ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1772/3191)

Babeczki Ferrero 431

oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Serek wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby miał temperaturę pokojową. Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy nie jest już gorąca mieszamy energicznie mieszamy z serkiem do uzyskania jednolitej masy. Krem wyciskamy na zupełnie przestudzone babeczki

Ciastkozercy
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 159

ułożyć owoce), ale warto, jak w przypadku każdego naleśnika, dać mu odpocząć ok. pół godziny. Ciasto najłatwiej zrobić w mikserze, ale można też użyć zwykłej trzepaczki. Tu znowu są dwie szkoły: jedna zachęca do mocnego zmiksowania składników i napowietrzania masy, która po upieczeniu będzie bardziej puszysta, inni uważają, że po prostu wystarczy wymieszać składniki tak żeby się połączyły – wtedy(...)Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozbij jajka do misy blendera, dodaj cukier, sól i zacznij miksować. Dodawaj stopniowo mąkę. Wlej powoli mleko i wanilię, dodaj stopione masło. Chwilę miksuj. Ciasto możesz przygotować używając rózgi do ubijania. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Krok 2 Obierz gruszki, przekrój na płowy, łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki. Krok

Niedzielny kucharz
Flapjacks po raz pierwszy 165

domu jest tylko sto osiemdziesiąt siedem gram płatków owsianych. Ale nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne(...)chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą.Ostudzić.Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 156

puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto.  W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem

Emcia Pichci
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 336

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)rozpuści zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. Szklankę mleka zagotować razem

https:KKuchniaMniam
Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami 155

Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc publikuję dziś przepis na odwrócone ciasto z truskawkami w wersji czekoladowej. Jest przepyszne, musicie je upiec! Ciasto: 120 g masła 2 duże jajka 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżka soku z cytryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 500 g truskawek pokrojonych(...)folią aluminiową przed wyciekaniem soku z truskawek Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie wbić po jednym jajku, miksując. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników. Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka

Czerwień i błękit
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI 151

woli :).Na banany wyłożyć pozostałą część masy i wyrównujemy ładnie wierzch.Wstawiamy do lodówki. Teraz przygotujemy wierzch naszego ciasta.Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała.Następnie podgrzewamy mleko i mieszamy aby żelatyna się rozpuściła.Wystudzić.Śmietankę ubijamy na sztywno, wlewamy żelatynę i miksujemy.Masę wykładamy na wierzch ciasta,wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.Ciasto wstawiamy jeszcze do lodówki

Mała w garnku miesza
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI 167

Przepis wpisany w mój zbiór od bardzo dawna, doczekał się wypróbowania. Już wiem, że często będę z niego korzystać. Ciasto wychodzi bardzo dobre i dość łatwo się je robi. Jedyny warunek to taki, że trzeba bardzo dokładnie ubić jajka. Polecam zrobić jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 5 jaj szklanka cukru 0,5 szklanki oleju(...)pieczenia. Owoce myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki. Jajka ubijamy z cukrami na gęstą białą masę (czas ok 10 minut) Powoli wlewamy olej oraz jogurt. Miksujemy. W tym czasie możemy już włączyć piekarnik na 170 st. C i ustawić pieczenie góra dół. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy tylko do połączenia składników (nie dłużej bo może zrobić

Pani na deser
Ciasto figowe z orzechami i czekoladą 111

znalazły swoje przeznaczenie w pysznym i wilgotnym cieście. Ciasto figowe to taki przyjemny wypiek…Piekę je na przeróżne sposoby. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na ciasto z figami . Ciasto figowe Składniki: podłużna foremka o poj. 1,3l 250 g suszonych fig 100 g włoskich orzechów 150 g masła 200 g trzcinowego cukru 2 duże jajka 240 g pszennej mąki(...)Dodaj grubo pokrojoną czekoladę, bakalie i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie napełnij masą i wygładź powierzchnię, ułóż plasterki fig. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aby figi rozłożone na wierzchu za bardzo się nie zrumieniły. Ja zapomniałam to zrobić, więc

codojedzenia
Babeczki z żurawiną 145

cukier puder ucieramy mikserem na gładka masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jajka i mleko. Utartą masę łączymy z z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy do tego żurawinę. Wszystkie składniki musimy dokładnie połączyć ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy prawie do pełna papilotek. Pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
piernik staropolski (dojrzewający) - etap I 144

Nieco późno pojawia się tu ten przepis, ale sama dopiero w poniedziałek zdecydowałam się na zrobienie ciasta na piernik staropolski. W mojej rodzinie nie ma (niestety...) tradycji robienia tego piernika na święta, poza tym nigdy też nie miałam okazji go skosztować, więc...zrobię go sama! :) Co z tego wyjdzie? Przekonam się za niecały miesiąc :) PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP I przepis(...)skórki, zmiksować (używamy końcówki z hakami!). Mąki wymieszać z przyprawą i powoli, ciągle miksując dodawać do masy. W miarę gdy będzie gęstnieć należy zwiększać obroty miksera. Zróbcie mu też z 1-2 przerwy, żeby się nie przegrzał, jednak nie za długie. Ciasto przełożyć do kamionkowego/emaliowego garnka (bez odprysków), przykryć ściereczką i odstawić do piwnicy/spiżarni/na najwyższą półkę w lodówce

chili & sugar
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 154

mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka(...)cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy serowej.  Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami 253

kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol. Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach piernika. Można jeszcze dodatkowo rozsmarować powidła śliwkowe. Piernik złożyć, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i przycisnąć czymś na wierzchu(...)krojenia. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki

https:KKuchniaMniam
Kardamonowe drożdżówki z budyniem, jabłkiem i kruszonką 139

dosypywać więcej mąki ( ciasto po wyrośnięciu zmieni nieco swoją konsystencję ). Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ). Budyń: Odlać około 100 ml mleka, dodać do niego żółtka oraz obie mąki i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać(...)jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 – 16 równych części ( około 64 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie

Opowieści z piekarnika
Ciasto słonecznik 932

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)Wystudzić. Krem: Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę krówkową. Do masy dodać 3/4 wystudzonego słonecznika i wymieszać. Poncz: Kawę i cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić. Do kawy dodać alkohol. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta. Składanie ciasta: Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.  Przykryć

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania