Składniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie
Świat CiastaSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru(...)rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, kokos, czekoladowe wiórki, suszona żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych
Passions hobbies lifeczekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, migdałowego lub rumowego - wedle uznania :) 1,5 łyżeczka proszku(...)Piec w temp. 180 stopni przez 20 minu, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić, po czym pokroić na długie paski i piec przez 15 minut układając ciasteczka na blasze na boku i obracając w połowie pieczenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce - mogą tak przeleżeć nawet miesiąc :) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami(...)miodu1 żółtko1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenianadzienie75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu)1,5 łyżki (30g) miodu1 łyżka (20g) masła2 łyżki (24g) cukru pudru1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem)białko do posmarowania ciastaWykonanie:- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zmielić 2-3 razy w maszynce - mąki przesiać
Smakołyki Berenikigórze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy nożem i układamy na posmarowanej blaszcze jedno obok drugiego(...)naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam je jeszcze z mego dzieciństwa jak przynosiła je nam nasza babcia i zawsze były pyszne ! Formę do tych ciasteczek oraz maszynkę do mielenia
Przepisy i porady kulinarnewiadomo kiedy już ich nie ma! Popękane ciasteczka czekoladowe: 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 3 ekologiczne jajka 3/4 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki do obtoczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego szczypta cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)jeśli zapomnieliśmy nagrzać piekarnik, to trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej, bo przepieczone zrobią się twarde). Studzimy na kratce do pieczenia. Post Popękane ciasteczka czekoladowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskładnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku
Ala piecze i gotujefont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierwszy raz robiłam te ciasteczka do szkoły dla młodszego syna. Później co roku dla dzieciaków odwiedzających nasz dom, zbierających słodycze w Halloween. Ciastka robią naprawdę spore wrażenie swoim wyglądem. Są pyszne, kruche, w smaku maślano-migdałowe. Składniki: 225 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1łyżka cukru
W garach u GosiSkładniki na słodkie jajeczka, czyli wielkanocne pralinki orzeszki z nadzieniem kokosowym lub migdałowym 200 g marcepanu wiórki kokosowe, cukier puder, cukrowe pisaki, kakao, kolorowe posypki, cukrowe perełki lub inne ozdoby Marcepan dzielimy na małe kawałki, rozpłaszczamy go w dłoni i umieszczamy na nim orzeszkowe ciasteczko. Następnie szczelnie zawijamy marcepan, formujemy jajeczko. Jeśli marcepan za bardzo się klei
Rozpustne gotowaniesłodkościami, ale to ZDROWE słodkości" Samousprawiedliwianie swoich łasuchowych występków opanowałam do perfekcji:) Moje ciasteczka owsiane są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, z dużą ilością żurawiny, dobrym, prawdziwym masłem i brązowym cukrem. Obłędnie pachną cynamonem! Skł adniki 100g masła 200g suszonej żurawiny garść płatków migdałowych 0,5 szklanki brązowego cukru 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka
Kulinarne Inspiracjerolować obtaczając w zmielonych płatkach migdałowych. W rulonik powtykać kolorowe patyczki w odstępstwie ok 1cm. Wstawić do lodówki. Kiedy całkiem masa zastygnie pociąć ostrym nożem pomiędzy patyczkami. Przechowywać chłodnym miejscu. Smacznego :) RADA: Kaszę jaglaną można po ugotowaniu zmielić blenderem na gładką masę, wtedy nie będzie widać grudek kaszy. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasteczka , Desery , DLA DZIECI , SŁODKO Tagged
https:KKuchniaMniamjest wystarczająca pokusa, aby coś w kuchni zmajstrować:) W ten oto sposób powstały ciasteczka - makaroniki amaretti. Za bardzo przy ich przygotowaniu się nie wysiliłam, bo przepis jest bardzo prosty. Wyszły mniam mniam:) Składniki (na ok. 50 szt.): 300 g mielonych migdałów bez łupiny 6 kropli olejku migdałowego 300 g cukru (dałam trochę mniej) 3 białka cukier puder do posypania Przygotowanie
Domowa Cookierenka AgiNo i wlatuje obiecany przepis ;) Składniki (na około 9 batoników)/całość około 800kcal/sztuka=89kcal/: 100g płatków żytnich 35g odtłuszczonej mąki migdałowej szczypta soli 1/3
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć(...)wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut w 180⁰C, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół
Karo in the Kitchenposypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć(...)wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut w 180⁰C, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół
Karo in the Kitchen