ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1538/3191)

Napoleonka 193

gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Mieszamy aż do czasu powstania jednolitej masy bez żadnych grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Krem wylewamy na jeden z blatów, a drugim przykrywamy i lekko przyduszamy. Ciasto po wierzchu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Kawowe babeczki kruche z kajmakiem 130

Ilość babeczek:  około 25 sztuk średnicy 6 cm Składniki na kruche ciasto: • 1,5 szklanki mąki pszennej - 300 g • kostka masła - 200 g • 2 łyżki cukru • 2 surowe żółtka jajek • łyżka kawy rozpuszczalnej Składniki na nadzienie kajmakowe: • puszka masy kajmakowej - 400 g* • pół kostki masła - 100 g • kawa rozpuszczalna do oprószenia

AniaGotuje.pl
Krwawe babeczki z cukrowym szkłem 122

puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, pojedynczo, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Pieczemy w 150-180° stopniach przez około

PatiGotuje
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 158

świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :) SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą(...)Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy. Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm. Krem daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym

Kto ugości moich gości?
Niebiański sernik na zimno z kokosem 157

obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać(...)polecam owoców mrożonych) Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, zostawić na blacie do całkowitego ostudzenia. Galaretka ma pozostać płynna (nie warto przygotowywać jej dzień wcześniej). Masa jogurtowo-kokosowa: 1 puszka mleka kokosowego 400 gr (schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 400 gr jogurtu greckiego (schłodzonego min 12 godzin w lodówce) 1/4 lub 1/2 cukru pudru (ja dałam

moj przepis na
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 247

dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta).  Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie

Kulinarne przygody
Ciasto urodzinowe bez pieczenia 204

tortu niestety brak. Wymyśliłam więc coś na szybko a przy okazji wyszło bardzo smacznie :) Ciasto z bitej śmietany, mascarpone i kajmaku - pycha! Składniki na foremkę 11 x 30 cm (keksówka): ok. 17 sztuk herbatników 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 400 g gotowej masy kajmakowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki posypki czekoladowej 4 szt. różyczek z opłatka(...)łyżka masła Przygotowanie: Blaszkę posmaruj masłem. Ułóż 1 warstwę herbatników, a na to masę kajmakową. Teraz druga warstwa z herbatników. Do miski wlej śmietankę i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i mascarpone - miksuje 1 minutę i wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta posyp czekoladą i włóż różyczki. Wstaw do lodówki na min. 4 godz. Ps. Herbatniki będzie trzeba

Alutka-Gotuje
Ciasto czekoladowe bez jajek 128

sól. Dolewamy olej, ocet, mleko i odrobinę aromatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do formy 18 cm. Wyrównujemy i obsypujemy suszonymi owocami. Pieczemy 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160st. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Przecinamy wystudzone ciasto na połowę, smarujemy dżemem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki

Gotowanie moimi oczami
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 198

połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody(...)lodówce przez 30 minut.    Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.  Quiche W między czasie przygotować farsz i masę jajeczną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oliwie na małym ogniu, dodać wyciśnięty przez

SzczyptaSmaQ
Bitki z makiem 141

misie miksera i ubić dokładnie na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce i ubijać. Do ubitej masy dodać żółtka, ubić. Następnie wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże

Świat Ciasta
mini babeczki kokosowe 214

dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 167

dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Pudding dyniowy z sosem karmelowym 188

miała konsystencję jogurtu. Wszystko zależy od ilości wody znajdującej się w miąższu dyni. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę. Pieczemy około 30-40 minut,  w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Karmel: Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor (  w tym czasie

Garnkowe fanaberie
Zielone ciasto z kremem kokosowym 153

pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze) 3-4 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: borówki Instructions Ciasto: Limonkę dokładnie umyć i sparzyć. Następnie wycisnąć sok i otrzeć skórkę. Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz sokiem z limonki na gładką masę. Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.  Zmniejszyć obroty miksera, dodać masę ze szpinakiem oraz

Fitsweet.me
Ciasto czekoladowe z bazylią 167

świeżej bazylii Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Ciasto: Same białka należy ubić z połową cukru na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pozostały cukier, masło i pod koniec żółtka. Do uzyskanej masy czekoladowej należy dodawać łyżkami ubite białka (delikatnie mieszając) wraz z pokrojoną drobno bazylią. Gotową masę przelać

Mojewlasne.pl
Naleśniki z serem i przecierem owocowym 130

przewracać, czy podrzucać. Na naleśnikach układać porcję masy serowej, zwijać w rulon. Na wierzchu ułożyć trochę masy. Posypałam naleśniki zmiksowanymi, karmelizowanymi orzechami laskowymi i ozdobiłam czerwonymi porzeczkami. Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację... Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe   ciasto na naleśniki . *u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania