ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1784/3191)

Babka marmurkowa 672

rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło z cukrem zmiksować, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilie i sól, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać. Keksówke o wymiarach 11x31 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto

kulinarnyswiatdomi
Makaron domowy 200

oliwek. Można dodać szczyptę soli. Wszystko to razem dobrze wyrobić, bez robota może być trochę ciężko, gdyż ciasto jest dosyć twarde.  Gdy już mamy jednolitą kulę zawijamy ją w folię i zostawiamy na 30 minut, jest to konieczne aby masa połączyła się i nabrała jędrności. Po tym czasie szykujemy stolnicę i mąkę do posypywania . Tniemy na małe części, chwilę

Pasje Jolki
Jak zrobić kruche ciasto? 209

ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mąka pszenna 199 60 6.6 1.38 37.8 Jajko 145 100 14 10 0 Masło (pozostałe

Atlas Smaków
Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą 280

pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Takie wytrawne "puste" babeczki można także kupić w sklepach lub cukierniach. Składniki masy: 1 opakowanie sera typu feta (około 270 g.) 250 g twarożku śmietankowego 3-4 łyżki śmietany (gdyby masa wyszła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 263

objętość ok. 5 razy. 6 Ubite jajka dodaję do suchych składników i delikatnie mieszam łyżką. 7 Dodaję do masy masło migdałowe. 8 Następnie dodaję zamrożone owoce i bardzo delikatnie mieszam łyżką. 9 Na blasze rozkładam papier do pieczenia. 10 Z ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej

Book of spells
Lekka pizza na brokułowym spodzie 152

miękkości, a nawet trochę rozgotować. Jeszcze ciepłą wymieszać z brokułem, dodać jajko, przyprawy i kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego

Kuchnia Ellie
Cranberry Noëls 142

posiekanej suszonej żurawiny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Miękkie masło ubić mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią

Słodkie inspiracje
Naleśniki/krokiety z parówką i warzywami 100

syte! Nadają się nie tylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną kolację.  Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli 3 i 1/2 szklanki mąki  Lubella - Wrocławska do naleśników   Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek kukurydza papryka mozzarella parówka Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy jak krokiety

My World by Dagmara Rek
Muffinki orzechowe z berberysem 176

każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.  Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez 30 minut-do tzw suchego

Wanilia i Kardamon
CZEKOLADOWE CIASTKA RAZOWE 139

włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 199

czas mieszając. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto.  uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce od 12 do 48 godzin. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe brownie / Chocolate Brownies 169

wlać miód. Następnie należy utrzeć jaja z esencją i dolać do nich masę czekoladową, całość dobrze wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżka lub szpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch ciast będzie

Delusional Trine
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 619

proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii

Ze smakiem i z pasją
Włoskie krasnale w czapeczkach 174

moździerzu) sól lukier kolorowy – opcjonalnie Miękkie masło ucieramy z obydwoma cukrami oraz szczyptą soli. Do puszystej masy wbijamy jajka i miksujemy dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy rękoma. Z ciasta odrywamy niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego i formujemy stożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut

Smaki Na Talerzu
Menu na Wigilię 4219

galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków.  Słodkości: 1.        Domowe pierniczki 2.        Sernik na zimno przygotowany na bazie serków waniliowych 3. Makowiec przygotowany na cieście drożdżowym Jeżeli zapomnieliście lub nie mieliście czasu, aby upiec pierniczki to wypróbujcie

Ugotować

Proponowane wyszukiwania