mascarpone 150g gęstego jogurtu naturalnego 80g cukru pudru łyżeczka kwasku cytrynowego 2 galaretki wiśniowe WYKONANIE: 1. Ciastka pokruszyć, margarynę podzielić na małe kawałeczki i wszystko razem zblendować na gładką masę; 2. Spód tortownicy wyłożyć równomiernie powstałą masą i włożyć do lodówki; 3. Jogurt naturalny, mascarpone, cukier i kwasek cytrynowy zmiksować do połączenia składników; 4. Galaretki zalać minimalną ilością wody, dobrze(...)masy z mascarpone ciągle miksując; 7. Ubitą śmietanę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników; 8. Spód wyjąc z lodówki, wyłożyć krem, na wierzch pokruszyć ciasteczka bądź posypać kakao; 9. Odstawić do wystudzenia najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Prosty przepis naDzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się
Oryginalny smakPrzy wtorku i pięknej słonecznej pogodzie zapraszam na serniko jabłecznik. Bardzo pyszne połączenie, polecam Składniki: spód: 250 g kakaowych herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 150
Z Majeczką w kuchniSerniki to moja miłość. Ogromna, gorąca miłość. A ten sernik, ze wspaniałym cytrynowym kremem był po prostu pyszny. Idealne połączenie słodkiego sernika z własnoręcznie zmielonego twarogu (chudego!) z kwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój(...)lepszy :) Lemon curd pasuje mi do wielu wypieków. Do kruchych ciasteczek, tartaletek (wkrótce na blogu), przełożenia tortu. Nawet wyjadany łyżką z garnka jest bardzo smaczny! Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego talerzyka, który kojarzy mi się z dzieciństwem i perfekcyjnymi w każdym calu wypiekami mojej mamy (szczególnie szarlotką po królewsku) smakował tak wybornie, że każdemu go polecam. Składniki
Cakes By Kejtskładniki na ok. 6 szt.: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 80-100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 60 g
Domowy Smak JedzeniaKruchutkie ciasteczka które nałogowo mogę jeść. Nie dekoruje ich żadnymi polewami ponieważ najbardziej je lubię właśnie w takiej czystej postaci. Są przepyszne, a dodatek soku z cytryny sprawił że mają bardzo ciekawy smak ;) Polecam wszystkim ! Składniki na 2 blaszki 220 gr masła w temp. pokojowej 250 gr maki pszennej 50 gr maki ziemniaczanej 2 żółtka 100 gr cukru pudru szczypta(...)soli zapach cytrynowy sok z jednej cytryny 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodając po jednym żółtku oraz odrobinie esencji waniliowej. 2. Do utartego masła dodajemy mąkę oraz sok z jednej cytryny, ucieramy do połączenia się składników. Ja swoje "ucieranie" przekładam na stolnice i tam juz zagniatam ciasto. 3. Z gotowej masy wałkujemy
Gotowanie...to proste ![Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g mąki ziemniaczanej 160 g maku 4 jajka 200 g
Domowy Smak JedzeniaTo idealny deser na letnie upały. A ponieważ pogoda za oknem coraz cieplejsza, ten przepis będzie jak znalazł. Po pierwsze nie wymaga piekarnika, po
Moja kraina smakówBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym
Kulinarne InspiracjePrzepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego
Zielona KuchniaZdążę jeszcze? Do północy mam czas- trwa dzień kawy a ja zrobiłam jak najbardziej adekwatne ciasteczka. Wprawdzie już kilka dni temu, ale czy będzie dzień bardziej na to idealny niż dziś? Nie! No to do roboty! Okazało się, że przycięta przez sąsiadów* leszczyna w tym roku miała mnóstwo orzechów. Zebraliśmy je jakiś czas temu i od tego czasu, jak tylko(...)zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona. A to dlatego, że dziś proponuję szortbredy- genialne ciastka maślane, które już w kilku wersjach tu polecałam, ( cytrynowo-tymiankowe , kwiatowe i czekoladowo-tymiankowe ). W wersji z książki "coffee- a fine selection of sweet treats"- jeśli próbowaliście friandów ze śliwką , to już wiecie, że można jej zaufać:) KAWOWO- ORZECHOWE SZORTBREDY 200g
les mirabellesziemniaka, całkowicie wegański! 7. Przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 8. Chipsy z liści jarmużu FIT Sałatki: 1. Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym 2. Pełnoziarnisty makaron z burratą i prosciutto w 5 minut 3. Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczowym dressingiem 4. Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem 5. Sałatka warzywna z komosą ryżową(...)kalarepą (wegańska) 6. Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU 7. Najlepsza sałatka à la Cezar 8. Sałatka warzywna z kalarepą i kaszą owsianą (wegańska) Na słodko: 1. Nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami FIT 2. Koreczki tiramisu 3. Owsiane tartaletki z jogurtem i owocami FIT 4. Odchudzone i błyskawiczne faworki 5. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 6. Zdrowe
Be Fit Be Strongbiscotti to wszelakie odmiany z najróżniejszymi dodatkami. Nie wiem jednak, czy ten podział wymyślili Włosi, czy autor tej teorii... Tak czy inaczej - te podwójnie wypiekane, twarde i mocno chrupiące ciasteczka skradły moje serce od pierwszego gryza. Nie wiem, co w nich takiego magicznego, ale wciągają niesamowicie, i choć można je i miesiąc w puszce przechowywać, u nas znikają w ciągu(...)tylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko.Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiech trwa jak najdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów(...)zamieszczałam na blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis w wersji tortowej. Przepis właściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki: 2 galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam
Kuchnia u KrysiBabka majonezowa to nasza ulubiona babka wielkanocna, gdyż jest lekka, puszysta i do tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędwie wersje pysznych, kruchych, aromatycznych ciasteczek. Błyskawicznych, prostych w wykonaniu. Smak, w zależności od upieczonej wersji - delikatnie waniliowy lub różany. Należę do grona wielbicieli charakterystycznego aromatu płatków róży. Mijając kwitnące aktualnie krzewy, obiecywałam sobie kilkukrotnie, że w końcu dokonam aktu grabieży. W końcu dokonałam, a moc zerwanych płatków przeniosłam do wnętrza tych oto ciasteczek. Dzięki dodatkowi cukru z płatkami różanymi(...)cukru - zmiksowane w malakserze, do powstania różowego - różanego, niezwykle aromatycznego cukru. Nie płuczcie płatków różanych przed miksowaniem. Wykonanie: Do miski wbijamy jajko z żółtkiem, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól. Jeśli zdecydujecie się na wersję różaną, dodajemy również dwie płaskie łyżki cukru różanego, zmniejszając o dwie łyżki ilość zwykłego cukru. Ubijamy energicznie składniki trzepaczką do powstania jednolitej masy
Kronika Piekarnika