ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1552/3191)

TRUSKAWKOWY SERNIK JAGLANY 113

Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego(...)masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną, a na nią układamy plasterki truskawki.  Smacznego

Słodki Zakątek
KUDŁACZE 220

placki kartoflane, czyli odcisnąć przez sito sok a skrobię, która zostanie na dnie, wymieszać z masą. Dodać cebulę, sól, pieprz. Wymieszać. Opcjonalnie można dodać jajko i łyżkę mąki , ja nie dodawałam. Z mąki, gorącej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Na środek nakładać po łyżeczce farszu. Skleić i uformować pierożka. Wrzucać na osolony wrzątek

pieprzny smaczek
KOKOSOWY 3 BIT 145

upały to dość szybko przygotowuje się je. Dodatkowo bardzo szybko znika. Pianka kokosowa zmienia całkiem smak ciasta przypomina princessę kokosową. Jednak każda warstwa ma swój smak i można delektować się każdym kęsem.  Składniki na blachę kwadratową: herbatniki 1 op. (200 gram ) masa karpatkowa 1 op.  mleko 400 ml. masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki mleko kokosowe(...)miseczki i zmiksować z cukrem waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do spęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto. 4.  Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto

Kuchnia Paulettes
Ciasto w słoiku 282

około 8 ciastek (w zależności od wielkości słoików). Składniki na ciasto Składniki na krem +truskawki do dekoracji Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu . Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką, dodajemy maślankę. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) miksujemy na puszystą masę z miękkim masłem. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy na przemian(...)mokre składniki w dwóch lub trzech turach. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować. Całość wylewamy na dużą blaszkę (ja wykorzystałam największą jaka mieści mi się w piekarniku). Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Po wyciągnięciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Czas kiedy ciasto jest

Ciastkozercy
Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 147

ubijać aż masa będzie puszysta i jasna, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać mleko oraz masło, delikatnie miksując wsypywać mąkę przesianą przez sito, wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlewać do papierowych papilotek, posypać osuszoną czerwoną porzeczką. Piec około 30 minut w temp 180*c –do suchego patyczka. Po upieczeniu

Wanilia i Kardamon
Różowy sernik 168

Miał to być klasyczny sernik Red Velvet, czyli z czerwoną masą serową. Przestraszyłam się jednak tego sztucznego barwnika i powstał Pink Velvet . Generalnie jestem przeciwniczką sztucznych barwników, ale ciasto Red Velvet ostatnio stało się bardzo modne, a ja byłam w posiadaniu oryginalnego barwnika zakupionego w USA i owczym pędem użyłam(...)masłem na parze i zmiksować całość. • Małą totownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Wysypać herbatniki na dno tortownicy – masa będzie jak kruszonka, ugnieść ręką. Masa serowa • Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem. • Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego

To co kocham
Sernik pieczony z serków waniliowych z gruszkami 97

pomarańczową kandyzowaną. No pysznie!! Jest bardziej zwarty niż tradycyjny sernik z twarogu, bardziej mięsisty, także inny w smaku, jakby przypominał masę budyniową… ale sami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba a mi się spodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków(...)drobnego 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 500 g gruszek z puszki (w oryginalnym przepisie brzoskwinie z puszki). Połówki gruszek w lekkim syropie. SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ POLEWĘ I DODATKI: 6 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO 6 łyżek śmietanki 18% 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej W oryginalnym przepisie jest polewa z białej czekolady. Można zastąpić mleczką, gorzką, lukrem. PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek 876

przedstawiam najlepszy przepis na domowe pączki z marmoladą z owoców leśnych. Niezwykle pyszne, delikatne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Przepis na pączki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 8 pączków ): 400 g mąki pszennej 100 ml mleka 20 g masła 50 g świeżych drożdży 50 ml wódki 3 łyżki cukru 1 jajko 3 żółtka Cukier puder Olej(...)drożdży i odstawiamy na 10 minut. W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Do masy dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn z drożdżami i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około

ale Pysznie
Ciasto ucierane z porzeczką 157

skórka z 1 cytryny Wykonanie: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Kruszonka Mąkę, olej

