ciasto - 162907 przepisów (strona:1800/10861)

Ciasto Pani Walewska. 152

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy

Moje-pitraszenie
Miodowa blondynka, czyli nie ufaj nikomu. I tartaletki z (podobno) oszukaną czekoladą 163

również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko ,  Emilii  i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki: (na 6 tartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem: 200 ml śmietany kremówki(...)listki żelatyny dodatkowo: truskawki wiórki białej czekolady kakao Mąkę, kakao i cukier puder przesiać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, zagnieść. Ewentualnie dodać wody, żeby ciasto dobrze się połączyło. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać koła nieco większe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 189

Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka(...)Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Brzegi powinny być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Cherry 4469

Dzisiaj polecam przepis na pyszne ciasto Cherry. To połączenie biszkoptów z masą budyniową i wiśniami. Ciasto to upiekłam specjalnie dla mojej koleżanki Alicji, której dawno nie widziałam  i która przyjechała mnie odwiedzić. Razem wybrałyśmy się na wycieczkę rowerową po mojej okolicy.  Niestety przytrafił mam się ogromny pech i moja koleżanka przebiła oponę w rowerze. Musiałyśmy przejść 7 kilometrów(...)wrócić do domu. Kiedy dotarłyśmy na miejsce było już ciemno. Zmarznięte i głodne przykryłyśmy się ciepłymi kocami, wypiłyśmy po  kubku gorącej herbaty i zjadłyśmy po kilka kawałków ciasta Cherry. Od razu humor nam się poprawił i zapomniałyśmy o tak ciężkim dniu.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Warkocz drożdżowy cynamonowy 107

Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze(...)dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą

O kuchni z uczuciem
JABŁECZNIK 182

jabłecznik jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie ma mowy, żeby to ciasto nie wyszło ;) Składniki: *1/2kg mąki, *250g cukru, *200g palmy, *3 jajka, *1 cukier wanilinowy, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *1 litr musu jabłkowego. Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz musu zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (mniejszą i większą). Większą częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Zapiec ok. 10 minut w 180'C. Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski, ułożyć paski na wierzch ciasta tworząc kratkę, można też mniejszą część ciasta zamrozić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec na złoty kolor

Zrób to smacznie
Ciasto makowe z masą serową 191

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :) foremka 25x36cm Ciasto:  6 jajek,  szklanka mąki pszennej tortowej,  1/2 szklanki cukru,  szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit),  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2-3 łyżeczki(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa serowa:   1 kg gęstego serka waniliowego

Z miłości do słodkości
Ciasto Kryzysek 206

małe chwile przyjemności, chwilę oddechu i zapomnienia. I wtedy warto osłodzić sobie życie w dosłownym tego słowa znaczeniu :) Siadając przy kawałku delikatnego, puszystego, wilgotnego, pachnącego korzennymi przyprawami kawałka ciasta i rozkoszując się zapachem świeżo parzonej kawy. Ciasto, które postanowiłam przygotować, już samą swoją nazwą do tego zobowiązuje! Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 200 g masła 1 cukier wanilinowy Delecta(...)szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta  2 jabłka  2 gruszki  cukier puder  Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem

Taste Therapy
Zakręcony chlebek czekoladowy 139

łyżki kremu czekoladowego  1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części(...)ciasta połączyć, przez chwile wyrobić , a następnie uformować w kulę. Obie kule ciasta (brązową i białą) włożyć do osobnych, wysmarowanych tłuszczem misek, przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoją objętość.Po tym czasie, każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x15 cm. Rozwałkowaną brązową część ciasta ułożyć na białej i jeszcze rozwałkować do uzyskania prostokątu

Moje domowe kucharzenie
Porzeczkowiec wg Aleex 208

składało. Na szczęście teraz udało się tak poukładać sprawy, że możemy pojechać. Już się cieszę na to spotkanie. Młody zostaje w domu razem z Hugiem. Na osłodę zostawiam mu ciasto, które upiekłam dziś rano. Pierwszy raz robiłam je tydzień temu, na uroczystość rodzinną (stąd też zdjęcia), ale smakowało nam tak bardzo, że konieczna była powtórka. Polecam na świąteczne dni. Składniki(...)Porcjami dodawać przestudzoną polewę do masy. Delikatnie wymieszać. 5. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na masę jajeczną. Składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki. 6. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut do suchego patyczka. 8. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić

W mojej kuchni
Puszysty piernik świąteczny wg Aleex 172

świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro(...)sodę, kakao i przyprawę do piernika. 2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą. 3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe. 4. Ciasto ucierać jeszcze przez 1-2 minuty. 5. Keksówkę o wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. 6. Blaszkę

W mojej kuchni
Kukułeczka wg Aleex 131

czas na to, by w spokoju, razem, wypić kawę, pobyć ze sobą, porozmawiać, przedyskutować pewne ważne sprawy. A wieczorem, już w domu, upiekłam na jutro dla swojej rodziny przepyszne ciasto ze zbiorów zgromadzonych na „kwestii smaku” – Kukułeczkę. Kiedy je robiłam, wiedziałam, że to jeden z tych wypieków, do których na pewno kiedyś wrócę. Ciasto jest przepyszne i niezwykle okazale się(...)świąt. To co? Może kawałeczek? Składniki: • 6 jajek • 200 g cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego • 60 g mąki pszennej • 120 g mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kakao + do posypania po cieście • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 125 ml zaparzonej kawy • 125 ml wódki • 300 g czekolady deserowej • 1 litr śmietany kremówki 36% z kartonika (bardzo zimnej) • 4 łyżki cukru

W mojej kuchni
Pizza na cieście francuskim 246

Pizza to bardzo popularne danie. Dziś przygotujemy je na nico inny niż zazwyczaj sposób. Spodem do naszej pizzy będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki(...)mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki nasza pizza ma mieć kształt? Jaki tylko chcemy! Możemy zachować prostokątny, oryginalny kształt gotowego ciasta, możemy wykroić tradycyjny okrąg, serce, gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy

MarcinChef
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 181

pyszne wieloskładnikowe ciasto, z obłędnym kremem ajerkoniakowym, kruchą bezą i wiśniami SKŁADNIKI Ciasto kruche z bezą: blaszka 24x38 cm 1,5 szkl. mąki,  3 jajka,  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,  120 g margaryny,  1 łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa,  2 łyżeczki żelatyny(...)łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ l mleka,  5 łyżek cukru,  1 kostka masła,  ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników,  wiórki kokosowe,  polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy

słodki bratek
WIŚNIOWY POEMAT 180

SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka(...)ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy

słodki bratek