Pleśniak w wersji biało czarnej ze śliwką w środku i puszystą pianą z białek. Jedno z prostszych ciast do zrobienia. U mnie zaczęło znikać jeszcze ciepłe. Z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej. ciasto kruche: 200 g masła zimnego 250 g mąki pszennej 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta 1/2 łyżeczki kakao(...)śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka, skórkę pomarańczową, sól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut
wesoła kuchniajednemu spodoba się duża kanapa, na której, naprawdę, będzie czuł się jak w domu. Kukutu w całej okazałości Kącik dla dzieci Przyszliśmy do Kukutu z mężem na kawę i ciasto. Okazało się, że ciasta są tutaj tylko własnoręcznego wyrobu, co jak dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo często pięknie wyglądające i przyozdobione ciasto nijak ma się do jego smaku. Tutaj(...)dostajemy kawałek pysznego, domowego ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość, coś wegańskiego lub z kaszą jaglaną. Bardzo miłą niespodzianką było otrzymanie do zamówienia po jabłku Małżeństwo siedzące niedaleko nas, zamówiło pierogi. Muszę przyznać, że jak zobaczyłam talerz z nimi to aż, mi ślinianki zaczęły mocniej pracować. Ale i na to przyjdzie czas. Następnym razem pójdziemy do kukutu
Relaxtimeszczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią(...)ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy, na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy ser, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZwany przemiennie Królewski lub Warszawski a jest to po prostu inna wersja sernika Krakowskiego , ponieważ do królewskiego dodajemy kakao, a zamiast kratki na wierzchu jest starte na tarce ciasto kakaowe. Warto wypróbować w zbliżające się święta 😃 SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 100 g masła -1 żółtko 2 łyżki gęstej kwaśnej(...)łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą
RAROSSAzamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :) Składniki: 500 g mrożonych malin 4 łyżki cukru 50 dag mąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 10 dag masła, stopionego i letniego 10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta soli Kruszonka ( z tego przepisu(...)łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy. Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha
Czerwień i błękitciasto można przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Ja użyłam świeżych malin i truskawek. Ciasto jest słodkie, ale owoce przełamują słodycz swoją kwaskowatością. Idealne ciacho do kawy ! Świetne na imprezy ! Świetne na upalne dni ! Polecam do kawki :) Składniki: Ciasto: mąka 2 i 1/2 szkl. żółtka 5 szt. cukier puder 3 łyżki aromat waniliowy 1 łyżeczka cukier waniliowy 1 opakowanie(...)kilkanaście szt. cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, aromat i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. 2. Jedną część wyciągnąć
Kuchnia PaulettesJedliście może ciasto solone z domowym karmelem? Pyszne, chodź nieco inne w smaku. Lubię eksperymentować a ten eksperyment zaliczam do udanych :) Idealne ciasto na chłodne jesienne dni. Więc tak, na pomysł wpadłam patrząc na popcorn i orzeszki solone. Miałam ser i karmel, tak też to połączyłam dodałam sól i powstało ciasto z serem o smaku solonego karmelu. Całość jednak dodatkowo(...)polałam domowym sosem karmelowym, który jest prosty w przygotowaniu. Ciasto jest mięciutkie, słodko - słone i wilgotne. Składniki blacha 25x35 cm. : Ciasto : cukier brązowy 1 szkl. masło miękkie 125 gram jaja 4 szt. proszek do pieczenia 1 łyżeczka mąka 1 i 1/2 szkl. mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki kakao słodkie 2 łyżki Masa serowa: twaróg półtłusty 500 gram masa kajmakowa
Kuchnia PaulettesNiektóre ciasta są stałymi "gośćmi" na stole podczas co roku odbywających się świąt. Stały się częścią tradycji. Jednym z takich ciast jest tradycyjny czekoladowy murzynek. Te ciasto jest najbardziej popularne. Nie jest trudne, a za to szybkie w przygotowaniu. Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto nie jest(...)tylko ciastem, które trzeba przygotowywać na specjalne okazje, można je przygotować na co dzień do kawki, dzięki czemu umili nam czas i podniesie hormon szczęścia ! Składniki: margaryna 250 gram woda 1/2 szkl. cukier 1 szkl. jaja 4 szt. kakao 4 łyżki mąka tortowa 2 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżka Polewa: czekolada mleczna 150 gram Dodatkowo: bułka
