ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1795/3191)

Ciasto ucierane z rabarbarem 343

Sezon rabarbarowy trwa, więc zapraszam na  kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem bardzo proste do zrobienia ale za to bardzo smaczne. Do ciasta podałam czerwone słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar  umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem. Znakomity pomysł(...)jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 203

ciasto, w którym smak śmietany i masła przeplata się że smakiem lekko kwaśnych śliwek. Jest miękkie, wilgotne, pyszne! Szybkie, łatwe do zrobienia. Smak późnego lata. Polecam. Składniki : 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ziarenka(...)przestudzić. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, cukier i ziarenka wanilii, wymieszać do połączenia. Do masy na przemian dodawać mąkę z proszkiem i sodą oraz ciepłe mleko z masłem. Formę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 170 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Tort tęczowy 217

jednorazowych rękawów cukierniczych barwniki spożywcze w proszku : fioletowy, niebieski, żółty, pomarańczowy, zielony, czerwony Barwniki w proszku są bardziej intensywne od tych w płynie i po dodaniu nie zmieniają konsystencji ciasta lub kremu. Możecie bez problemu nabyć je w sklepach on-line. DO NASĄCZANIA: Oranżada lub lekko posłodzona, słaba herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie(...)etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na czery i każdą część przekładamy do osobnego naczynia. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika spożywczego i ręcznie za pomocą łopatki mieszamy dokładnie- aż do powstania jednolitego koloru. Cztery części ciasta wylewamy na przemian ( najpierw trochę niebieskiego, później żółty, zielony, czerwony, znowu niebieski itd.) do wyłożonej papierem

Domowe Torty
Ciasto z buraczków i marchewki :) 127

jajka 3/4 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych(...)tartej do obsypania blachy Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra

Jemy Pijemy
Kruche tartelki z kremem waniliowym i brzoskwiniami 219

mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa      Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez 40 minut. Masę wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części, które przekładamy do foremek na tartelki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy po małym

sama złodycz
Kostka Wiśniowa 543

nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie

Czerwona Porzeczka
Sernik z bialej czekolady 658

znalazlam na stronie Kwesta Smaku. Te niesamowite zdjecia od razu przemowily do mojej wyobrazni i nie bylo rady, musialam i ja zrobic to ciasto. W trakcie przygotowan do pieczenia nie moglam sie powstrzymac od wyjadania masy serowo-czekoladowej. W moje slady zaraz poszla moja Coreczka :) Sernik zapowiadal sie wspaniale. Niestety w tym wyjatkowym dniu, kiedy zebrala sie Rodzina i kiedy(...)wykonanie: Wszystkie skladniki na spod zagniatamy razem dosc szybko, formujemy kule i zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek o srednicy okolo 30cm. Wykladamy nim tortowine, spod i boki

Przysmaki Karolki
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 140

Jest to bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując(...)się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Masa I 2 puszki ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika

Rozpustne gotowanie
Babka kawowa 163

sodę razem wymieszać.4. Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku i mieszać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wsypać mieszankę mączną, dodać 1 łyżkę kawy, potem dodawać stopniowo mleko, śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą.5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy

Kuchnia domowa Ani
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 212

główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki(...)ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje. Z żółtek

W kuchni Karmel-itki
Kinder country - ciasto bez pieczenia w 10 minut !!! 452

ekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut)  podbiło moje serce! Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie.   Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna!  To co łasuchy zakasujcie rękawy(...)wystudzoną ale płynną czekoladą, dosypujemy pszenicę ( trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem

W kuchennej krainie
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 207

Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich(...)suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: SPÓD: Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki owsiane zmiel na mąkę (ja zmieliłam w malakserze, pozostawiając niewielkie okruszki). Do cieciorki dodaj wszystkie pozostałe składniki  i zagnieć ciasto, ręcznie lub hakiem miksera. Ciasto owiń w folię i wsadź na 30 minut do lodówki

Słodko-Słony Świat Ilony
Murzynek z masłem migdałowym i czereśniami 152

Dzisiaj coś na szybko :) mamy sezon na czereśnie więc zapraszam na Murzynka z pysznym masłem migdałowym firmy Primavika  i czereśniami oczywiście :) Ciasto jest pyszne i proste  w przygotowaniu :) Składniki : 1 kostka margaryny  1 cukier waniliowy 1,5  szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 5 jajek 2 szklanki mąki  1 łyżka   Masła migda(...)odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  . Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem ciągle mieszając. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Czereśnie obsypać mąką i wyłożyć na ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 146

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu drożdżówka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią(...)napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, konfiturę i żółtko umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, marcepan powinien nam się ładnie utrzeć. Rozwałkowany prostokąt przecinamy na pół. Każdą połowę smarujemy przez środek masą, boki smarujemy białkiem. Zwijamy

Made By Mom And Son
Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem (bez cukru) 213

białej mąki pszennej, żeby móc zrobić smaczne ciasto lub tort. Chciałam uzyskać tym razem wyższy, puszysty biszkopt, więc zamiast samej mąki pełnoziarnistej dodałam też trochę białej orkiszowej, przez co ciasto zyskało na lekkości. Możecie podzielić go na dwie lub trzy części i przełożyć jakimś pysznym (i bezcukrowym ;)) kremem, albo posmarować domową konfiturą :) Orkiszowy biszkopt pełnoziarnisty z karobem 5 jajek(...)partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut

FitKot

Proponowane wyszukiwania