się udają., Jak zabraknie to zaraz można upiec następne! Polenta coraz częściej gości w mojej kuchni. Ciasto z polentą piekłam już nie jeden raz. Piekę również chleb z polentą . Ciasto na niedzielę Składniki: foremka o średnicy 25 cm 90 g masła, temperatura pokojowa + 1 łyżka do posmarowania formy 130 g cukru 2 jajka 100 ml pomarańczowego soku 2 łyżeczki otartej(...)proszkiem do pieczenia na przemian dolewając sok z pomarańczy. Połącz z masą jajeczno maślaną. Wysmaruj formę masłem i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarniku na termoobiegu przez około 25 – 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Zagotuj owoce z cukrem i wanilią. Gotuj przez 2 minuty, tak aby owoce lekko odparowały
codojedzeniajest super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć po dokładkę! Zielona rolada smakuje rewelacyjnie! Polecam! Składniki na ciasto: 4 jajka 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 250 g mrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem(...)Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabianie szło dość opornie dodaj resztę jajka z cukrem ubij na jasny puch. Do masy jajecznej wmiksuj przygotowany szpinak, następnie na małych obrotach w trzech porcjach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia przygowane ciasto wyłóż na blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie. Piecz 25 minut w 180' C do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta można dodać warzywa? Oczywiście, że tak! Dzisiaj przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*! Składniki: 200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych(...)dodać startą marchew i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera. 4. Przygotowaną masę przelać do form na muffinki. Piec około 20 minut w 180C. *przepis na muffinki zaczerpnęłam z czasopisma "Dekoracje ciast
Ugotowaćjuż kiedyś pisałam bardzo lubię kuchnię gruzińską.Z wielką przyjemnością próbuję ich specjałów … a co łatwiejsze staram się wykonać w zaciszu własnej kuchni.Tak było z tym ciastem!Ciasto ma bardzo specyficzny smak i napewno nie każdemu posmakuje – w smaku przypomina … hmm … cynamonowe …. keksa … cwibak.Dodatek orzechów sprawia , że przyjemnie pochrupuje , a zapach podczas pieczenia unosi(...)wanilia, imbir – 1 szczypta- orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.Dodajemy masło, konfitury i herbatę.Dobrze mieszamy.Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy. (ja robię z formach silikonowych
Ostra na Słodkobiałka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. 8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut
Mała Cukierenkałyżką mleka do posmarowania bułeczek. Składniki na masę serową: 200 g twarogu, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 jajko, 60 g białej czekolady , 35 dag poziomek, Dodatkowo: cukier puder. Suche drożdże wymieszać z przesianą mąką oraz dodać pozostałe składniki i wymieszać na koniec dodać stopniowo roztopione masło i dokładnie wyrobić (ok.10 minut). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić(...)wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy 11-12 równych bułeczek układając w dość dużych odstępach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W między czasie można wykonać nadzienie. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Dodać jedno jajko oraz roztopioną czekoladę
Delicious Titbitsciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie(...)lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi o zobaczymy jak bardzo zgęstniała.Smacznego!Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne.p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką
Codzienna kuchnia niecodziennawystudzić. Beza: Białka umieścić w misce, ubijać do uzyskania puszystej pianki, wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce aż masa będzie gęsta i lśniąca, wsypać mąkę ziemniaczaną , zmiksować. Wyłożyć bezę do formy wyłożonej papierem pergaminowym tej samej w której piekliśmy kruche ciasto, posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi, włożyć blaszkę do nagrzanego do 120*c piekarnika i suszyć przez 1 godzinę
Wanilia i Kardamonkopiaste łyżki ciemnego kakao około 30 dag świeżych truskawek Wykonanie: 1. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Truskawki
Izabelawkuchnizblendować lub rozgnieść widelcem. Dodać jajko. Wymieszać. Mąkę owsianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowych foremek np. od muffinek. Ja użyłam małych prostokątnych. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Ciasto nie rośnie zbyt wysokie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania W mikserze zmiksowałam na białą masę, miękkie masło(...)jajka. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem. Układałam go na cieście. Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut
potrawyregionalneżółtek.Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość
Ostra na Słodkoprzed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm): * biszkopt: - 4 jajka -1/2 -2/3 szklanki cukru - 2/3 szklanki mąki - 1,5 łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki wody - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 400g serków homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego(...)składniki wymieszać. Przestudzić. Na dno formy, wyłożyć jeden blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy. Na masę położyć, namoczone biszkopty. Oprószyć kakao. Następnie położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Następnie namoczone biszkopty i oprószyć kakao. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Gotuję bo lubię
CookYourselfdodać do masła orzechowego, mieszać, aż do połączenia składników. Wymieszać suche składniki z masłem orzechowym. Masę nałożyć do formy (24x14 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzić po całej powierzchni. Warto na wierzchu położyć kawałek pergaminu i wygładzić ciasto dłońmi. Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie
Kulinarne InspiracjeBardzo wiosenna, lekka tarta. Jeżeli nie mamy czosnku niedźwiedziego, zastąpmy go zieloną cebulką. Też będzie smacznie. Do masy jajecznej można dodać łyżkę gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne. Moją wersję zrobiłam bez śmietany i wyszło bardzo dobrze. Użyłam gotowego ciasta na tartę ( trzeba tylko się upewnić, że ciasto nie jest słodkie). Oczywiście, nie ma jak domowe, ale kiedy(...)minutach szparagi wyjąć, z ciasta zdjąć papier z fasolą i dopiekać przez kolejne 10 minut, już bez obciążenia. Obciąć główki szparagów, odłożyć na bok a resztę pokroić w plasterki. Liście czosnku niedźwiedziego zwinąć w ruloniki i pokroić w paseczki. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz i parmezan Wypełnić tartę. Wlać masę jajeczną, posypać czosnkiem, dodać
Stare GaryKruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl(...)smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły
Podróż w kulinariawitaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu orzechy, rodzynki – wg uznania Przygotowanie: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę 2. Do masy dodajemy olej(...)proszek do pieczenie, sodę i cynamon 4. Na koniec dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu
Kulinarna Patilogia