ciasteczka cytrynowe - 1355 przepisów (strona:34/91)

Ciasteczka maślane. 587

bazą do pomysłów idących w stronę wzbogacenia smaku lub/i koloru. Cytrynowa skórka, lawenda, rozmaryn, kakao, zielona sproszkowana herbata, szafran, nawet barwnik z buraków - o wszystkim tym (i wielu innych dodatkach) można pomyśleć. Zachęcam do eksperymentów. PS Jako że wspomniany remont dotyczy kuchni, nie mogę na razie zrobić żadnych kolejnych ciasteczek (mam nadzieję, że Marzenka mi wybaczy :)), ale ukryte gdzieś

zadanie-gotowanie
Powidła z suszonych śliwek. 161

Czym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie powidła. Robię je już od kilku lat i zawsze wzbudzają zachwyt. Gęste, słodkie i przede wszystkim wyjątkowo intensywne w smaku. Do przepisu podstawowego dodaję szczyptę cynamonu, ale można go pominąć lub dodać nieco więcej(...)smak można dodatkowo wzbogacić dodając przesmażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej, korzennej przyprawy do piernika, wanilii, kakao i tym podobnych specjałów. I tak rogaliki drożdżowe nadziewam klasycznymi powidłami lub z dodatkiem skórek z cytrusów, do piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł

Rozpustne gotowanie
Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia 1321

adniki na spód: 20-24 sztuki herbatników typu petitki ( u mnie 70-80g ciasteczek Mini Betini) Składniki na masę bananową nr 1: 525 g gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki) 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody Składniki na warstwę zielon

Kulinarne Przeboje
Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 153

byli rzymscy legioniści. W Renesansie pojawiły się jako słodki dodatek, maczane w winie stanowiły idealne zakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak

Zapiski Młodej Żony
Karnawał na stole 218

Karnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem 

Kuchnia domowa Ani
ŚWIĄTECZNE CYTRYNOWE KRUCHE CIASTECZKA 133

zbliżające się święta.  W moim dom jest tak... ja lubię pierniki i ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3-4 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość 5-6 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 10 minut. Brzegi ciastek muszą się zarumienić. Czynność z rozwałkowaniem i wykrawaniem powtarzać

Zrób to smacznie
Bardzo aromatyczne ciasto cytrynowe na dwa sposoby 121

Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo łatwe ciasto cytrynowe. Można je zrobić na dwa sposoby, pierwszy jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto wychodzi bardzo wilgotne

Słodki Blog
Włoskie ciasteczka migdałowe cantucci 136

Cantucci to znane na całym świecie ciasteczka pochodzące z regionu Toskanii. Są pieczone podwójnie, co zapewnia im niesamowitą chrupkość nawet w środku. Te małe słodkości zazwyczaj podawane są na koniec posiłku razem z lampką wina lub kawą :) Pięknie pachną skórką cytrynową, a więc idealnie pasują na świąteczny stół :)   Składniki: 500 g mąki pszennej 300 g cukru 200 g migdałów(...)każdej uformować wałek o średnicy ok 5 cm, spłaszczyć lekko.  Ułożyć na blaszce i piec 300 minut w 180*C. Wałeczki wyjąć, z każdego ostrym nożem odcinać ciasteczka (ok 1 cm każde). Poukładać jedno obok drugiego i piec 15 minut w 160*C, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć, wystudzić.  Ciasteczka można przygotować

Chocolate Muffin Blog
Łatwa babka piaskowa 196

Zrobiłam babkę piaskową z dwóch przepisów. Nie były to moje wymarzone babki piaskowe ale obie były smaczne i łatwe do wykonania. Babka piaskowa 1 Składniki: 150

Słodki Blog
Imbir kandyzowany. 185

jest dodanie 1 łyżeczki do kawy. Kruche ciasteczka imbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka 208

przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilościowej marmolady. Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Składniki na około 80 małych ciasteczek: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie rabarbarowe: 750 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)nieduże kwadraty (ja użyłam foremki o karbowanych brzegach i boku długości 4 cm). Marmoladę układamy na kwadratach po przekątnej. Dwa przeciwległe rogi delikatnie zwilżamy wodą lub białkiem i sklejamy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 175°C . Studzimy na kratce. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem. Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Zapraszam również

Trzeci talerz
Kolorowe kruche ciasteczka 166

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Zainspirowałam się przepisem z blogu: Mała Cukierenka . Ciasteczka od razu rzucają się w oczy i prawda, że zachwycają swoim uroczym wyglądem? Przy okazji są bardzo smaczne... Ich maślany smak i cytrynowo-śmietankowy aromat zachwyci każdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która

Di gotuje
Ciasto z mleka skondensowanego z musem brzoskwiniowym 212

Składniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania