rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania
Di gotujeDzisiaj przepis na niesamowicie kremowy, cytrynowy lemon curd w wersji odchudzonej bez masła i cukru :). Ten cytrynowy krem jest po prostu niesamowity, można go jeść samodzielnie, dodać go jako nadzienie do muffin albo posmarować nim kruche ciasteczka, robi się go bardzo szybko, a w tej wersji jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny :) Składniki : - 3 cytryny - 3 jajka - 2-3 łyżki miodu
zdrowa vege kuchnia14 lutego mój mąż Zbyszek obchodził swoje urodziny. Z tej okazji upiekłam mu ciasto, którego nie robiłam już kilkanaście lat! W latach 80tych taki torcik był
Przepisy Aleksandryprzypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki:330 g kremówki 30%,1 łyżka cukru pudru,6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych,2 banany,1/2 soku z cytryny,otarta skórka z jednej cytryny,Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier
Delicious TitbitsDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskiDziś zapraszam Was na pyszny deser z cytrynowym mascarpone i lodami . Całość oblałam czekoladowym sosem, a dla przełamania smaku deser podałam ze słonawą kruszoną z krakersów od Cukry Nyskie. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka od tak. Chwila i cała paczuszka znika w ich buziach Ja również często zajadam się nimi solo lub dodaję do najróżniejszych deserów. Polecam! A wracając(...)Przygotowanie: Do miski przekładamy schłodzony ser mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i łyżkę cukru pudru, miksujemy. Próbujemy smak (nie może być on mdły, ma być wyraźnie cytrynowy). Na talerz, na którym podamy deser rozkruszamy solone krakersy. Następnie na takiej a la kruszonce układamy gałkę lodów oraz gałkę naszego cytrynowego mascarpone. Całość polewamy sosem czekoladowym, a pomiędzy gałki
Słodkie okruszkiprzedstawia informacje o olejkach eterycznych - w jaki sposób ich używać i w jakich ilościach! A mówi o samych cudownych zapachach - m.in. olejku eukaliptusowym, cynamonowym, olejku z drzewa herbacianego, tymiankowym, cytrynowym, pomarańczowym, melisowym czy chociażby cyprysowym! Z książki dowiemy się o wszystkich właściowościach olejków i tego na co mogą nam pomóc! Wiadomo, że nie zawsze okres przedświąteczny to tylko harmonia, zapachy(...)pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje
Plate of Joylukrem ➨ mini deserki oreo z robakami "Żywa przynęta" ➨ kruche babeczki ze słodkim "kawiorem" ➨ waniliowe makaroniki rybki z czekoladowym kremem z mascarpone i Nutelli, czyli "Karasie srebrzyste" ➨ cytrynowe babeczki z maślanym kremem cytrynowym "Złote Rybki" ➨ fish and chips z dipem czosnkowo-koperkowym ➨ mini krakersiki rybki ➨ niebieską galaretkę z żelkowymi rybkami - "Akwarium" ➨ żelki robaki "Przynęta spinningowa" ➨ cake popsy "Spławiki" ➨ napój "Woda(...)żelki były żelkami - robakami, a ponieważ nie mogłam nigdzie dostać żelków w kształcie rybek, do akcji wkroczyły nożyczki kuchenne i... powycinałam sobie rybki 😄 "Złote rybki" - puszyste, cytrynowe babeczki z maślanym kremem cytrynowym...🍋 Krem imitujący wodę, do tego wędki ze słonych paluszków i masy cukrowej oraz złote rybki, również wycięte z masy... 🐟 "Kawior" - kruche krakersy ze śmietankowo - koperkowym twarożkiem, udekorowane
Słodko-Słony Świat Ilonyskórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 20 g budyniu waniliowego (proszek) mus cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) sok z 1 cytryny 115 g cukru pudru 3 listki żelatyny 2 białka Masło rozpuścić, ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać. Ugnieść na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLemon curd czyli lekki, maślany i aksamitny krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do różnych wypieków i deserów. Lubię smarować nim świeżą chałkę czy bułeczki, można przełożyć nim też kruche ciasteczka. Jest słodki i jednocześnie kwaśny. Jest przepyszny i uzależniający. Dobrze mieć lemon curd go w słoiczku, w lodówce, i móc sięgnąć po niego w każdej chwili. Ale nie warto robić
Smaczna Pyzaszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej półtora kg jabłek 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej 600 g śmietany 36% + fix do śmietany 2 opakowania 1 budyń waniliowy+mleko do przygotowania budyniu (zalecenia na opakowaniu) dowolne ciasteczka owsiane np. Polewa czekoladowa gorzka-można kupić gotową lub zrobić samemu tarte orzechy włoskie Oddziel białka od żółtek. Białka
Z Kuchni Do KuchniDawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doskiJeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i
Czerwień i błękitTym razem puszysta babka z dodatkiem szafranu, dzięki któremu ma piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce
Oryginalny smakwcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem(...)obsypanej odrobiną mąki na grubość około 3 mm lub wspomóż się folią do żywności (tak jest znacznie łatwiej). Wykrawaj ulubione kształty przy pomocy foremek zanurzonych uprzednio w mące. Gotowe ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. (To bardzo ważne, dzięki temu nasze ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je roztrzepanym
Food Square