ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1793/3191)

Placek kokosowy ze śliwkami 154

umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko

My simple kitchen
Piernik z suszonymi śliwkami 139

gotować. Masę wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki

My simple kitchen
BROWNIES KAWOWE 182

następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość   jeszcze raz mieszamy masę przekładamy do formy   (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do "suchego" patyczka tzn. może być oblepiony ciastem ale nie może być na nim widać śladów surowego ciasta.   Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/kawowe-brownies

Słodkie zapomnienie
Gofry 265

połowa XX wieku stanowiła ich renesans i rozprzestrzenienie się gofrów na cały świat. Wszystko za sprawą Maurice’a Vermerscha i jego żony. To właśnie oni opracowali recepturę na ciasto z ubitych żółtek, mąki i roztopionego masła smażone na rozgrzanych płytach. Podczas Światowych Targów w Brukseli w roku 1960 ich ciastka sprzedawane były w tak ogromnych ilościach, że niedługo potem(...)oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, jasną masę. Do masy z żółtek dodajemy roztopione masło, maślankę oraz sól. Całość mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, aż będą brązowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Jacob Tastes
Ciasto gryczane 137

czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę gryczaną. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę i orzeszki ziemne. Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190-200 stopniach przez 40-45 minut

Moja Galeria Smaku
Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film 153

misce umieszczamy miękkie masło, wsypujemy cukier, dodajemy jajka i całkość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy maślano – jajecznej dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą na przemian ze śmietaną, wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na końcu ciasto łączymy z wiórkami kokosowymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do połowy wysokości

Smakowite Dania
ciasto ze śliwkami 192

masłem. Ubijać tak długo aż masa stanie się puszysta. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch wyłożyć przygotowanymi wcześniej śliwkami polewa czekoladowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać rozdrobnione czekolady, mieszać do momentu rozpuszczenia. Dodać śmietanę, połączyć, wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Ciasto na blaszkę 24x35

Darcia w kuchni
Figurki z Masy Solnej 344

magiczny czas, w którym można powrócić myślami do dzieciństwa. Przepis na masę solną jest banalnie prosty. Dziś podam podstawowy przepis, a w przyszłości podam przepis, z którego łatwo uformować najmniejsze szczegóły :-)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka soli1/2 szklanki wodyDo miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy okolo 8-10 minut.Po wyrobieniu ciasta wycinamy i formujemy dowolne elementy

Anielska Kuchnia Ani
Babka piernikowa z serem 343

tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową: 180 g płynnego(...)połowę masy piernikowej, następnie połowę masy serowej i znów masę piernikową, a na koniec serową. Wkładamy łyżkę w kilku miejscach i delikatnie "przeciągamy".  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast. 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy

My Culinary Art
Piernik staropolski 321

Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)pozostałe składniki: sól, przyprawę do piernika, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka – mieszamy na gładką masę. Przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 do 6 tygodni w chłodne miejsce (u mnie dolna półka w lodówce). Na 5 dni przed świętami wyjmujemy ciasto. Zostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzielimy na 3 równe porcje. Stolnicę lekko oprószamy mąką

mojewypiekiinietylko
Łatwe ciasto z rabarbarem 113

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem . Zawsze się udaje. Ja dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik. 1 kg rabarbaru, 4 jajka, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 100 g cukru, 350 g cukru pudru, 240 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Rabarbar obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około(...)boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni

królestwo garów
Ciasto z gruszką 161

formy Wykonanie: Żółtka jajek, margarynę, cukier, jogurt, i kilka kropel aromatu utrzeć na pulchną masę. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Lekko wymieszać łyżką, przelać do przygotowanej foremki, ułożyć na cieście pokrojone obrane gruszki i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i piec

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO BRZDĄC + FILMIK 847

Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni.  BISZKOPT :  6 dużych jajek  150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka octu(...)następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C.  Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki.  Kakao mieszamy z gorącym mlekiem, tak aby nie było grudek

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłka w cieście naleśnikowym 307

zachciewajkę trochę zrobiliśmy sobie jabłka w cieście naleśnikowym. Powiem Wam, że super sprawa. Pyszne po prostu, młody się zajadał, mąż też i ja kilka wsunęłam he he. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Polecam bardzo :-) Spokojnego, słonecznego dnia Wam życzę, mój od rana zabiegany ;-). Składniki: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, oraz cynamon.  Miksujemy mikserem na jednolita masę. Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne) za pomocą nożyka lub specjalnej wycinarki. Kroimy w plastry ok. 7mm.  Na patelni rozgrzewamy olej ok. 2 łyżki, jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osuszamy na ręczniku papierowym

kruche babeczki
Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami 151

wyglądu możecie zrobić polewę czekoladą i dodatkowo czym jeszcze posypać. Ciasto zachowuję swoją świeżość nawet do 3 dni trzymane w lodówce. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Z ORZECHAMI LINK Wartości odżywcze 1 porcji: (wyszło 12) 209 kcal B 7 g W 10 g T 16 g  Składniki: ▸200 g mąki gryczanej(...)małych obrotach do połączenia składników.  3. Wsypujemy gruszki, mieszamy łyżką i wlewamy masę do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.  (Efekt jaśniejszego spodu, to sok puszczony przez gruszki, a nie niedopieczone ciasto.) Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania