ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1760/3191)

Malinowe babeczki 148

jednym jajku. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką, sodą i solą. Całość przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około

Pyry na Gaz
Naleśniki pełnoziarniste z „twarożkiem” ze słonecznika 204

słonecznika. Doskonale udają one klasyczne naleśniki z białym serem. Można je przyrządzić zarówno na deser, jak i na słodki obiad. Są bardzo pożywne. Dzięki dodatkowi oleju w cieście nie musimy natłuszczać patelni podczas smażenia. Składniki na naleśniki pełnoziarniste: 1 szklanka i trzy kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki wody 1 jajko 8 łyżek oleju szczypta soli 2 łyżki płynnego miodu(...)Dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na gładką, jednolitą masę. Przepis na naleśniki pełnoziarniste Do wysokiej miski wsypujemy odmierzoną mąkę, wlewamy dwie szklanki wody i jedno jajko. Dolewamy olej, miód i dodajemy szczyptę soli. Po wymieszaniu składników ciasto powinno być płynne. Na powierzchni unosić się będą oka z oleju. Przed nabraniem porcji ciasta dobrze

Dieta bez mleka
placek szwedzki 149

wykonanie: Żurawinę oraz orzechy mieszamy z ok. 2 łyżkami mąki. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, serek homogenizowany, śmietanę, ekstrakt waniliowy. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Pączki 249

Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka(...)łyżką cukru, jogurtem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę! Połączyć utarte żółtka z mąką, wyrośniętymi drożdżami, resztą letniego mleka, solą i alkoholem. Dobrze wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu

UgotujmyTo.pl
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 111

pączków w Tłusty Czwartek znikną ze stołu jako pierwsze! 😉   P.s. Na pewno wielu z Was je pamięta z dzieciństwa, kiedyś robiła je każda mama ❤ SKŁADNIKI NA CIASTO (na około 15 krążków): 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej (lub miksera) do połączenia się składników, na gładką masę. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w 1 cm plasterki. Każdy plasterek oprósz cynamonem z obu stron.  Na patelni rozgrzej olej. Jabłka maczaj w cieście, tak aby pokryło je z obu stron i smaż po około 2-3 minuty z jednej

Słodko-Słony Świat Ilony
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem 268

Pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki(...)Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odciśnięty szpinak. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut.  Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić

Monia miesza i gotuje
Ciasto piernikowe z mąki razowej 200

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu(...)dodajemy pokrojoną czekoladę.Wszystko mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę. Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy do formy ( u mnie ” keksówka” czyli wąska foremka

I LOVE LIFE
piegusek na białkach 138

proszkiem do pieczenia oraz makiem, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu opcjonalnie dodajemy bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z kurkami w sosie śmietanowym 172

u015bmietanki 30%\r","s\u00f3l, pieprz\r","mas\u0142o, olej do sma\u017cenia"],"name":"Nale\u015bniki z kurkami w sosie \u015bmietanowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Przygotowujemy nale\u015bniki. M\u0105k\u0119 wsypujemy do miski i dodajemy jajka, mleko, wod\u0119 oraz szczypt\u0119 soli. Miksujemy na g\u0142adkie ciasto. Nale\u015bniki sma\u017cymy na niewielkiej ilo\u015bci(...)Szalotk\u0119 kroimy w kosteczk\u0119, czosnek drobno siekamy i podsma\u017camy na ma\u015ble. Kiedy cebulka si\u0119 zeszkli dodajemy kurki, szczypt\u0119 soli, tymianek i odrobin\u0119 mas\u0142a. Ca\u0142o\u015b\u0107 sma\u017cymy jeszcze 3-4 minuty i dodajemy \u015bmietank\u0119 oraz doprawiamy pieprzem. Gotujemy wszystko do zg\u0119stnienia sosu.\r","Wcze\u015bniej usma\u017cone nale

Mostek w kuchni
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 128

przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Rabarbar: około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić(...)minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5  do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec:  35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Creme Patissiere : 1. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu. Odstawić gdy zacznie się gotować

KreatywnePiny
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Slodki Czwartek odc. 161 145

łyżki mocnego naparu kawy Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kakao, proszek i mąkę. Wlewamy tłuszcz i mleko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, na końcu dodając orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca na ok 15 minut. Po tym czasie patyczek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Malinowy Przysmak 251

około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić (zaczniemy przygotowywać piankę budyniową). Piana budyniowa: 5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić ( patrz FILM ). Następnie po łyżce dodawać cukier puder. Dodać cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 6. Do piany z białek dodać

Mała Cukierenka
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 181

wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu(...)proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego

Fitkot
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 191

Polecam wypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :) Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu(...)proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego

FitKot
Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 153

cukru 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.  Ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i sól - przesiać, odłożyć. Mikserem utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania