Mało kto nie zna smaku tego ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć. Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka(...)wymieszać z przyprawami do piernika i kakao Dosypywać po łyżce mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długo Przełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka) U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem. Ciasto piekłam w prodiżu przez
Proste PotrawyCiasto znalazłam na blogu In my coffee kitchen jest na prawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.Ja dodatkowo do środka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę nektarynkę i posypałam wierzch płatkami migdałowymi.Czas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia(...)krople aromatu śmietankowegopłatki migdałów Wykonanie:W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut. Składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku dobrze jest dodać do masy też trochę soku z cytryny. U mnie beziki to naturalna konsekwencja pieczenia faworków i robienia budyniu . Zawsze przy tej okazji zamrażam białka i czekają na swój czas, by stać się pianką do ciasta lub słodkimi bezami do kawy. 4 białka jajek ok. 2/3 szklanki cukru łyżeczka soku(...)odrobina wody, czy oleju może sprawić, że białka się nie ubiją. Do piany powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce), by całość nie opadła. Gdy dodamy cały cukier wlewamy do masy łyżeczkę soku z cytryny cały czas miksując. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia dwiema łyżeczkami. Im mniejsze beziki, tym szybciej nam się wysuszą. Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Dieta bez mlekaszkl mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia masa serowa 200 g sera góralskiego bundz 2 białka pół szkl mleka 50 g sera żółtego lub oscypka sól pieprz 200 g kurek masło do smażenia 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty. Sery mleko i przyprawy razem z białkami(...)smażymy do odparowania płynu do smaku solimy i pieprzymy. Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temp 190 st przez 14 min. Na podpieczonym spodzie rozkładamy przysmażone kurki i zalewamy masą serową. Zapiekamy
Gotowanie jest łatwegodzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a nastepnie ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180*C ok. 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Galaretka z malinami: Rozpuścić 3 galaretki w litrze gorącej wody, odstawić do całkowitego ostudzenia. Świeże maliny umyć i odstawić na durszlaku do osuszenia, mrożone(...)mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę z białek. Piec przez godzinę w temp. 140*C do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wystudzić. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki
Malinowo w kuchnidużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz Rozgrzej piekarnik(...)miód (nie mieszaj, jedynie potrząsaj patelnią), aż się skaramelizują. Po uzyskaniu jednolitej brązowej masy, zdejmij z ognia i domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Rozwiń ciasto francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców(...)laki wanilii). Dodajemy mleko kokosowe z agarem, śmietankę z wanilią, syrop z agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia. Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć
Zawsze głodna!obsypania formy.Sposób wykonania:Jaja ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (zajmuje to około 3 minut.)Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskahusyckiej. Może po prostu ja już się robię za bardzo wymagająca z wiekiem? kto wie:) Składniki na 8 tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100 g masła 125 ml wody beza: 4 białka(...)cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko razem zgniatamy na jednolite ciasto. Układamy je w formach na tarteletki i wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy wrzątkiem. Następnie na tarce ścieramy skórkę
ciastkarnia na kruchym spodziedziesiątkę! Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki
Mój pomysł nadziesiątkę! Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki
Mój pomysł naponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać
Fitsweet.meponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać
Fitsweet.merodzynkami w czekoladzie PRZEPIS {źródło: MojeWypieki } Kakaowy spód 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. kakao 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 100 g masła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki miodu 1 szklanka śmietany kremówki(...)pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę, ryż tak by obciążyć ciasto. Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15 - 20 minut. Masa serowa. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, dodać rodzynki w czekoladzie i wymieszać. Masę serową wylać na ostudzony spód. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comnadchodzący weekend polecam bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu ciacho - "Murzynek". Ciasto czekoladowe z dodatkiem wszystkiego co pod ręką, czyli pralinki, rurki czekoladowe, posypki i inne. Składniki na foremkę "keksówkę": 2 łyżki masła w temp. pokojowej 20 szt. herbatników 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 kostka (250g) margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek - z białek z dodatkiem soli ubij sztywną pianę. Ostudzoną masę czekoladową przelej do miski dodaj żółtka i miksuj. Teraz do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia - zmiksuj. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek. Gotowe ciasto wlej do formy (na herbatniki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C - piecz
Alutka-Gotuje