śniadanie. Urosły ładnie, smakowały wybornie. Wszystkie produkty na naleśniki wrzucić do blendera lub miski i zmiksować razem na gładką masę. Można dodać łyżkę cukru pudru, ale nie jest to konieczne. O dziwo ja nie dodałam Zostawić na 5 minut , żeby ciasto odpoczęło. Jak nie macie blendery lub Thermomiksu to masło roztopić, łatwiej się wszystko połączy. Patelnię mocno rozgrzać i wylać
Kuchnia Pokoleńprezentacja jednego z moich ulubionych.Zapraszam do pieczenia:) Sernik z rosą [blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm] Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła lub margaryny • 3 żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: … Czytaj dalej Sernik z bezą/ros
gotuj ze mnąodstawić na 15 -20 minut. Żółtka i jajko wbić do miski, dodać 2 łyżki cukru. Zmiksować na puszystą masę. Do tego przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać mikserem z hakami. Wlać rum i na koniec olej. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Delikatnie rozwałkować i szklanką wykroić koła. Na środku każdego
Agusiowe smakołykiżółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć dżem malinowy, tworząc tzw. ciapki ;) Babkę piec
Zrób to smaczniemąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki o średnicy 4 cm i układamy na blaszce
Słodka Strefaczasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami. Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego
Lena GotujePrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorcikJajka ubić mikserem z cukrem. Masło rozpuścić, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać masło z mlekiem oraz mąkę. Wymieszać dokładnie. Czekoladę posiekać, cukierki pokroić drobno. Wymieszać z ciastem. Całość przełożyć do papilotek. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
TrufelkowoPrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorciksito. Jajka wybij do miski, dodaj serek waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem na jednolitą masę. Patelnię dobrze rozgrzej, wlej trochę oleju ( polecam olej kokosowy jest zdrowszy ). Nałóż dużą łyżka lub nalewką do zupy ( chochlą ) porcje ciasta na patelnię , lekko rozsmaruj ciasto w kształcie koła lub owalu. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki zdjęte
Przepisy i porady kulinarnemąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy łyżka cukru pudru Białka ubić na sztywna masę. Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyć z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać masło i wylewać partiami ciasto. Smażyć do zarumienienia ( uważać aby masło się nie przypalało ) Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnić ubitą śmietaną i ozdobić
Różne smaki w kuchniwanilią, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni, po czym smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu
Passions hobbies lifezmiksować ze sobą. Na patelni rozpuścić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1,5 łyżki ciasta). Smażyć na małym ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Usmażone placuszki udekorować owocami i od razu podawać. Masa przed i po zmiksowaniu Smażenie placuszków Przepis STĄD
UgotowaćHej! Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser. Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepoprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy wszystko ponownie. 3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą
Zdrowie i pysznie na talerzu