ciasteczka cytrynowe - 1355 przepisów (strona:41/91)

Tureckie ciasteczka twarogowe. Kemalpasa tatlısı. 196

twarogowe ciasteczka zwane kemalpasa tatlısı. Ciasteczka biorą swoją nazwę od miasta Kemalpasa, które z kolei nazwane jest na cześć Mustafy Kemala (Atatürka) - twórcy nowoczesnej republiki tureckiej. Polecam serdecznie - i ciasteczka i Turcję! :) Składniki: 250 g ricotty (lub tureckiego białego niesolonego sera krowiego) 1 szklanka mąki (najlepiej z dużą zawartością semoliny) 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku(...)prawdziwą wanilią 2 szklanki wody 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie.  Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika

zadanie-gotowanie
Pączki pieczone 126

Pączki pieczone, które chciałam Wam dzisiaj pokazać, to alternatywa dla tych, smażonych na głębokim oleju. Do ich przygotowania wykorzystałam foremkę i piekłam je w piekarniku. Dzięki

Ciastkozercy
Kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami 137

Składniki: 2,5 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto

SMYKWKUCHNI
KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE Z POWIDŁAMI 117

Przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem mąki krupczatki gwarantuje nam niesamowitą kruchość ciasteczek.  Uwielbiam takie domowe małe "co nieco" do popołudniowej kawki ... ☕ Składniki:  (na ok. 35-40 szt) 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%) 1/2 szklanki cukru pudru(...)waniliowy, żółtka oraz śmietanę, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Zagniatamy całość, formujemy kulę i owijamy folią spozywczą. Wkładamy na 2 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Na każde

Walijskie Pichcenie
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 617

mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka pieguski bezglutenowe z czekoladą. 343

wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą?   Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest tłoczony na zamówienie ) zdominowały mój przepis.   Miałam jedynie problem z czekoladą, ale z pomocą przyszła Terravita i jej nowa czeko 70% cocoa.   Długo nie mogłam zdecydować, która będzie najlepsza (z miętą, pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, crunchy, etc.) więc(...)kostkę lub utartą na duże kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na blasze na papierze do pieczenia, ja używam łyżki do lodu. Proponuję na koniec spłaszczyć ciasteczka zwykłą łyżką. Piec około 15 minut. Gotowe!     Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić dobrej jakości, świeży i nierafinowany olej kokosowy i mąkę kokosową to polecam gorąco niszową, lokalną

IzaGotuje
Śnieżny puch 98

wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 8 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do czasu, aż wystygną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ciasteczka. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka kakaowo-cytrynowe z czekoladą i marcepanem 152

około 40-50 ciasteczek- 2/3 blachy) 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania  1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 5 łyżek kakao(...)spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm. 8. Wykrawać ciasteczka, 9. czekoladę posiekać na małe kawałki, a marcepan pokroić w małą kosteczkę. Układać kawałki na ciasteczkach i delikatnie wetknąć je w środek przed pieczeniem. Piec: 6-9 minut w temperaturze

KreatywnePiny
Kokosowo - bananowe ciastka owsiane, bez cukru i mąki 112

Naszła Was ochota na słodką przekąskę? Powstrzymajcie łapki sięgające po kupne batoniki czy ciasteczka... I'm watching you... :P  Jeśli uzbroicie się w odrobinę cierpliwości i spędzicie kilka minut w kuchni, za 30 minut możecie mieć pyszne ciasteczka, które zaspokoją potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego, a dostarczą samych zdrowych składników.  Przygotowanie tych ciastek jest dziecinnie proste, a dobór(...)dodatków możecie dowolnie modyfikować. W mojej wersji są pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut

HealthyCreations
Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 185

nieco cierpliwości. Masa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto! Składniki: 150 g tartych migdałów 100 g mielonych migdałów białka z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny

zadanie-gotowanie
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 144

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Oczywiście zmodyfikowałam pierwotną wersję muffinek i dodatkowo nadałam im cytrynowego smaku. Polewa

Di gotuje
Półkruche rozmaitości 324

ąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło i posiekać.Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy.Piec w temp.180 stop.6-7 minut. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej fantazji. Część ciasteczek ozdobiłem elementami z masy marcepanowej

Kulinarny karnet Christophera
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 189

Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami, Krem cytrynowy z nutą pomarańczy), z pasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki, ale też "pastujemy" :)  11. Jesteśmy

Delicious Titbits
Lukier cytrynowy 84

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print(...)Lukier cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 5 minutes Ingredients 140 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Instructions Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki. Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania