ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:27/71)

KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 703

moim domu. A skoro jest maszynka  to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki orkiszowej -250g masła -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru) -1 cukier waniliowy -130g mielonych migdałów -1 jajko -kilka kropli olejku migdałowego -1 gorzka czekolada (u mnie słodzona ksylitolem) -łyżeczka zwykłego oleju lub oleju kokosowego(...)specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni C(do lekkiego zarumienienia ciastek). Ciasteczka można do połowy zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie(ja niektóre posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi). Odłożyć do wystygnięcia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 140

wypieków oraz do wyrobu makaronów i naleśników. Mąka migdałowa Ma słodki, migdałowy smak. Doskonałe źródło potasu, magnezu, cynku, witaminy E oraz witaminy  z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka. Mąka sezamowa Ma słodki smak

BezglutenowaIzabela
Torcik jabłkowo-kajmakowy 156

galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami

Smakołyki Asi
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 196

jego konsystencja stanie się nieco bardziej płynna. Zdjąć z ognia, wymieszać z masłem.Polewą polać sernik.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch sernika.Schłodzić w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej całą noc.Smacznego!Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto ze składnikiem, który pierwszy raz zagościł w mojej kuchni. Spotkanie zaowocowało miłością od pierwszego kęsa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 173

końca mi wyszło. Niemniej, wyglądają i smakują pierwszorzędnie - mają falbankę, gładką powierzchnię, są okropnie słodkie i mocno migdałowe; czyli takie, jak makaroniki być powinny. Do tego lekko kwaskowate przełożenie z jeżynowego curdu, które nie tylko świetnie uzupełnia i równoważy słodycz ciasteczek, ale też wygląda wręcz bajecznie.Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości - spróbujcie. To wcale nie jest takie trudne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bananowe ciasteczka owsiane z czekoladą… 200

dodać nic ująć po prostu bananowe ciasteczka owsiane z czekoladą, idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a nie chcemy przy okazji mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. Są bardzo proste w wykonaniu, zamiast czekolady możemy do nich dodać suszone owoce, orzechy lub pestki ja jednak postawiłam na wersję bardziej ”grzeszną” i zrobiłam(...)czekoladą. Składniki: 250g płatków owsianych 1 dojrzały banan (Odrobinę mleka migdałowego jeżeli nie będzie się chciało zlepić) 1/2 tabliczki deserowej czekolady   Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do miski wsypujemy płatki i dodajemy rozdrobnionego banana. Czekoladę kroimy w kosteczki i dodajemy do miski z płatkami. Delikatnie mieszamy. Ciasteczka układamy na blaszce wysmarowanej odrobiną tłuszczu za pomocą łyżki

madamekuchnia.wordpress.com
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 153

których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche.  Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej  1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym) 1,5 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki śmietany(...)śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy foremką nasze ciasteczka. Przed włożeniem do pieca ciastka smarujemy białkiem, posypujemy cukrem, nakładamy na każde po połówce orzecha włoskiego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, pieczemy około 15 minut.  Normal

Kuchenne aromaty
Ciasteczka marchewkowo-owsiane 142

wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane   Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 40 g roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej) 2 łyżki miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu(...)sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem. miksujemy. Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Masa będzie klejąca. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut. Ciasteczka są gotowe, kiedy

Mania Gotowania
Ciasteczka owsiane, owsianki 186

robiłam i nie jadłam, że powstały moje stare, pyszne, cudownie chrupiące ciasteczka owsiane.  Wystarczy kilka chwil, kilka składników i już z piekarnika unosi się wspaniały zapach maślanych owsianek. Składniki: 400 g płatków owsianych 200 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru kilka kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania: Płatki owsiane podsmażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Ostudzić(...)pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w większych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 7-10 minut, aż ciasteczka ładnie przyrumienią się. Wystudzić. Smacznego

na moim stole...
Ciasteczka kruche -wielkanocne ciasteczka 175

warto pomyśleć o małych , słodkich ciasteczkach, dzieciaczki je uwielbiają, polukrowane lub oprószone cukrem pudrem, będą ozdobą stołu .  Przepis znalazłam na wż , zmieniłam w nim tylko ilość cukru i aromat, ciasteczka są doskonałe, więc podzielę się  przepisem  z Wami :) Musiałam ciastek pilnować, bo znikały szybciutko, są przepyszne, mega kruchutkie, rozpływają się w ustach . I uwaga ……… uzależniają :)   Zachęcam(...)masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 ugotowane żółtka 2 surowe żółtka Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 12 minut

Takie tam pichcenie
Ciastka francuskie jabłkowo-migdałowe 186

Ciastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam Składniki (na

Oryginalny smak
Pepparkakor 131

wystudzenia. Tak samo postępować z kolejnymi ciasteczkami. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnej puszce. Smak i aromat ciasteczek dojrzewa z czasem. Każdego dnia są coraz smaczniejsze. Smacznego! :-) Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi od rodziny Swanson __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:  Niezawodne Pierniczki Zimtsterne  - niemieckie migdałowe gwiazdki

maniapieczenia
Marchewkowe ciasto z migdałami 121

dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem). Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny.  Polecam również: Ciasteczka marchewkowe

Tradycyjna Kuchnia
Tarta migdałowa z gruszkami 126

Tarta z gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem – palce

Ciastkozercy