owsiane. Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę. Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach 26 x 21 i ciasto wyszło dość płaskie, więc jeśli wolicie grubsze to polecam użyć mniejszej :). Składniki (forma 26 x 21 cm): 1 szklanka płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku(...)ekstrakt waniliowy zblendować na gładką i kremową masę. Wlać do miski z mąką i wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę. Wyłożyć masę do formy i wyrównać. Piec przez 20-25 minut. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pokropić po cieście. *Można też rozgnieść banany widelcem i wymieszać wszystko ręcznie
Healthy food explorerwykonaniu, przygotowany bez pieczenia, sernik na chrupiących kakaowych herbatnikach, z mocno owocowym, orzeźwiającym truskawkowym musem jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Doskonały dla fanów sezonowych, letnich słodkości, sprawdzi się na każdym spotkaniu przy małej czarnej. Składniki: Masa serowa: 1kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego) 200g margaryny PALMA Bielmar 220g cukru 1 laska wanilii 4 jajka 2 budynie(...)gotować na małym ogniu. 3. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać 1/2 gorącej masy serowej. Ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, przykryć ostatnią warstwą herbatników i pozostawić do wystudzenia. 4. Na wystudzony sernik wylać tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 5. Po tym czasie ułożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyilość przypraw jest wystarczająca, ewentualnie dopraw jeszcze. Do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę, nakłuj ją widelcem i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*. Farsz: - 1/2 pęczka szparagów - 1 pomidor pokrojony w kostkę - garść oliwek - 2 jajka - 1 łyżka
Corner With Recipeskasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem z innymi ich produktami do przetestowania. Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu jest bardzo elastyczne i świetnie się je wyrabia i formuje, więc(...)miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić je na 16 części i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozwałkować każdą część na placuszek i posmarować go roztopionym masłem, posypać cukrem następnie posypać makiem. Możemy wykorzystać dowolne nadzienie, posmarować placuszki dżemem, masą serową czy dowolnym kremem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleko, połamaną czekoladę, cukier i kakao, po czym podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Formę keksową o wymiarach 35 x 12 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt
Passions hobbies lifełyżki mleka -1 łyżka masła Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Miksujemy do połączenia się składników i dodajemy wodę i olej-miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni. Ciasto studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKochani życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Nowy Rok trzeba uczcić czymś wyjątkowym, oczywiście słodkim:) Proponuję pyszne ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagające pieczenia. Jest co prawda dość słodkie, a co za tym idzie kaloryczne, ale taka okazja zdarza się tylko raz w roku:) foremka 24x27 cm Składniki: 3/4 szklanki mleka(...)warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły. Źródło: Arabeska Waniliowa
Z miłości do słodkościporządnie wymieszać (do połączenia się składników). Do ubitych jajek, dodać olej i mąkę. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy (użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, ciasto od razu wyjąć z formy. Polewa: Mleko zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Czekoladę z masłem
CookYourselfpozostawiamy na około 0,5h jajka ubijamy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez minimum 5 min. aż powstanie gęsta masa (tzw. Kogel mogel, ale z białkami;) ) dodajemy jogurt, skrobię, wanilię i miksujemy do połączenia składników przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozrzucamy borówki ;) z kolei formę z ciastem wkładamy do większej formy do której
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiśniami i kruszonką to bardzo prosty i przede wszystkim smaczny wypiek idealny na weekend. Wiśnie można zastąpić innymi drobnymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też morele lub śliwki. Ciasto z wiśniami to doskonała propozycja dla amatorów wypieków z owocami i kruszonką, szczególnie na deser lub podwieczorek. składniki na tortownicę 26 cm 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)cukru kryształu 150 g mąki pszennej przepis Miękkie masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy pojedynczo jajka, następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i dokładnie je rozprowadzamy. Wydrylowane wiśnie umieszczamy drugiej w misce, posypujemy mąką
Smakowite DaniaMacie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) "Składniki:150 g masła4 szklanki(...)powstał kogiel mogiel. Na blat wysypujemy mąkę, kroimy na małe kawałki masło które dorzucamy do mąki. Następnie dodajemy masę jajeczną - całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy okrągłą foremką małe ciasteczka.Na każde ciasteczko układamy jedną, wydrążoną czereśnie i podsypujemy szczyptą cukru waniliowego.Ciasteczka
Słodkie PrzyjemnościOpis Brownie: Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które jest typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto to ma formę ciasta płaskiego. Najczęściej w restauracjach podawane jest na ciepło w postaci małych kwadracików z dodatkiem lodów, ale możemy podawać też na zimno. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)uzywam foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Zmiksowaną masę przekładamy do blaszki i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem ciasto kroimy na małe kwadraciki. Ciasto możemy podawać na ciepło z lodami lub ze świeżymi owocami. Artykuł Brownie pochodzi z serwisu
CookMagchciała mi dać spokoju ale w kryzysowej sytuacji i tak pomogła Ciasto jest genialne, przepyszne i takie w sam raz dla mnie - nie za słodkie a super wilgotne. MNAM! Ciasto miodowe przekładane śmietaną Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.) 200 g margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)upiec trzy oddzielne placki jednak według mnie nie jest to za dobry pomysł - lepiej upiec jeden placek z całości masy w 170 stopniach zajmie to ok 30 - 40 minut - trzeba go ciągle pilnować. Ja wyjęłam z piekarnika gdy ciasto odeszło od brzegów formy i w dotyku miało taką biszkoptową strukturę. Można też zastosować sposób na ,,suchy patyczek" choć trzeba wziąć
sierotka maRysia w kuchniWiecie, że ja nie przepadam za ciastem czekoladowym? hmmmm ale ! jestem uzależniona od brownies, jest to ciasto super czekoladowe i nie mogę zrozumieć co w nim jest że jestem tak od niego uzależniona....Jest pyszne, niesamowite, nie mogę się opamiętać by przestać je jeść.....Polecam . Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła(...)czekoladę I kakao. Po rozpuszczeniu odstawić do lekkiego schłodzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy. Dodajemy mąkę nie przerywając ubijania. Brzoskwinie pół brzoskwiń pokrojonych w cząstki dodajemy do ubitego ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C I pieczemy
Smaki Edytytortów. Jest bardzo trwały i stabilny. W lodówce wspaniale tężeje i dzięki temu łatwo transportować ozdobione wypieki. Przepis na trzy blaty o średnicy 20 cm, lub jedno duże ciasto do przekrojenia. 4 jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru do wypieków 1 łyżeczka pasty waniliowej, lub opakowanie cukru waniliowego 200 g mąki 80 g kakao(...)przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie suche, przesiane składniki wsypać do masy jajecznej, połączyć mieszając krótko. Tortownicę lub formy, wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno. Przelać, wyrównać i piec w temperaturze 170 stopni. Jeśli pieczecie jedno ciasto- czas pieczenia około 45- 55 minut. Jeśli w kilku foremkach (pieczemy wszystkie razem w jednym piekarniku
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk