ciasto orzechowe 10 - żółtek 250 g cukru pudru 1 łyżka kakao 1 duża łyżka mleka 250 g - zmielonych orzechów w łoskich -ja pozostawilam kawałeczki do chrupania 1 laska - wanilii ciasto migdałowe 10 bia łek 250 g cukru pudru sok z ½ cytryny 3 łyżki – mąki ziemniaczanej 250 g - zmielonych migda łów -ja pozostawiłam kawałeczki do chrupania szczypta soli Wykonanie Żółtka utrzeć(...)Wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Migdałowa masę wyłożyć na masę orzechową ,robiąc na środku kopczyk. Tortownice wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C , piec 60 minut – do suchego patyczka...ciasto rosnie jak szalone,upieczone,pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku przepis z W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Maria
mojej kuchniciasto orzechowe 10 - żółtek 250 g cukru pudru 1 łyżka kakao 1 duża łyżka mleka 250 g - zmielonych orzechów w łoskich -ja pozostawilam kawałeczki do chrupania 1 laska - wanilii ciasto migdałowe 10 bia łek 250 g cukru pudru sok z ½ cytryny 3 łyżki – mąki ziemniaczanej 250 g - zmielonych migda łów -ja pozostawiłam kawałeczki do chrupania szczypta soli Wykonanie Żółtka utrzeć(...)Wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Migdałowa masę wyłożyć na masę orzechową ,robiąc na środku kopczyk. Tortownice wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C , piec 60 minut – do suchego patyczka...ciasto rosnie jak szalone,upieczone,pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku przepis z W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Maria
w mojej kuchniszczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami(...)osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni używając 2-3 łyżek masy. Jeśli patelnia na to pozwala smażymy bez tłuszczu :) Gotowe! :) Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 26 cm, wyłożyć nim spód formy. Pozostałe ciasto rozwałkować na pasek szerokości 4 cm, uformować z niego rant. Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą lub kamykami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier. Piec(...)Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 35-45 minut, aż masa z wierzchu będzie ścięta, ale przy poruszeniu blachą jeszcze lekko galaretowata w środku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! A już jutro koniecznie zajrzyjcie do Ani , bo goszczę u niej
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki wody1 szklanka cukru4 łyżki kakaa250 g wiórek kokosowychPrzygotowanie:ciastoMikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół, aż ładnie się zarumieni.Cioto studzimy i tniemy(...)szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)polewaWszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe. Smacznego
Niezły Młynekprzygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się troche schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe pychotki umilą nam jesienne i zimowe wieczory, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut. 4. Schłodzone
Mała CukierenkaPropozycja dla tych co nie jadają jaj, mleka i tłuszczu zwierzęcego. Takie ciasto tez jest pyszne:) Składniki : 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i gałki muszkatołowej szczypta soli i kardamonu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki marchwi startej na średnich oczkach 1 szklanka mleka roślinnego 1 łyżka octu(...)krótko mieszamy do połączenia składników Do natłuszczonej foremki przelewamy masę, wygładzamy z wierzchu Pieczemy w 180*C przez 45-50 min. Upieczone pozostawiamy do wystudzenia. przepis stąd Ciasto upiekła moja Córka
Proste Potrawydosłownie, bo nie mojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było(...)szybko wymieszać z cukrem. Dodać jajka i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Maślankę wymieszać z sodą i dodać do masy w garnku. Dodać kaszkę kukurydzianą, mąkę i sól. Wymieszać szybko ręcznie - powinno pozostać kilka grudek. Wylać ciasto na formę, powkładać jabłka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30 - 40 minut (do "suchego patyczka") Nie kroić przed
zadanie-gotowanieminutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piekarnik
Poezja smakuWartości odżywcze 1 porcji (24): 135 kcal B 3 g W 12 g T 8 g Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder
Zdrowie i pysznie na talerzumasy przechodzimy do kolejnego etapu. 3- 4 żółtka utrzeć dokładnie ze szklanką cukru i dodać do ochłodzonej masy, następnie dodać bardzo sztywno ubitą pianę z pozostałych białek. Delikatnie wymieszać , na koniec dodać kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni farsz nakładać na ciasto np z tego przepisu.Uwagi: Ilość bakalii jest moim zdaniem jak najbardziej do modyfikacji
Stare Garykońcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy całość przed podaniem
ChilliJemypieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa: 2 kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz do formy Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę
Bajeczna Kuchniatłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję waniliową. Wymieszać Podłużną formę wyłożyć papierem
Kuchnia Pokoleńproszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki. Resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby budyń się(...)przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę
O kuchni z uczuciemkoniec ubijania w momencie kiedy białka są już sztywne dodajemy stopniowo cukier, tak aby powstała masa była lśniąca. W momencie kiedy osiągniemy taki efekt pojedynczo dodajemy żółtka (miksujemy je razem przez około 30-40 sekund). Kiedy wszystkie jajka zostaną połączone przesiewamy do ciasta wymieszaną mąkę i kakao, tym razem jednak nie miksując a delikatnie łącząc wszystko drewniana szpatułką. Ciasto przelewamy(...)zrobić w momencie kiedy ciasto będzie już zimne, aby się nam nie pokruszyło). Serek mascarpone przekładamy do miseczki i szybko miksujemy z cukrem (tak aby nie stało się wodniste). Wkładamy do lodówki. W tym czasie maliny rozgniatamy widelcem i łączymy z cukrem pudrem. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy blat pokrywamy 1/3 masy z serka. Przykrywamy go drugim blatem. Wykładamy
ChilliJemy