składniki: 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła , miękkiego 130 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaWczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również
kuchnia doskiSok z aronii jest cennym źrodłem witamin i związków, ktore pomagają bronić się przed rakiem, miażdżycą, nadciśnieniem. Warto więc pić go przez całą zimę i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą(...)następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek. Jeżeli nie mamy lemon curd, także należy go przygotować, wg przepisu, który opisałam podczas przygotowania tortu z lemon curd i kremem miodowym . Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć spód tortownicy, ugnieść, odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
6niebokokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym
Kuchnia MagdaLenyPiątku jesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą
Pink Envelopebardzo smacznie. Uwielbiam takie ciasteczka na jeden kęs, a te właśnie takie są. Marmolada czy dżem - dowolny, wszystko zależy od naszych upodobań... To co, pieczemy?! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag cukru 20 dag miękkiego masła 5 dag posiekanych migdałów Skworcu dżem malinowy Skworcu szczypta soli cytrynowej Skworcu Przygotowanie; Mąkę przesiać
Radość kipiąca uśmiechem.Czwarta z galaretek (żółta - cytrynowa) rozpuszczamy w zagotowanej gorącej wodzie dokładnie mieszamy i po przestudzeniu przelewamy do pucharków na stężałą zieloną galaretkę Gdy ostatnia galaretka stężeje, ubijamy śnieżkę z mlekiem i wykładamy na galaretki, na górę pokroiłem kilka kawałków ptasiego mleczka bo akurat były pod ręką - może być czekolada , pokruszone ciasteczka itp. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (4porcje
Smacznie Pysznie Kalorycznieśmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony.Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie. Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia
Mia Cucina SofietaBabka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaZrobione pierwszy raz i już wiem, że będą u mnie na stałej liście wypieków bożonarodzeniowych. Ciasteczka pachnące przyprawą, miodem i najeżone sporą ilością bakali. Po upieczeniu mięciutkie wręcz rozpływają się w buzi. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów w płatkach 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem(...)przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 5 kropli olejku migdałowego 130ml mleka 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 120 g rodzynek opłatki Lukier: cukier puder rum Przygotowanie: Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały
Ala piecze i gotujełyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki goździków w proszku szczypta gałki muszkata ł owej szczypta soli Lukier 140 g cukru pudru 1 białko kilka kropli soku cytrynowego **** INGREDIENTI Biscotti 200 g di farina 100 g di zucchero di canna scuro 120 g di burro a temperatura ambiente 50 ml di miele 1 tuorlo 1 cucchiaino(...)wyrabiamy na jednolitą masę, owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Foremkami wycinamy ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier Białko
La grande e la piccola cuoca[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 450 g mąki 200 g cukru 225 g kefiru 4 jajka 150 ml oleju np. słonecznikoweg 2
Domowy Smak JedzeniaMoje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne
kuchnia doskiSzybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa.Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ...Ciasto 3/4 margaryny3/4 szkl
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia