ciasto - 162258 przepisów (strona:1793/10818)

Kokosowiec. Puszysty biszkopt z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami. 285

ciasto, to specjał mojej mamy, podawany przez nią na specjalne okazje. Pamiętam je z dzieciństwa, ba, prawdopodobnie cała nasza rodzina kojarzy ten wypiek z naszym domem i bardzo często lubię do niego wracać, bo kiedy wszystkie inne przepisy zawodzą, kokosowiec zawsze się udaje i jest chwalony przez gości, nieraz ratując mnie z opresji po nieudanych wynalazkach (nie zawsze wszystko(...)wymyślam mi wychodzi ;-)).  Zachęcam do wykonania, gdyż ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu.  Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru Krem: 0,75 l mleka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru 225

razem na „ Zdrową Środę ” przygotowałam migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru, na białkach. Moje pierwsze ciasto z rabarbarem z mojego ogródka w tym roku, sezon rabarbarowy uważam, więc za rozpoczęty :) jej! Ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne od oleju koksowego i rabarbaru. Ciasto mało rośnie i jest niewysokie. W przygotowaniu proste, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Polecam… Migdałowe ciasto(...)szpatułką. Dużą łyżkę piany dodać do utartego oleju kokosowego i wymieszać. Następnie tak rozmieszany olej kokosowy dodać do pozostałej piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać podpieczony rabarbar i posypać posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Mała Cukierenka
Tartaletki z hibiskusem 133

dodatkiem naparu z hibiskusa. Dzięki temu mają przyjemnie kwaskowy smak i piękny różowy kolor. Ozdobiłam je karmelizowanym hibiskusem, którego użyłam do naparu Składniki (na około 16 tartaletek): Kruche ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 180 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Krem: 1/3 szklanki suszonego hibiskusa 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- śmietankowy(...)smak 3/4 szklanki wrzątku 3 i 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka masła 5 łyżek cukru Karmelizowany hibiskus: hibiskus z naparu cukier puder Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto

Oryginalny smak
Sernik tradycyjny 155

Tradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek.  ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta(...)otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny 2 garście suszonej żurawiny Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm) Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z kremem z serka President 264

Składniki na ciasto: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki 3-4 łyżeczki kopiaste kakao Składniki na krem : 200 g serka śmietankowego President o temperaturze pokojowej pół kubka masła roślinnego o temperaturze pokojowej (mały kubek) ok. 3 łyżek cukru pudru, wg smaku Dodatkowo powidła śliwkowe. W średniej misce zmiksować serek z miękkim masłem(...)gładką masę. Masło dodawać po jednej łyżce, a następnie (stale mieszając) dodać cukier puder. Krem włożyć na czas pieczenia ciasta do lodówki.  Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać Wylać na natłuszczoną formę, piec w temp. 160- 180* C przez około 35 min. Piec

Proste Potrawy
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim 296

Piersi kurczaka, szpinak, ser, czosnek wszystko zapieczone we francuskim cieście podany z mixem sałat to idealny pomysł na obiad. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem w cieście francuskim Dania Danie główne Porcje 4 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 40 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 4 szt pierś kurczaka 300-400 gram szpinak mrożony 2 łyżki kwaśna śmietana(...)opakowania ciasto francuskie 4 plastry ser cheddar lub inny 3 ząbki czosnek 1 łyżka masło klarowane 1 łyżka pieprz zielony marynowany sól 1 szt jajko Sposób przygotowania Rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, rozdrobniony zielony pieprz i doprawiamy solą. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Pierś nacinamy tworząc kieszonkę, wypełniamy farszem i wkładamy plaster sera. Pierś doprawiamy solą

lysygotuje.pl
Ciasto Izaura 190

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne w swej prostocie ciasto, które łączy w sonie dwa proste wypieki. Murzynek i sernik w połączeniu daje o to taką pyszną kompozycję. Ciasto Izaura wpadło mi w oko jako klasyczny cielaczek chociaż znane jest również jako łaciate. Jedno jest pewne warto je przygotować...  Ciasto Izaura Składniki Ciasto : 2 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)twarogu nie z wiaderka!!! 3 jajka 125 g masła 1/2-3/4 szklanki cukru 1 szczypta soli 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki skorki pomarańczowej Przygotowanie : Ciasto: wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem ( 27x23 cm) Masa serowa: Ser przeciskam przez praskę bądź mielimy. Białka ubijam na sztywno ze szczypta soli. Masło ucieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto orkiszowe z rabarbarem bez cukru 186

Sezon rabarbarowy już się rozpoczął zatem nie mogło zabraknąć pysznego, szybkiego, kwaskowatego ciasta :) Ciacho jest proste i szybkie w przygotowaniu a co najważniejsze zawsze się udaje. Ostatni kawałek cudem doczekał zdjęcia ;) Ciasto jest w nieco zdrowszej wersji, bo bez cukru i z mąką orkiszową, ale jeśli chcecie, możecie użyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz(...)margaryny czy oleju, bo smak ciasta bardzo na tym ucierpi ;) W najbliższych planach mam jeszcze drożdżówkę z rabarbarem, truskawkami i kruszonką <3 Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek <3 A jakie jest Wasze ulubione ciasto sezonowe? Składniki na małą blaszkę ok 21x23 cm: 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Ze smakiem i z pasją
Mazurek z malinami i białą czekoladą 298

przygotowania i ozdabiania warto zaangażować dzieci. To będzie dla nich świetna i kreatywna zabawa. Z pewnością będą prze szczęśliwe, mogąc uczestniczyć w przedświątecznych przygotowaniach. Podstawą mazurka wielkanocnego jest kruche ciasto .  Polecam zrobić klasyczne na maśle, bez dodatku spulchniaczy. Będzie idealnie kruche. Mazurek malinowy z białą czekoladą idealnie równoważy smaki.  Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i bardzo(...)mazurka z malinami i białą czekoladą: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży

kolorowotorcikowo
Sernik z ajerkoniakiem 150

jest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć(...)przerywając mieszania. Tak ubite białka dodać do sera, jeszcze nie mieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Teraz już można delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Popapraniec" 138

Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia różnego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotować: 5 jajek 1 szkl. mąki  1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj

Różne smaki w kuchni
Torcik Wuzetka 142

leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :) Wymiary tortownicy: średnica 24 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 35-40 minut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej(...)połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę

Różne smaki w kuchni
Mazurek orzechowy S. Anastazji 140

Kolejny mój wypiek z przepisów S. Anastazji. Mazurek bardzo smaczny i udany. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego  oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec w temp 180 stopni C około  30-40 minut. Masa orzechowa 3 jajka

O kuchni z uczuciem
Keks świąteczny 157

Keks z bakaliami, to wyjątkowo świąteczne ciasto, jest szybki i bardzo łatwy do przygotowania. Takiego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Skórkę pomarańczową i inne produkty otrzymałam od firmy VOG ,bardzo dziękuję(...)Keks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa - 1 opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło

Kuchnia Danusi
Ciasto Łabędzi Puch 407

pomyślelibyście, że w słodkim kremie do ciasta jednym z głównych składników są bułki kajzerki?! Łabędzi Puch to dość popularne ciasto, które swą popularność osiągnęło m.in. właśnie przez ten nietypowy składnik. Również byłam ciekawa, jak to jest z tymi bułkami: czuć czy nie czuć?!  Powiem Wam, że w ogóle są niewyczuwalne. Leciutki biszkopt, słodka biała masa, podprażone na masełku(...)żółtka (jeden po drugim, za każdym razem miksując). Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Delikatnie wszystko wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 35x25 cm, wyrównać szpatułką.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania