idealne na lato, bo bardzo orzeźwiające w smaku, a połączenia smaku kremowego serka, delikatnego kremu cytrynowego i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami. W dodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej, to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi
bistro mamaMarmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków.Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu.Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową.Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa.Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki:* 2 kg przecieru
kolorowotorcikowoautorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka(...)Almonds PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez gotowanie! Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe (120 kcal) - słodkości w diecie autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu
IMPRESJA SMAKU[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki: 500 g mąki 500 g białego sera 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g cukru szczypta
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2000 ml wody 2 cytryny 2 limonki kilka gałązek mięty 2 łyżki miodu (lub więcej wg własnego smaku) kostki lodu wykonanie: Cytryny i limonki sparzamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i
Domowy Smak JedzeniaPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewybardzo słodkie i uzależniające. Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko nasionka z połowy laski wanilii do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego ( u mnie wymieszany ze skórka cytrynową w słoiczku na kilka godzin przed posypaniem(...)lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto kroimy ostrym nożem w plastry grubości 3-4 mm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim ciasteczka a następnie posypujemy posiekanymi migdałami i cukrem. Ciasteczka pieczemy 7-9 minut w 200 st. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióry[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 80 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży
Domowy Smak JedzeniaJeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą
dolcevitainmykitchenLubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez
Poezja smakusmakowych i estetycznych nie tracąc. Nie chcąc prezentować czegoś oklepanego, jak malinowa krajanka czy ciasteczka Kaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory robiłam zawsze tak krem cytrynowy ale skoro Hortex ma takie pyszne soki 100% to postanowiłam zrobić tym razem pyszny krem pomarańczowy. Nadaje się do naleśników, gofrów, placków czy jako krem do wypełniania tart lub ciasteczek. Składniki: 3/4 szkl soku pomarańczowego 100% Hortex 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 g masła Przygotowanie: Żółtka przekładamy do małego rondelka, dodajemy cukier
słodkie i nie tylko historie kulinarne