ciasteczka cytrynowe - 1355 przepisów (strona:31/91)

Ciasteczka korzenne z lukrem 110

Ciasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska  | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki(...)ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru. Gdy lukier jest jeszcze mokry wycinamy metalowymi foremkami lub np. kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady

Gotujemy i jemy
Ciasteczka korzenne z lukrem 133

Ciasteczka korzenne z lukrem Ciasteczka korzenne z lukrem Czas: 10 min przygotowanie + 20 min pieczenie | Liczba porcji: 40 | Kuchnia polska  | Rodzaj dania: ciastka Ciasteczka korzenne z lukrem to pyszne, miękkie słodkości, które w sytuacji podbramkowej mogą zastąpić tradycyjne pierniczki. Ciasteczka korzenne pieczemy na blasze, a następnie wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki(...)ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru. Gdy lukier jest jeszcze mokry wycinamy metalowymi foremkami lub np. kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady

Korniszonki
Sernik z pierniczkami 155

Sernik i piernik w jednym? Zdarza się- szczególnie w okresie zimowym, gdy trudno się zdecydować na jeden przysmak 😉 Korzenne, aromatyczne ciasteczka zatopione w masie serowej i jeszcze wpisujemy się w świąteczny, przytulny klimat . Całość podana w biszkopcie nasączona nakropkiem cytrynowym i  udekorowana polewą z lukrem wiśniowym.   A ”wisienką na torcie” są …. rodzynki w masie serowej 😊 Mniam! Składniki

Domowe ciasta
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 130

temperatury 200 stopni C do czasu, aż się ładnie zarumienią czyli około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy. Chłodne rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!      Następnym razem do ciasta dodam nieco startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, by nieco wzbogacić smak ciasta

Rozpustne gotowanie
Cytrynowiec z serem ricotta 74

Coś dla wielbicieli cytrynowych smaków, które występują tu zarówno w cieście jak i w nadzieniu. Dodatek serka ricotta wspaniale je przełamuje, a ciasteczka Amaretti nadają migdałowego aromatu. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Anny Olson z programu kulinarnego "Na słodko

Milion Smaków
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 164

chińsku czy orientalne filety z kurczaka).Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło

Kraina Miodem Płynąca
Tradycyjne ciastka z dżemem-pyszne i kruche 156

cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany olejek cytrynowy szczypta soli (ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie ) Przygotowanie ciasta Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować i wykrawać ciasteczka. Ja do smarowania użyłam dżemu porzeczkowego. Autor przepisu

Moje Wyroby
Serowe cudo 123

Czas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm   W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 207

W ramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten

vaniliowoczekoladowa
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 175

cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...  Są fenomenalnie kruche i delikatne a na dodatek przepyszne.  Ociupinkę cynamonowe, z nutką orzeźwiającej cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru 1 żółtko szczypta(...)lodówki na 1 godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st .C. Ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut lub do chwili gdy lekko się ze złocą. Delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 139

sobie, jak to uroczo wyglądają takie polukrowane cudeńka... Niepomna doświadczeń, zabieram się do pracy, żeby w końcu znów skończyć w stanie bliskim furii. Napatrzę się na zdjęcia maleńkich, uroczych ciasteczek, i potem myślę sobie, że też tak mogę... A nie mogę. Niestety.Tym razem w książce Småkager zobaczyłam piękne serduszka, polukrowane i obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę(...)wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche migdałowe cudeńka. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowo-jęczmienne ciasteczka z nutą cytryny 169

dodajemy troszkę wody i mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na końcu dodajemy olejek cytrynowy i ostatni raz wszystko mieszamy.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łyżką wykładamy masę na blachę wysmarowaną olejem lub na papier bądź folię do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-15 minut.      Orzechy laskowe. Cytryna

Weganizm infantylny
Kruche ciasteczka cytrynowe 95

obliczu ogromu czasu jaki posiadam stałam się mistrzynią przygotowywania posiłków, których czas wykonnaia nie przekracza dopuszczalnych kilkunastu minut, lub robią się same. Z ciastami i ciasteczkami tłumaczyłam Wam kiedyś jak jest. Mistrzynią wypieków nigdy nie byłam i raczej się nie stanę, potrafię tyle o ile, i zdecydowanie mi to wystarcza. Ostatnio upiekłam bezglutenowe, marchewkowe babeczki i w sumie mogłabym uznać(...)super, chociaż to było ostatnie czego po nich się spodziewałam. Były idealnie kruche, idealnie cytrynowe i idealnie słodkie. I dlatego właśnie dzielę się z Wami przepisem na nie.  Poza tym zakochałam się w tych zdjęciach. Zwłaszcza w jednym.  Składniki (na około 20 ciasteczek): 200 gramów mąki pszennej tortowej  80 gramów zimnego masła  1 żołtko

Mango Papaja
Pavlova, beza z owocami 130

kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami

Kulinarne przygody Gatity
Deser makowo-piernikowy z konfiturą 89

korzenny i z pewnością raczący nawet te wymagające podniebienia! Polecam! Składniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g serka śmietankowego np. Philadelphia 1 pomarańcza 2 łyżeczki konfitury np.pomarańczowej lub morelowej 70g maku smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa 2 łyżeczki rodzynek  czekoladowe kropelki Wykonanie: Mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania