ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1767/3191)

Torcik z czarnymi malinami 131

czarnymi malinami i serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy(...)połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Tym razem do tortownicy włożyliśmy obręcz do wycinania i w związku z tym zmniejszyła się średnica tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem

Kuchenne Wariacje
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3270

pudru 100 g gorzkiej czekolady   Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą(...)ciepłym budyniem szczelnie owinąć folią spożywczą, a gdy ostygnie schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście :) Na drugi dzień ciasto odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić

Moja Delicja
Świąteczne babeczki 133

przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni,  tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy(...)mleka Wykonanie: Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy do połączenia się składników.  Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki

Malinowe Pocałunki
Bezglutenowe placuszki kokosowe z mąki teff z jabłkami 134

Pewnie nie wszyscy z Was słyszeli o mące teff... A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa i posiada wiele zastosowań w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy wypieku chleba, ciast, ciasteczek oraz w przyrządzaniu naleśników, placków lub kleików, jak również jako zagęszczasz do zup i sosów. Mąkę teff powinni docenić zwłaszcza osoby z nietolerancją glutenu i białka. Poza tym ziarna teffu(...)Dodatkowo: 2 jabłka Ponadto: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki na placki dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać jabłka - uprzednio pokrojone w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.   Mąka

Di gotuje
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 135

miksera). Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zalewamy masą biszkoptową, dokładnie przykrywamy nią owoce. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 30-35 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub tylko góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Następnie (jeszcze ciepłe) przykrywamy papierem

Smaczne Zdrowe
Jabłka w cieście- najłatwiejszy placek z jabłkami 305

Składniki na ciasto 4 jaja całe szklanka cukru brązowego Diamant + do posypania cynamon pół margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki, może nawet ciut więcej jabłka pokrojone na cząstki. Składniki na polewę 1/3 kostki margaryny łyżka kopiasta kakao łyżka wody 3-4 łyżki cukru Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę(...)Zmiksuj by połączyć w całość. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant, poukładaj jabłka. Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180-190 stopni– sprawdzaj od czsu do czasu. Wyłącz piekarnik, wyciagnij ciasto i przewróć do góry nogami aby wystygło. W tym wypadku spód ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z pianką na kruszonce. 289

Kruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy(...)czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć w palcach. Na koniec wbić żółtka, ponownie rozetrzeć w palcach tak żeby powstały grudki.   Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część kruszonki, delikatnie ugnieść ręką. Na kruszonkę wyłożyć masę jabłkową. Pianę z białek ubić

Agusiowe smakołyki
Babeczki z masłem orzechowym i nutellą 127

Okazało się, że ten zestaw smakuje nawet mojemu Dziadkowi, który jest absolutnym konserwatystą, jeśli chodzi o jedzenie i nawet do pizzy nie możemy go przekonać...), choć miękkie, waniliowe, słodkie ciasto też swoje robi. Plus cudny, chrupiący, przyrumieniony wierzch na każdej babeczce, a w środku wspomniane już wypływające masełko orzechowe i czekolada... Składniki  110 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru(...)dokładnie miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać w 2 partiach do masy maślanej, na zmianę z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do sztywnych foremek papierowych lub formy wyłożonej papilotkami do 1/3 wysokości, do każdej babeczki włożyć po łyżeczce nutelli i masła orzechowego. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Smacznego! * tyle, ile wyjdzie

Słodkie inspiracje
Keks do dłuższego przechowywania 174

pysznego ciasta jak to, które upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 1 i ½ szklanki maki pszennej ½ łyżeczki sody 1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody 250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane) 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku pomarańczowego 5 jajek(...)masę.   Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do utartej masy dodać mąkę, olejek rozpuszczoną sodę i wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite białko. Całość delikatnie wymieszać. Keksówkę   wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę

Na słodko lub wytrawnie
Orzeźwiający sernik z galaretką i owocami 207

sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową. Był to strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny(...)miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite   białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym piekarniku

Mania Gotowania
Szybkie ciasto z truskawkami 210

pianę. Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać na małych obrotach. Nadal mieszając, cienką strużką wlać olej. Masę przełożyć do tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Tortownicę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut, do chwili, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodać przesianą

Kuchenne zapiski Edyty
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 157

masę do miseczki i odstaw do wystudzenia, a potem schłódź w lodówce. Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta(...)ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównaj.  Piecz ok 12 minut w 170°C lub do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odłóż blachę na kilkanaście minut, a potem przełóż biszkopt na wilgotną ściereczkę i delikatnie zwiń go wzdłuż krótszego boku. Rozwiń biszkopt i posmaruj tężejącą masą, nie smaruj jednak brzegów. Pomagając

Anioszek w kuchni
Ciasto czekoladowe z malinami (bez glutenu) 127

już piernik i pierniczki, był makowiec ( a nawet dwa) , były ciasteczka, był eggnog to może ktoś ma ochotę przygotować takie szybkie ciasto? Ostatnio znalazłem świetny przepis na spód do ciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki. Do tego kolejna warstwa z malin. Możecie użyć dowolnych owoców, ale ja wybrałem czerwony – tak w klimacie świąt i Mikołaja Całość polana czekoladą – zresztą(...)kokosowego 3-5 łyżek miodu Przygotowanie: Spód: składniki na spód mieszamy w misce. Wykładamy przygotowaną masę na silikonową formę (18x18cm) i pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Nadzienie : Wszystko razem blendujemy i wylewamy na wystudzony spód ciasta. Odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika żeby stwardniało. Wesołych Świąt! Artykuł Ciasto czekoladowe z malinami (bez glutenu

PaleoLife
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 120

wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :)Składniki:150 g cukru6 małych jaj (m)1/2 szklanki oleju rzepakowegoszklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki(...)miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę - dodajemy ekstrakt cynamonowy i olej, lekko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj.Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa.Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą miękkie

Słodkie Przyjemności
Muffinki leśny mech 142

Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam. Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji  Ciasto na niedzielę , w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki.  Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g szpinaku mrożonego w liściach(...)łyżeczki cukru  Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Szpinak rozmrażamy i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę.  Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto tak do 3/4 wysokości.  Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki

Proponowane wyszukiwania