występuje. Aromatyzowane są najczęściej skórką pomarańczową, ale spotkałam się też z przepisami mającymi w składzie skórkę cytrynową. Kształtem nawiązują do wijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się oprzeć małym, kruchym, maślanym smakołykom. Nie potrafię, i już! ;) Składniki: 270 g mąki
zadanie-gotowaniePrzepis na te obłędne "ciasteczka" znalazłam w zeszłym roku w internecie i z niecierpliwością czekałam na tegoroczny Tłusty Czwartek, żeby się nim z Wami podzielić 😋 Dla mnie to absolutna bomba (nie tylko kaloryczna!!!): Ravioli z Nutellą to zaledwie 5 składników (plus olej do smażenia i cukier puder(...)oprószenia), 10 minut roboty, przysięgam, że 10!, a efekt G E N I A L N Y ! Te kremowe "ciasteczka" są tak pyszne, że aż brak mi słów, a wszystko za sprawą dodatku dużej ilości skórki cytrynowej do niewielkiej ilości ciasta. W oryginale nie ma jej tyle, ale chciałam spróbować połączenia orzechowego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyudało mi się upchnąć do słoiczka trochę złotej poświaty...i to w bardzo klasycznym wydaniu! :) Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw i XXw. był w Anglii podawany jako alternatywa dla dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki. Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobok nich obojętnie. Do grona moich ulubionych, obok tych z ciuszkami, butami, torebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam
Made By Mom And Sonwpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy(...)wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki
Kulinarne przygody GatityPyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym
Rodzinka w kuchnijest z dzisiejszymi ciasteczkami 😃 Są kruche, delikatne i maślane ... No i bez proszku do pieczenia. Polecam! Składniki : (na 2 blaszki ciasteczek) 1.5 szkl. mąki krupczatki 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% szczypta soli 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego troche cukru waniliowego dodatkowo
Walijskie PichcenieBiscotti to włoskie ciasteczka, które piecze się dwa razy. W Toskanii, skąd pochodzą zwane są cantucci. Tradycyjne zawierają dużą ilość migdałów oraz cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Są suche i kruche, coś jak nasze sucharki, ale zdecydowanie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Znakomicie nadają się do przechowywania w puszce lub słoiku. Można do nich dodawać inne orzechy i bakalie. Przed zjedzeniem można(...)papierze do pieczenia i piec przez ok. 15-18 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Wyjąć, ostudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika. Artykuł Biscotti – włoskie ciasteczka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku(...)pieczenia Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Cynamonowy deser sernikowy chia z jabłkami Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie. Zdrowa słodycz każdego dnia. Grillowane jabłka z cynamonem i musli Kokosowo-owocowy deserniczek śniadaniowy - smacznie, lekko i pożywnie Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy Truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty Letni poranek, czyli pyszny
Słodkie okruszkiUwielbiane przez wszystkich ciasteczka orzeszki, u mnie z kremem, a jakże z orzechów włoskich. Przepis mam od babci (foremki też od babci pożyczone:)), jedyne co w nim zmieniłam, to zamiast margaryny, tak kiedyś powszechnej we wszystkich wypiekach, użyłam masła. Pyszne kruche ciasteczko,a w środku orzechowy, maślany krem-nic tylko zajadać. Na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła(...)może być za dużo, ponieważ jeszcze urośnie i zmieści nam się mało kremu. Ciasteczka piec przez 10 minut, a następnie wyciągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem. Aby uzyskać kwaśną śmietankę 30% dzień wcześniej dodaję do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub parę ziarenek kwasku cytrynowego, odstawiam na noc w ciepłe miejsce, rano śmietanka jest gęsta i kwaśna. Masło
Krylowa KuchniaJestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) Upały są idealną pogodą do wypiekania ciepłolubnych słodkości z dodatkiem drożdży. Moje jagodzianki rosły, jak szalone :). Przepis jest na 7 sporych bułeczek. Jeżeli
Przepisy AleksandryZeszyt z przepisami mojej mamy wciąż kryje w sobie zapomniane przeze mnie przepisy. Dzisiaj proponuję wypróbować torcik z kaszy manny, który może być alternatywą dla sernika
Przepisy Aleksandrypiernikowym aromatem. Na dodatek składniki na sernik wystarczy tylko wymieszać i już, a spód jest zrobiony z gotowych ciasteczek. Robi się go na prawdę bardzo szybko i prosto. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki: Najprostszy sernik kawowy Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami(...)szklanka drobnego cukru Polewa: 250 g gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao pierniczki Inspiracja Moje wypieki Wykonanie: Ciasteczka wraz z masłem blendujemy w malakserze. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasteczka, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 💚 Robię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊 Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny. Składniki: 2,5 szkl. cukru(...)otarta z 2 sparzonych cytryn opcjonalnie : marmolada cytrynowa lub kwaskowy dżem Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, dobrze zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą (lub aluminiową) i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm grubości ( ewentualnie podsypując odrobiną mąki). Dowolną foremką wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenie