ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:19/71)

Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 196

Dlatego dzisiaj coś na podwieczorek. Coś, co może zastąpić nam jeden posiłków: piernik z buraka. Do upieczenia ciasta użyłam mąki ryżowej, mąki migdałowej oraz mąki jaglanej, na którą przepis podawałam przy okazji przepisu na ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę ryżową ? Naprawdę prosto. Po prostu z białego ryżu. Aby uzyskać 100 gramów mąki ryżowej należy zmielić w młynku do kawy(...)mąkę wykorzystam wcześniej czy później. Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie. A jak zrobić mąkę migdałową ? Podobnie jak ryżową, tylko z płatków migdałowych :) Dla uzyskania 50 gramów mąki migdałowej, musimy zmielić 50 gramów płatków migdałowych. I tak, jak w przypadku mąki ryżowej, mielimy ta długo, aż uzyskamy konsystencję mąki

Szczęśliwa kuchnia
Ciastka migdałowe z orzeszkiem 127

Bardzo dobre ciasteczka, lekko chrupiące. Polecam Przygotowanie ciasta – ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, solą tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone migdały

Kuchnia Pokoleń
Domowy marcepan 282

Domowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie

Poezja smaku
Tort Amaretti 152

niż oczekiwałam. Może tylko nieco ciut za słodki. Tym co urzekło mnie najbardziej, to ciasto – pyszne, wilgotne, mocno migdałowe i niebanalne… już kombinuję w jakim innym zestawieniu wykonać go ponownie. Ciasto: 4 duże jajka 1/2 szkl. zmielonych ciasteczek amaretti 1/2 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. zmielonych migdałów 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli Krem: 1 szkl. mleka

Smaki Na Talerzu
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 171

kawałków czekolady, ale pokruszyła mi się, więc zewnątrz jest posmarowany czekoladowym ganache.  Możecie pójść na skróty i obłożyć z wierzchu ciasteczkami czekoladowymi lub rurkami. W środku za to jest pyszna niespodzianka.  Chrupiąca pralina migdałowa i krem oreo, dla wielbicieli oreo. Świnki wykonałam z masy cukrowej -  Tu   znajdziecie instrukcję. Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony(...)minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Pralina migdałowa 25 ml wody 40 g cukru  40 g migdałów bez skórki (użyłam migdałów w słupkach) 40 g czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Płatki owsiane - jedz na zdrowie! 174

oraz fosfor. Jak wykorzystać płatki owsiane?? Otóż, można z nich przygotować owsiankę z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii, którą możemy ugotować na mleku sojowym, migdałowym, krowim lub na wodzie. Z owsa przygotowuje również różnego rodzaju ciasteczka, placuszki lub czasem dodaje do naturalnego jogurtu lub do wypieku chleba. Uwielbiam każdą wersje wykorzystania płatków... Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny

kulinarne odsłony pati
Health Box - pudełko ze zdrową żywnością 189

była cudowna! W pudełku znalazłam znane i lubiane przeze mnie produkty, jak chia, które często używam do puddingów, czy słonecznik łuskany idealny do ciasteczek owsianych. Wspaniałą niespodzianką było dla mnie znalezienie w paczuszce mąki migdałowej oraz miechunki peruwiańskiej, o której – wstyd się przyznać – dotąd nie słyszałam. W styczniowej edycji znalazło się  6 pełnowartościowych i pełnowymiarowych, zdrowych produktów - zobaczcie

Tetiisheri
Ciasteczka śnieżne kule 1439

Ciasteczka śnieżne kule Ciastka w typowo zimowym klimacie. Być może spotkaliście je już wcześniej pod inną nazwą. Czasem pojawiają się jako "rosyjskie ciasteczka do herbaty" lub "meksykańskie ciastka weselne". U nas zostały nazwane migdałowymi śnieżkami. Bardzo proste do przygotowania, ale o wspaniałym aromacie. Moje po ułożeniu na blaszkach musiałam porzucić na ok. godzinę, którą spędziły w lodówce. Przez

Pełny talerz
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 149

Przepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie

Oryginalny smak
Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle) 186

SKŁADNIKI Ciasto dyniowo- migdałowe 450 g m ą ki pszennej 150 g m ą ki migdałowej   350 g miąższu z dyni 150 g masła  150 g cukru 70 g ciasteczek amaretti 100 ml mleka 16 g proszku do pieczenia 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia(...)masła  50 g cukru pudru Dekoracja ciasteczka amaretti gorzka czekolada **** INGREDIENTI Torta di zucca e mandrole 450 g di farina 150 g di farina di mandorle   350 g di polpa di zucca 150 g di burro 150 g di zucchero 70 g di amaretti 100 ml di latte 16 g di lievito per dolci 6 uova 1 bacca

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka owsiano-bakaliowe 169

Oryginalne, ziarniste ciasteczka, z drobnymi płatkami, otrębami, sezamem, z bakaliami lub tylko z ziarnami, jak wolimy. bardzo proste, nie wymagające żadnych umiejętności, tylko chęci uczynią tę wspaniałą przekąskę do herbatki  czy kawy .... Składniki: 50 dkg drobnych płatków owsianych, razem z otrębami pszennymi, żytnimi itp. pół szklanki brązowego cukru 1 kostka masła lub margaryny 1-2 czubata(...)łyżka jogurtu naturalnego, można użyć śmietany 3 jaja 1 łyżeczka proszku d|pieczenia po 2 łyżki bakalii: rodzynek, wirek kokosowych, orzechów zmielonych, płatków migdałowych, warto dodać sezamu! Można też do połowy dodać 2 łyżki kakao. Wówczas ciasteczka będą dwukolorowe! Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i łączymy. Blaszkę wyłożyć papierem, łyżeczką do herbaty formować kuleczki, spłaszczać i piec w takiej

kgwjanczewo
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 222

zachwyciły mnie wszystkie otrzymane do testowania produkty. Dobrze, że zdjęcia zrobiłam zanim zaczęłam próbować, bo… później zostały już tylko puste słoiczki. Co myślę o poszczególnych produktach Primavika? masło migdałowe prażone – jak wspomniałam wcześniej dla mnie i moich bliskich to „poezja smaku”. Skład, to aż 99% prażonych migdałów. Czyli to co lubimy w czystej, pysznej postaci. Delikatne(...)tłuszczowych, wapnia, cynku, magnezu, potasu wzmacniającego serce, witaminy B2 oraz cennego przeciwutleniacza: witaminy E. Szczerze polecam! masło orzechowe piernikowe – uwielbiam, ma w sobie coś magicznego i … świątecznego. Ciasteczka z tego masła po prostu rozpływają się w ustach i z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki Polecam, bo warto! masło orzechowe active – 100% orzechów archaidowych – i tak jak sugeruje

Słodkie okruszki
,,Makaroniki malinowe” 136

Prezentuję dziś słodkie, lekkie, aromatyczne malinowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka nalewki malinowej barwnik spożywczy różowy 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki musu z malin 2 łyżeczki nalewki(...)ubijania dodajemy barwnik spożywczy i nalewkę. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy

Podróż w kulinaria
,,Różane ciasteczka’’ 115

Prezentuję dziś słodkie, lekkie, aromatyczne różane ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy różowy 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki różanej marmolady 3 łyżeczki syropu różanego Przygotowanie: Mąkę migdałową(...)koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem

Podróż w kulinaria
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 125

czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku(...)dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia  jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać

Ciastka - domowe słodkości