kgwjanczewo
brownie jest stworzone dla... 176

truskawek! Takie wrażenie odniosłam gdy spróbowałam tego ciasta. Głębokie, wyraziście czekoladowe brownie idealne łączy się z truskawkami. Duet idealny. Musicie tego spróbować! :) Brownie jak to brownie ;) Zbite, wilgotne, czekoladowe...Samo w sobie bardzo bardzo dobre, ale teraz już wiem, że to pełnego zadowolenia brakowało jeszcze 'tego czegoś' i właśnie to odnalazłam :) BROWNIE Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // naczynie do zapiekania(...)wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem. Do masy przesiać mąkę. Truskawki umyć i pokroić. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia/posmarować masłem i wylać do niego ciasto, na wierzchu rozrzucić truskawki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut, po tym czasie wbić patyczek w środek

chili & sugar
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 176

gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 149

czym zdejmujemy dociążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy do piekarnika na  kolejne 15-20 minut . Ciasto powinno się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy do niego(...)delikatnie się zagotuje. Przestajemy gotować i mieszać kiedy osiągniemy pożądaną konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem. Na samym końcu na ciasto wykładamy ulubione sezonowe owoce. Tartę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się

Mania Gotowania
Ciasto z kefirem i jagodami 119

Kolejne ciasto z cyklu „szybko i smacznie”. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na poczęstunek, podwieczorek, czy drugie śniadanie. 180 g mąki (dowolnej, ja użyłam miksu 30 g jaglanej, 70 g ryżowej i 80 g orkiszowej) 150 g ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 szklanki(...)oleju rzepakowego 2 jajka 200 g kefiru 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) Ksylitol ucieramy z jajkami na gładką masę. Dodajemy olej i kefir, mieszamy. Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy do mokrych. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch wykładamy jagody. Pieczemy ok. 50 minut w 170 st. C, do suchego patyczka. 10 porcji, ok. 160 kcal

Kucharzyca
CIASTO Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ 169

SKŁADNIKI na małą keksówkę: Ciasto 300 g mąki pszennej 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 150 g masła 5 gruszek 2 lyżki cynamonu olejek śmietankowy Kruszonki 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE:  Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę(...)soli oraz cukier wanilinowy. Do drugiej miski wkładam masło, (które powinno być w temp.pokojowej) oraz cukier, ubijam na jednolitą masę. Następnie do masła dodaję jajka, jogurt oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Ubijam, na koniec dodaję mąkę z miski. Mieszam. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w słupki gruszki wkładam w ciasto, lekko dociskam. Posypuję

Gotowanie Patki
Babka piaskowa dwukolorowa 270

Połączyć z masą. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Nakładać naprzemiennie białą i ciemną masę. Najlepiej, aby na samym wierzchu była jasna masa. Piec przez około 50-60 minut w 165ºC. Babka musi się zarumienić. Jeżeli po wbicu patyczka, ciasto nie przywiera to babka jest gotowa. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przed podaniem babkę przełożyć na duży talerz i posypać cukrem

Ugotować
Ciasto Kubuś 336

mimo, że do końca nie byłam przekonana to jednak ciasto wjechało na stół. Mnie posmakowało bardzo i żałuję, że już nic nie zostało! Zapraszam po przepis, choć pewnie już Kubuś gościł w Waszych domach. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej  * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * 3 budynie śmietankowe * litr soku przecierowego np. Kubuś Masa(...)ciastek typu Delicje Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec około 20 minut na złoty kolor. Odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Sok podgrzewać na wolnym ogniu, dodać proszki budyniowe, mieszać aż się zagotuje. Masę budyniową wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w połowie

Magiczne Życie Marty
Szarlotka z budyniem 128

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Jestem ogromną fanką szarlotki. Zazwyczaj przygotowuję ją z przepisu, który możecie znaleźć tutaj . Dodatek budyniu jest ciekawym urozmaiceniem tego klasycznego ciasta i muszę przyznać, że w takiej postaci smakuje równie dobrze 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki cukru(...)jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Prażyć na patelni na małym ogniu aż do uzyskania dość jednolitej masy jabłkowej. Co jakiś czas mieszać i rozgniatać szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia (o wymiarach

Bullio

Proponowane wyszukiwania