ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1776/3191)

Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 169

wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą

Słodkie Przyjemności
Blondasek bardzo jesienny, bo z jabłkami (gruszkami) i orzechami włoskimi... 167

Dzieci zjadły i zawołały o więcej. Nawet Daniel (13 miesięcy) skonsumował spory, napchany orzechami kawałek. Ciasto bardzo dobrze zgrałoby się na przykład z lodami waniliowymi, albo bita śmietana, czy sosem  custard . A przy okazji braku kalorycznych dodatków i w towarzystwie kubełka dobrej kawuni też będzie super...     Przepis z bloga  Dagmary . Składniki: (blaszka 20/20cm) 125 g masła(...)jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Masło z cukrem  utrzyj w misce na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas ucierając. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłko i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej  do przygotowanej formy, wygładź wierzch i wstaw do piekarnika na około 40 minut

Lejdi of the house
CIASTO MARCHEWKOWE. 321

torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak... Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem na moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło:  Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej(...)korzennej) ewentualnie  garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienką strużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjami do ciasta, dokładnie mieszkając. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnie rozprowadzam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Muffinki czekoladowe ze śliwkami 154

pierwsze: robi się je ekspresowo. Po drugie: nie trzeba dużo zmywać (tylko miska i łyżka). Po trzecie: w ich przygotowanie mogę już zaangażować małą M, która chętnie miesza ciasto a przy okazji ma kreatywną zabawę. Po czwarte: zawsze zdążę je upiec, zanim mały M się obudzi :D I tak sobie testuję różne przepisy na te małe słodkości ;) Tym razem skorzystałam(...)pieczenia i sodę. Do drugiej miski wlać roztopione masło i mleko oraz wbić jajka. Wymieszać. Wlać masę do składników suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i śliwki i ponownie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut

My simple kitchen
SZYBKIE, MAŚLANE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I CYNAMONEM 178

Potrzebowaliśmy czegoś dobrego.  Najlepiej jak najszybciej- zabawa w ogródku nie mogła poczekać. To ciasto załatwiło sprawę. Szybkie, pyszne, z ukochanym cynamonem i czereśniami. Dodało tyle energii, że o nudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni. W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :) Składniki 125 g masła 200 g maki pszennej(...)pieczenia. Jaja ubijcie z cukrem na jasną i puszysta masę (ubijajcie około 8 minut). Do masy jajecznej dodajcie ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając dosypcie mąkę, wlejcie masło. Mieszajcie do połączenia składników. Dodajcie owoce i migdały, lekko przemieszajcie, wlejcie do formy. Ciasto pieczcie około 30-35 minut- do suchego patyczka. Ostudzone posypcie cukrem pudrem

OliveandThyme
Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake 239

Małej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem(...)każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników. Z ostatnim jajkiem dodajemy 2 łyżki mąki. 3. Do maślanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Wsypujemy bakalie z mąką i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką, powstanie bardzo gęste ciasto. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy je do nagrzanego

Mała Cukierenka
Ciasto cukiniowe z fetą. 175

ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest bardziej treściwe. Fajna rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula 100 g fety 30 g świeżo startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej(...)Dodać do cukinii. Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i masą cukiniową. Zrobić w środku zagłębienie. Wlać do niego jajka wymieszane z fetą, parmezanem, mlekiem, cebulką prażoną i łyżką oliwy. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Połączyć wszystko dokładnie w jednolite ciasto. Kwadratową formę (około 20 - 22 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić

zadanie-gotowanie
Pyszny murzynek 199

ubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać.  Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę.  Piec w 180 stop. przez 30 minut  Polewa:  Margarynę roztopić w rondelku.  Do miski wybić jajko, dodać cukier, kakao, zmiksować.  Następnie miksując wlewać gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy.  Gotowe ciasto polać polewą, posypać posypką cukierkową. (function

Kuchnia Danusi
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 186

Ciasto urodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż te ciężkie i pełne masy torty. Upieczone przez siostrę - domowego cukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne.  ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki: Ciasto: 300 g mąki

Pasja Smaku
Ciasto dyniowe z jabłkami i skórką pomarańczy 140

Piękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem. Przepis źródłowy tutaj . SKŁADNIKI: 20 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka L 20 dag puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1/3 łyżeczki cynamonu(...)pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie. Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Wypiek dodaję

Kuchenne zapiski Edyty
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi 153

blenderze, na drobno, ale nie na mąkę Jajka widelcem ubijamy na gładką masę. Banany rozgniatamy widelcem w osobnej miseczce. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy niewielkie ok 5 cm placuszki. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placuszki-bananowe-platkami-owsianymi/ MieszamWGarnku Artykuł Placuszki bananowe z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 833

piernika- ½ masy budyniowej- 2 blat piernika- domowa nutella- 3 blat piernika- reszta masy budyniowej- ostatni blat piernika. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią wierzch ostatniego blatu i posypujemy dekoracyjną posypką. Uwielbiam przebywać w kuchni i tworzyć smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu

Kuchnia w czekoladzie
Rolada z kremem pomarańczowym i makiem 269

kremu. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz wodę. Jednolitą masę wylewamy na formę 30X40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5 min w temperaturze 225 stopni. Mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mak. Na ostudzone ciasto wykładamy krem (możemy zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) i delikatnie zwijamy

Mohiella
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 238

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)naszą masę cukrowo-jajeczną do temperatury około 30 C ciągle ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche

Przepisy i porady kulinarne
Babka marmurkowa amaretto 161

posypania Masło dobrze utrzeć. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać. Formę babkową wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania