mnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)kolejno po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta.Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach C 50-55 minut.Upieczone ciasto wyjąć
kolorowotorcikowofrancuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone 2 łyżeczki cukru owoce Co robić? 1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać żółtko. 2. Ucierając dalej dodawać po trochu przesianą(...)góra dół. 5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu
Matka Żywicielkakoniec dodajemy kakao z mąką (najlepiej stopniowo – w trzech partiach) i mieszamy je z ubitą masą bardzo delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, starając się nie zniszczyć ubitej piany, ponieważ im mniej piana nam opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie nasz biszkopt. Ciasto wylewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka(...)razy, aby powstały 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy 1/3 szkl. soku z wiśni, smarujemy konfiturą wiśniową, na to układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną – ok. 1/3 całej masy. Potem przekładamy kolejnym blatem z którym postępujemy tak samo jak z poprzednim - nasączamy, smarujemy konfiturą, układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną. Na koniec przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Mając już poskładany
psgotujemyrozpływającą się w ustach szarlotkę, zatęskniłam. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki na masę jabłkową: 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) ⅓ szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Świat Ciastakryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych migdałów oraz otartej skórki cytrynowej, która nadaje ciastu wyśmienity aromat. Składniki na formę 20x20 cm: 25 dag masła (miękkiego) 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mielonych migdałów otarta skórka z 1 cytryny(...)miski przełożyć miękkie masło. Dodać cukier puder. Utrzeć mikserem na jednolitą, białą masę. Dodać pokruszone ugotowane żółtka jaj, a następnie pojedynczo 2 surowe żółtka (najpierw jedno, po chwili drugie), skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyłączyć mikser, dosypać mąkę i migdały. Zagnieść jednolite, kruche ciasto. Niestety ciasto dosyć mocno się klei - więc najlepiej skorzystać z miksera z hakiem do wyrabiania
Świat Ciastasodą oczyszczoną, solą i kakao. Dodaj wodę, olej roślinny, ocet i wanilię. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy niż w elektrycznych
W kuchni bez szafekniej rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw
Garniec MagalieMoje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego(...)odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ubijamy chwilkę jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, aż powstanie lekka puszysta masa. Ostrożnie mieszamy z przecierem z buraków i dolewamy przestudzoną czekoladę. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia (oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika
Kolizje Smakówpomysły? Do przepisu użyłam marmolady z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował). Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia. Składniki: herbatniki 180 g masło 80 g śmietanka 30% 200 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki tabliczka czekolady mlecznej dżem lub marmolada(...)miksować do połączenia. Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę. Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie. Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta. I gotowe, smacznego
Kuchnia Vikidodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Do masy jajecznej dodać olej, majonez, ocet, wodę i wymieszać, można mikserem na małych obrotach.Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.Ciasto wyłożyć do blaszki (24/30 cm) lub tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu poukładać przygotowane owoce.Piec
Mix smakuoraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Obiecałam Wam „coś z zanadrza”, czyli słodki wypiek. To ciasto jest niesamowicie łatwe do zrobienia. Takie z gatunku – dodaj – zmiksuj i upiecz. Przepis dla każdego, a wypiek będzie gotowy… “zanim przyjdą goście”. Placek biszkoptowy(...)cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia – dodajemy do ubitej masy wraz z olejem i aromatem. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło – łączymy wszystkie składniki na najniższych obrotach miksera. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozkładamy umyte i osuszone borówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy
mojewypiekiinietylkoCię jesienna chandra? Dni krótsze, szarość, deszcz, wiatr… Wszystko sprawia, że człowiek czuje się bardziej przygnębiony Podobno na chandre dobre są słodycze Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka(...)dyniowej. Białka ubić lub zmiksować. Do miski wsypać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Wlać masę dyniową i całość miksować 2 minuty. Dodać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Tortownicę wysmarować olejem i posypać odrobiną bułki tartej. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180º na funkcji pieczenia góra i dól przez 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
kuchniabellissima.wordpress.combabkę inspirowaną rozpuszczalnym kakao dla dzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania(...)Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Przygotować polewę: masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 400g krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem(...)pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć ten proces, możecie
My Culinary ArtBardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych. Składniki(...)żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka. Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 35-40 minut
Ze smakiem i z pasją