początek dnia pełnego wyzwań! Sernikowe ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej nadziane czekoladą podane z bazylia i wegańską, surową czekoladą z rodzynkami i rumem SERNIKOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CZEKOLADĄ /przepis własny/ 40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain) 15 g mąki z komosy ryżowej (j.w.) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny) łyżeczka pasty waniliowej(...)mąką, twarogiem, jajkiem, solą, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią. Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą. Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika, a następnie rozprowadzić ją po wierzchu
Poranek na słodkoJednak w porę sobie przypomniałam, że jakiś czasu temu piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy(...)cukier puder wrzątek Wiśnie obieramy, myjemy i drylujemy. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było
My simple kitchenwytrawnie, mięsnie czy warzywnie. Jeśli nauczycie się robić już ciasto to wrzucajcie do niego to na co macie ochotę, zobaczycie że ciasto komponuje się dobrze z prawie każdym smakiem. Ciasto na clafoutis przygotowujcie w proporcjach: 1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżka mleka, itp., jeśli 4 jajka to 4 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Proste? To pieczemy:) Składniki(...)Truskawki umyj, wysusz i pokrój wzdłuż na dwie części. Resztę składników wsyp do miski i wymieszaj razem mikserem na gładką masę. Na końcu dodawaj jajka cały czas mieszając. Wysmaruj tłuszczem formę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę
Zasmakuj Kuchnikolejna moja propozycja na urozmaicenie ciasta biszkoptowego. Piekę je dość często, bo obok mięciutkich ciast drożdżowych i puszystych babek, mój synek upodobał sobie właśnie ten rodzaj ciast. Gotowe ciasto można polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś(...)ananasów" z cukinii) Ananasy odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone ananasy i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie
Rozpustne gotowanieWilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy. masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne
Kuchcik gotujemiksujemy. Odstawiamy masę w chłodne miejsce do wystudzenia. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć (u mnie trwało to ponad 2 godziny) wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą
Gotowanie moimi oczamizawsze trudno mi się powstrzymać i zjadam połowę już pierwszego dnia😃 Składniki: ciasto: maka pszenna 4,5 szklanki, cukier drobny 1 szklanka, miód 3 łyżki, śmietana 18% 2 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, jajka 1 szt, soda oczyszczona 1 łyżka, ocet 1 łyżka, masło 10 dag, masa: mleko 1 litr masło 250 g, maka ziemniaczana 4 łyżki, laska wanilii(...)olejek migdałowy 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 10 łyżek, posypka: orzechy włoskie pół szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni. Placki są bardzo cienkie, wiec najłatwiej to zrobić bezpośrednio
kulinarne odsłony patiściemniały. Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy
Słodka Kraina Wypiekówpodstawie przepisu zamieszczonego przez użytkownika apsik na forum Smaczny.pl , w trochę zmienionej wersji. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku Dodatkowo: 1 opakowanie masy krówkowej (ja użyłam krówkową kakaową z biedronki ) 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń o smaku(...)posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć masę krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru
Praktyczna plmąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy (dużej i małej) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Do małej np. keksówki wlać odrobinę ciasta (to będzie służyć jako posypka(...)wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty. KREM KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym oraz napojem migdałowym i zagotować (mieszać!). Gotować do miękkości ryżu, dodać ksylitol w odpowiedniej dla każdego ilości. Zostawić pod przykryciem (już nie gotować). Gdy masa przestygnie
Candy Pandasfraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko. Widzimy, czytamy i słyszymy się w Nowym Roku. Wszystkiego dobrego, hej! Składniki (na kilkadziesiąt pierogów ale mniej niż 30): Ciasto doskonałe: 220 gramów mąki pszennej typ 550 110 ml wrzątku 30 gramów masła płaska łyżeczka soli Farsz doskonały: 150 gramów świeżego łososia 75 gramów łososia(...)pieroga :) Wzór Smak jest wprost proporcjonalny do ilości dodanego masła i odwrotnie proporcjonalny do redukcji masy ciała. Żart. Dodatki: masło klarowane do odsmażenia pierogów creme fraiche koper sok z cytryny Niezmiennie i od lat ciasto na pierogi przygotowuję tak. Wrzątek mieszam z masłem i solą a następnie z mąką. Energicznie mieszam składniki
Mango Papajaczekolada Super krówka Mąkę przesiać przez sito, dodać wiórki, ksylitol, proszek i sodę, wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe i olej. Masa ma być gęsta ale nie sucha. Sylikonowe foremki na muffiny wypełnić do 1/4 wysokości kładą na zmianę ciasto z jagodami. Piec w 180’C ok 20-25 minut. Pokrojone w plastry krówki włożyć na muffiny ok 5 minut przed
Candy Pandascytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią
Kulinarne życiełyżeczki proszku do pieczenia 300g. jagód Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wlewamy olej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jagody - umyte i odsączone (jeśli jagody są mokre od wody można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Kubki smakuchwaląc się muszę Wam powiedzieć, że już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta :) Bardzo proste w przygotowaniu, a w smaku przepyszne :) Składniki: spód: 100 g płatków kukurydzianych, 30 g masła, 1 łyżka wiórków kokosowych, 150 g białej czekolady. masa jabłkowa: 4 duże jabłka, 2 budynie waniliowe, 400 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, 1/2 soku z cytryny, krem: 400 ml kremówki(...)budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy ze śmietan fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Przekładamy na mus jabłkowy i ponownie schładzamy w lodówce. Na koniec posypujemy cynamonem. Inspirację na to ciasto znalazłam w książce "Ciasta bez pieczenia
Aga w kuchnitemperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy i przekrawamy na pół. (Ponieważ Ola pisała, że ciasto najlepiej smakuję następnego dnia, gdy biszkopt nasiąknie - a ja nie miałam na to czasu... nasączyłam obie połówki biszkoptu delikatnie herbatą z odrobiną alkoholu. Ten etap można oczywiście pominąć :)) Masa kokosowa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego dodajemy wiórki kokosowe. Gdy kokos wchłonie mleko(...)Następnie dodajemy masło i również rozpuszczamy - ciągle mieszając. Studzimy masę i już przestudzoną wstawiamy na godzinę do lodówki. Zimną masą przekładamy biszkopt. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z dodatkiem miodu, mleka i masła. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na ciasto, gdy przestygnie wstawiamy do lodówki. Smacznego!!! Mniam
Miksturownikserowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 1 łyżeczka kurkumy – 2 ząbki czosnku – 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików) – ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka
Smaki ArmineTradycyjne piaskowe babeczki w nieco innej formie :) Po pierwsze, w wersji mini, po drugie, udekorowane masą śmietankową. Świetnie będą nadawały się do wielkanocnego koszyka, krem można nałożyć później :) Bardzo delikatne, aromatyczne i fajnie się kruszą, jak to babeczki piaskowe ;) Polecam! Składniki na ciasto: 75 g masła 100 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 1 duże jajko 75 g cukru
Domowa cukiernia Ewy