Szukacie pomysłu na szybką przekąskę, smaczne śniadanie lub pyszną kolację? To świetnie trafiliście, ponieważ te muffinki sprawdzą się przy każdej okazji i naprawdę świetnie smakują. Są
Di gotujesię nie składało, żeby je przygotować, ale zazwyczaj jak coś co długo chodzi mi po głowie, wprowadzam to w życie. Dlatego jest i on - przepis na bardzo fajne ciasteczka, z jeszcze fajniejszym farszem. SKŁADNIKI: ciasto 250 g maki pszennej 100 g miękkiego masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 ml mleka kilka kropel
Kuchnia w opałachwygląda kołduny nadziewane wege farszem, kakao z kurkumą i masala tea, budyń z kudzu, kimczi z resztek, syrop z hyćki i rabarbaru, brukselka ze śliwką i desery z okruszków ciasteczek. Jestem też fanką poetyckich nazw potraw tj. kompot z przypadkowych owoców i obierków z garścią chrustu z lasu. Jak napisał Charles Spence w “Gastrofizyce ” potrawa niekoniecznie ma być dobra. Wystarczy
Ugotowane pozamiataneteż okazję spróbować wywodzącej się z regionu Azji i Pacyfiku kawy Sumatra o ziołowym posmaku, który idealnie łączy się z serem pleśniowym i hummusem. Wielkie zaskoczenie - zestawienie kawa i ciastko to nie wszystko, co oferuje ten popularny napój . No właśnie, food and coffee pairing to naprawdę interesujące zagadnienie. Kawa może wspaniale łączyć się z jedzeniem wydobywając jego smak, albo wręcz
Chilli Czosnek i Oliwaboczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki: - 500g mąki pszennej - 4-5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka - 80g cukru - 100g płynnego masła - 1 jajko - szczypta soli do środka - 8 łyżek cukru biały lub brązowy
Farmażonysernik w Małej Cukierence :). Jest ciekawy w smaku z masą bananową i masłem orzechowym, coś dla fanów tych dwóch składników. Sernik jest kremowy, delikatnie waniliowy, na spodzie zrobionym z ciasteczek. W przygotowaniu jest szybki i prosty. Sernik wygląda wspaniale i apetycznie, uwaga mało rośnie. Polecam… Więcej przepisów na serniki można znaleźć tutaj: „Serniki” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej
Mała CukierenkaKrem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić
Za drzwiami kuchnimandarynki - 1 szklanka płatków owsianych - 1/2 szklanki rodzynek -1/2 szklanki słonecznika Przygotowanie : Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy Na blasze wylozonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut
Szkrab Je Samświąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec
Arbuziakiusmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plTsumura jest jedynym szefem bez gwiazdki w tym gronie). Muszę się przyznać, że zjadłam 2 porcje, z czego jedną na nielegalu. Na deser było japońskie składane ciasteczko monaka. Bardzo podobało mi się szczególnie opakowanie ze specjalną inspirowaną polską banderą nalepką. Pyszne były też lody pietruszkowe z zabaione z wyczuwalnym aksamitnym pyłkiem pszczelim od Jonathana Berntsena. Przyjemnie było też popatrzeć
Ugotowane pozamiatanemiłośników słodkości i potraw wytrawnych. Podsumowanie: Książka od razu przypadła mi do gustu, gdyż oprócz cudownych zdjęć zawiera ciekawe przepisy, które sprawdzą się w przeróżnych okazjach. Lubię wymyślać wszelkie ciasteczka, tak samo jak placki, więc sądzę, iż to będzie moje dodatkowe źródło inspiracji! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi placuszkami lub jeżeli szukacie pysznych przepisów - koniecznie sięgnijcie po tą książkę
Di gotujeodrywamy małymi kawałkami, ewentualnie nakładamy odrobinę masła i wkładamy do ust. Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest serwowany na stół w całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami
Kate's KitchenMleko i masło to produkty mleczne, które bardzo często są postawą do wypieku ciast i deserów. Jednocześnie zawierają laktozę – cukier mleczny, który nie jest przez
Kierunekuchnia