ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1568/2595)

KARTOFELKI 155

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie   na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną do kawy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA CZEKOLADOWE SERCA 156

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 162

wykrawamy koło , które przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dopiero na blaszce robimy stempelki( warto za każdym razem stempelki oprószyć mąką wtedy nie będą się przyklejać do ciasta) ciastka pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło: http://www.bistromama.pl/2014/06/ciastka-cytrynowo-maslane-idealne-do.html

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE 174

woreczka i schładzamy w lodówce   przez 30 minut po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 4mm, na stolnicy podsypanej delikatnie mąką, następnie wykrywamy np. serduszka, gwiazdki itp. i układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, studzimy na kratce w oryginale   gotowe ciasteczka są zanurzone do połowy w czekoladzie

Słodkie zapomnienie
KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 152

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTO MILIONERA 159

czekolady 3-4 łyżki masła Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy Wykonanie: ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, cukru oraz pokrojonego na kawałki zimnego masła, zagniatamy ciastko, które przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy je widelcem. pieczemy około 20 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 190°C spód studzimy i dopiero na zimny

Słodkie zapomnienie
ZDROWE BATONY KOKOSOWE 227

czekolady i posypujemy płatkami kokosowymi (ja schłodzony wałek , pokroiłam na plastry i żeby uzyskać ładny okrągły kształt, każdego z nich, pojedynczy plaster wkładamy do okrągłej foremki takiej do robienia ciasteczek i ugniatając palcami dopasowujemy go kształtu foremki. I gotowe piękne   I równe okręgi :) ). Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/03/batony-kokosowe/

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA FIT IDEALNE 181

wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni   i słonecznika oraz szczyptę cynamonu, całość dokładnie mieszamy i formujemy formujemy kulki   które, delikatnie spłaszczamy ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C gotowe studzimy na kratce. Źródło: FB Fit Mamuśki

Słodkie zapomnienie
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z AMARANTUSEM 187

połączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów   lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę ,  zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy   na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15 minut gotowe można przełożyć powidłami lub innym kremem ale bez dodatku również są pyszne :) Źródło: http://blog.vegabutik.pl/pelnoziarniste-ciasteczka-z-amarantusem-i-czekolada/

Słodkie zapomnienie
PIERNICZKI W WERSJI FIT 368

miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki czyli jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, jogurt i miód z ksylitolem, wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy na tyle elastycznie ciastko które da się wałkować ciasto rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga żeby

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka owsiane makowo - sezamowe 204

proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując ciasteczka.   Przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury  180 °C przez około 8 minut. Gotowe ciasteczka wyjąc z piekarnika i wystudzić

Kuchenne aromaty
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 153

Keksówkę mam o wymiarach: 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014. Książka to jeden ze świątecznych prezentów, u mnie monotonnie (ale zawsze ciekawie) w tematyce kulinarnej

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka z bezą 249

Wszędzie pierniczkowy szał! Ja też już ich upiekłam tym roku sporą ilość, ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na boskie kruche ciasteczka! Od wielu

Kulinarne przygody Gatity
Korzenne kuleczki w mlecznej czekoladzie 175

Nyskie około 70 g masła cukier cynamonowy do obtoczenia polewa i dekoracja mleczna Helio Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy łyżką. Z masy w dłoniach formujemy kulki. Każdą delikatnie obtaczamy w cynamonowym cukrze. Tak przygotowane korzenne kuleczki wkładamy do lodówki

Słodkie okruszki
Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline di frutta secca, miele e cannella) 183

naszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki  trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają czekoladowe pralinki, ale ich wnętrze wypełnia kremowa masa z suszonych moreli, śliwek, daktyli i rodzynek. Smak bakalii cudownie łączy sie z miodem i cynamonem, nadając kuleczkom niesamowitego, świątecznego aromatu. Przyznaj

La grande e la piccola cuoca