę przerwy w jego pieczeniu i
Pieprzyć z FantazjąCześć! Dziś będzie na słodko. Wczoraj proponowałam coś na piątkowy wieczór....sobotę przeskoczę i skupię się na niedzielnym słodkim co nieco. Chociaż dlaczego ma być na
Pieprzyć z FantazjąCzekoladę starkować na tarce o średnich oczkach i posypać nią wierzch ciasta (fot.4) . Całość wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze zastygły, a ciasteczka delikatnie zmiękły. drukuj przepis
Świat Ciastaminut. Podajemy z chlebem i prawdziwym masełkiem. Zajrzyj również tu: 1. Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 2. Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 3. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
My World by Dagmara Rek