dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia(...)ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej śmietanie układamy truskawki i zalewamy
Mia Cucina SofietaCiasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli nie lubisz kokosa - możesz pominąć. jeżeli od dżemu malinowego wolisz porzeczkowy - śmiało. Ograniczeniem jest wyobraźnia. Składniki: (na formę 20 x 23 cm) - 250 g miękkiego masła - 150 g wiórków kokosowych(...)dnie układam ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wykładam 1/3 część kremu i równo rozsmarowuję. Na masie układam kolejną warstwę herbatników. Ciastka smaruję dżemem, a następnie wykładam drugą częścią kremu. Na kremie układam ostatnią warstwę herbatników i smaruje je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypuję wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie, jeżeli lubicie słodkie desery, ścieram więcej czekolady. Ciasto wstawiam na kilka godzin
Cook&Lovepowstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę.Po wyjęciu sernik studzimy
Taste Of My DayProsicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt (L) mąka pszenna 8 łyżek cukier 2 łyżki Składniki na masę: śmietana 36% 750 ml cukier 2 łyżki Poncz cytrynowy: sok z 1 cytryny
Różowa kuchniawersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia(...)żółtek. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaprawdę idealne połączenie: kwaśne jabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania) bita śmietana(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy
Ciasta z tradycjamimacie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2 szklanki mąki pszennej tortowejtrochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto)garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki(...)czym zaczynamy dodawać przez sitko mąkę, cały czas mieszając. Upewniamy się, że w masie nie ma żadnych grudek mąki i przelewamy ją do keksówki.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok.50 min, do godziny. I tu mam nadzieję, że wszyscy znają stary sposób babć sprawdzający, czy ciasto jest gotowe- wsadzamy drewniany patyczek w środek ciasta- jeśli jest mokry-należy jeszcze
Gotowanie to kochanienikomu nie przeszkadzało to, że była chudziutka. W ogóle tarty są wspaniałe. Gdy już dobrze się opanuje przepis na ciasto to można całkiem fajnie pokombinować z farszem. Właściwie to powinnam to danie nazwać quiche, ponieważ spójności całemu farszowi nadaje masa jajeczno-śmietanowa, natomiast w zwykłej tarcie tego nie ma. Ale... czy to tarta, czy quiche...nieważne! Ważne, że smakuje fenomenalnie(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz: pokrojone w plastry pomidory bez skórki, na to pokrojone w paski suszone pomidory i szynkę parmeńską. Całość posypać posiekanym drobno ząbkiem czosnku, pokrojoną w cienkie plastry cebulką i czarnymi oliwkami. Zalać wszystko masą jajeczno-śmietanowo-serową. Ponownie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Mango Papajaprzygotowaniu, w sam raz na dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy 100 g mąki kilka truskawek do dekoracji Masa rabarbarowa: ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 500 g rabarbaru ¼ szklanki soku (może być(...)Następnie dodajemy rozpuszczone masło, lekko mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę ( 23 cm) smarujemy masłem, spód wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, jeszcze raz smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na 2 części. Dolną część biszkopta smarujemy 1/3 musu z rabarbaru, nakładamy
Moja Mama GotujeOWSIANE PANCAKES Z KOKOSEM /przepis własny/ Składniki na ciasto: 35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych (Provena) 35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej ok. 140-170 ml mleczka kokosowego szczypta soli duże jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka suszonej żurawiny łyżka ekologicznej oliwy z oliwek extra virgin (Bio Levante) mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa(...)minut. Następnie zmiksować je z mąką, solą, jajkiem, proszkiem do pieczenia i erytrolem na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki), a następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę. Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta. Na patelni rozgrzać oliwę i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około
Poranek na słodkodokładnie mieszamy piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 *C Pozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką
Luźna Kuchniaformę 23 x 23 cm 4 jajka ( moje żółtka były bardzo duże i żółte dlatego ciasto ma taki kolorek, jeśli nie mamy takich jajek a zależy nam na kolorku ciasta, możemy wtedy dodać szczyptę kurkumy ) 150 gr masła ( użyłam śmietankowego za 1,99 ) 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl mąki tortowej esencja waniliowa(...)Być W Temp. Pokojowej ! 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 3. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinię lekką wciskając ja w ciasto
Gotowanie...to proste !cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt(...)zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno
Wędrówki po kuchniNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g cukru waniliowego olejek migdałowy(...)Cukieteria Wykonanie: Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo
Różowa kuchniapostanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego mięsa(...)Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Dolewałam partiami rosół. Masa ma być zwarta, ale nie rzadka. Odstawiłam do wystudzenia. Ziemniaki wyłożyłam na deskę. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko i dodałam żółtko, oprószyłam szczyptą soli. Zagniotłam ciasto. Oderwałam kawałeczek ciasta, lekko spłaszczyłam na dłoni i do środka włożyłam małą łyżeczkę farszu. Zlepiłam dookoła, utworzyłam
Kuchnia u Krysi