Kuchnia PaulettesMakowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka(...)szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz
Kuchnia PaulettesRafaello z białą czekoladą na biszkopcie to idealny smakołyk dla wielbicieli białej czekolady i kokosu, niezwykły deser dla każdego łasucha. Ciasto Rafaello oprócz innych okazji będzie znakomitą propozycja na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml śmietany kremówki(...)ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy
Smakowite Daniaciasto polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, ale może warto wypróbować wcześniej czy będzie nam odpowiadać ? Składniki : 30 dag masła 3 jajka 1 szklanka cukru 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju 5 łyżek gęstej, tłustej śmietany małe opakowanie proszku do pieczenia, sól Przygotowanie : Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia Cukier utrzeć z całymi jajkami Do masy jajeczno-cukrowej dodać(...)mąkę z proszkiem- utrzeć Dołożyć śmietanę olej, potem miękkie masło i wszystko zagnieść w formę wałka Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą Większą rozwałkować i wyłożyć foremkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasto, ma wystawać po brzegach foremki Na to wyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta Piec w temp
Proste PotrawyZapraszam na pyszne, szybkie w przygotowaniu „ciasto prince polo” z brzoskwiniami i galaretką. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Marzeny Szportun, bardzo dziękuję. Wafelki mieszamy z ubitą śmietanką, brzoskwiniami lub morelami i kładziemy na biszkopcie. Wierzch polewamy truskawkową galaretką, pycha! W przepisie użyty jest fix do śmietany, więc nie musimy się martwić żelatyną, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa: 1L śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń lub moreli (użyłam moreli
Mała Cukierenkazwyczaju piec świątecznych ciast miesiąc wcześniej, ale to siedziało mi w głowie od lata, w końcu, w listopadzie nie wytrzymałam i zrobiłam😄 Chciałam zrobić w większej blaszce, ale obawiałam się że moja znikoma ilość maku mogłaby nie wystarczyć, a do sklepu nie miał kto wyjść. Powstało więc ciasto, które śmiało może robić za torcik. Nie ma kremu, ale gotowany(...)dlatego, że i serniki i makowce są u nas zawsze obowiązkowo, a teraz dzięki takiemu połączeniu będę mogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Składniki: Na tortownicę o śr. 18cm Ciasto makowe: 200g maku 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 30g masła 2 żółtka 4 białka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich
Kuchnia w czekoladzieKolejne bardzo smaczne i efektowne ciasto godne polecenia na świąteczny stół. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem mnie zachwyca. Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl(...)masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku,a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok. 45 minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie
Kolorowa kuchnia ElkiProste ciasto dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi „To ciasto to petarda”– tak powiedział mój brak, kiedy skosztował tego wypieku po raz pierwszy, a trzeba podkreślić, że on na ogół za ciastami nie przepada, a jeśli już je spożywa, to muszą mu naprawdę bardzo smakować. Poza tym to ciasto zyskało uznanie nie tylko mojego brata, ale i wszystkich, którzy je spróbowali(...)Jest niezwykle aromatyczne, w smaku bardziej pomarańczowe niż dyniowe, co mi osobiście odpowiada, a powidła nadają mu świeżości, naturalnej słodkości i kwaskowości jednocześnie. Ciasto można również przygotować w formie muffinków. Ten wypiek zapisuję do swoich TOP of THE TOP. SKŁADNIKI: 300 g puree z dyni 1 świeża pomarańcza ( 50 ml soku + starta na małych oczkach cała skórka
Calzonella.com