składniki: 2000 ml wody 2 cytryny 2 limonki kilka gałązek mięty 2 łyżki miodu (lub więcej wg własnego smaku) kostki lodu wykonanie: Cytryny i limonki sparzamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i
Domowy Smak JedzeniaPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewybardzo słodkie i uzależniające. Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko nasionka z połowy laski wanilii do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego ( u mnie wymieszany ze skórka cytrynową w słoiczku na kilka godzin przed posypaniem(...)lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto kroimy ostrym nożem w plastry grubości 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim ciasteczka a następnie posypujemy posiekanymi migdałami i cukrem. Ciasteczka pieczemy 7-9 minut w 200 st. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióry[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 80 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży
Domowy Smak JedzeniaJeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą
dolcevitainmykitchenLubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez
Poezja smakusmakowych i estetycznych nie tracąc. Nie chcąc prezentować czegoś oklepanego, jak malinowa krajanka czy ciasteczka Kaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory robiłam zawsze tak krem cytrynowy ale skoro Hortex ma takie pyszne soki 100% to postanowiłam zrobić tym razem pyszny krem pomarańczowy. Nadaje się do naleśników, gofrów, placków czy jako krem do wypełniania tart lub ciasteczek. Składniki: 3/4 szkl soku pomarańczowego 100% Hortex 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 g masła Przygotowanie: Żółtka przekładamy do małego rondelka, dodajemy cukier
słodkie i nie tylko historie kulinarnezdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce
Di gotujeprósbą na ustach: ” Mamo, jeszcze pierożka dla mnie….” Dziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest(...)Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie, umieścić w misie miksera, dodać cukier puder, esencje i miksować. Następnie dodawać po jajku i miksować na niskich obrotach. Teraz czas na śmietankę i skórkę cytrynową. Zmiksowaną dobrze masę
Raj dla Podniebieniadziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki. Składniki: 175 g masła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki(...)Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące
Różowa kuchniaDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta
CiastkozercyDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta
Ciastkozercymnie kiwi, ale można użyć innej 1 opakowanie herbatników fit&free o smaku cytrynowym 120 g Cukry Nyskie 50 g masła *ja najczęściej używam Wieluń Mój Ulubiony Ważne! Ser i jogurt powinien być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: Spód formy warto wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera (jeśli chcecie, aby spód był bardziej zwarty
Słodkie okruszkipomocą miksera ubijamy z cukrem pudrem (najlepiej w wysokim naczyniu, masa pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji
Pani na deserpodzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać je w ciasteczkach. Jabłka mogą lekko ściemnieć pod wpływem ciepła i tlenu, można ich takich użyć, ale jak chcemy zachować jasne owoce wystarczy pokrojone owoce włożyć do lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić
I tu będę miała takie te