myśli przygotowanie). Dajcie koniecznie znać, czy piekliście już ciasto z borówkami Może macie swoje ulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru foremka 25 x 35 cm 3 jajka 2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 200 g mąki orkiszowej razowej 40 g mąki kokosowej 1 łyżka budyniu(...)gładką pianę. Dodać olej, nadal miksując, a następnie jogurt. Suche składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i dodać do masy z jajek. Składniki połączyć ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, lekko docisnąć do ciasta. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut
FitkotCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta - biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć - pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem migdałowym
Smakołyki Berenikienergię, poprawiać sprawność mózgu, a nawet... tracić na wadze! Podczas pisania tego artykułu...piłam kawę :-) I jadłam ciasteczko. Pyszne ciasteczko.... Oto przepis na wyjątkowe, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które przeniesie Was do Włoch. Będziesz potrzebować okrągłej tortownicy , u mnie średnica 26 cm lub jeśli wolisz formy prostokątnej o wymiarach 35 x 24 cm. U mnie jednak okrągła tortownica(...)powstały dwa blaty. Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć twaróg, cukier, cukier wanilinowy ,mascarpone i sok pomarańczowy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu do kremu wrzuć posiekaną drobno lub zblendowaną czekoladę oraz borówki. Delikatnie wymieszaj. Dolny spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i borówkami. (Zanim wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę kremu by posmarować
Z Kuchni Do KuchniCiężkie, wilgotne, obłędnie czekoladowe ciasto. W miejscu mąki pojawiają się mielone orzechy. Podczas pieczenia wyrasta, a potem opada. To normalne, jednak następnym razem użyję większej blaszki, żeby aż tak nie poszybowało ;) Pojawiła się za to przestrzeń na maliny ;) Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) Euro przeszło do historii. Zdaje się, że do końca nie stało(...)kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać kakao, masło mielone orzechy, żółtka i cukier. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę
zadanie-gotowaniedeser boczek tylko dla Niego ;) Składniki: Na ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mąki u mnie gryczana 4 łyżek mleka 3 łyzki oleju 1 jajko sól Farsz: 1/2 cukinii 5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 5 plasterków boczku Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki(...)mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut. Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około
NaKońcuJęzykapolewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 4 łyżki, dowolna posypka do dekoracji, Sposób przygotowania: Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wylewamy do foremek na muffinki do 1/2 wysokości foremki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i nakładamy
kulinarne odsłony patiPrzepyszne! Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗 Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam maślaną kruszonką , co jeszcze podkręciło ich smak. Składniki: (na 12 sztuk) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki cukru(...)drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka
Walijskie Pichcenieciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie(...)ściągamy z palnika i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy na upieczony spód. Białka ubijamy mikserem dodając co jakiś czas łyżkę cukru. Masa powinna być lśniąca oraz gęsta i klejąca. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy godzinę w 110 º C z termoobiegiem
wysmienityczekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!), ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto z burakamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)280 g buraków1 łyżka octu z białego wina100 g ciemnej czekolady (70%)125 g miękkiego masła120 g jasnego brązowego cukru120 g ciemnego(...)proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Do masy dodać buraki, dokładnie zmiksować. Następnie wlać czekoladę, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.Piec 60-70 minut w 180 st. C, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.Ostudzić.Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserek i całość połączyć. Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie. Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki. Wstawić ciasto do lodówki , aby galaretka całkowicie zastygła. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaMazurek to trochę niedoceniane ciasto Wielkanocne. Może dlatego że nie jest wysokie i zbyt podzielne i pewnie temu ustępuje miejsca dostojnym babom. A zgodnie z tradycją mazurek powinien być bardzo strojny i być ozdoba Wielkanocnego stołu. A co za tym idzie powinien być bardzo słodki i udekorowany mnóstwem bakalii. Ja mazurki(...)piekę dopiero od kilku lat i co roku staram się wymyślić jakiś nowy. Dlatego dziś przedstawiam mini mazurki z masa kokosową z odrobiną %, bez bakalii i nieprzesłodzone. Więc totalnie nietradycyjnie ale bardzo pysznie. Składniki na 4 małe mazurki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na nadzienie: 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRetro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych(...)sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Ciasto musi stać się lśniące i gładkie. Gotowe
Dzieje kuchennej Wiewióryzniknął na jednym posiedzeniu. Może dlatego, że zawierał truskawki, które już od dawna za nami "chodziły". Wypiek ten wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia z Kasią. Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli 4 jajka na nadzienie: kilka truskawek banan kiwi 1/2 słoiczka dżemu jagodowego 350 ml śmietanki(...)małym ogniu ciągle mieszając aż masa będzie miała gęstą i gładką konsystencję bez grudek mąki. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować po kolei po jednym jajku. Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości mniej więcej dużego talerza. Łyżką nakładać ciasto formując kulki wokół narysowanego okręgu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa(...)pudrem, dodać śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową
Kubki smakumannę? Jeśli tak to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu :) Dobrze jak ciasto całą noc będzie się chłodzić w lodówce, ja już nie mogłam czekać i ukroiłam kawałeczek ;) Ciasto nie było jeszcze dobrze zbite i troszkę mi się zaczęło rozjeżdżać :) Składniki: 15 herbatników, 1 litr mleka, 1 szklanka ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki(...)zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnijakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku(...)koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć
Mama Gotujelatem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie się!"Składniki:5 jaj150 g cukru55 g mąki kukurydzianej245 g mąki pszennej5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka(...)olej i jogurt grecki - mieszamy.W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy.Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym.Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy
Słodkie PrzyjemnościPieczenie ciast to moja specjalność Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami Składniki: 6 szt jajka 3/4 szkl cukier 2,5 szkl mąka 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szkl olej 1 kg śliwek 150 g rodzynek PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć(...)cukrem do białości. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej, na samym końcu dodać olej, dokładnie wymieszać. Śliwki umyć wypestkować pokroić na kawałki, dodać razem z rodzynkami do ciasta, wymieszać ,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez 40 minut
Kuchnia Danusi