ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1533/3191)

Ciasto czekoladowe z gruszkami, pychotka 151

proste i pyszne ciasto. Myślę że można również spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i zawsze dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno nożem. Do masy maślanej dodać kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę. Dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka cytrynowe 897

cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce- jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając- dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła- do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa(...)zgęstnieje- masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników- gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni- ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- uformowane ciasteczka piec przez

Smakołyki Bereniki
Quiche z kurkami 276

pieprz'; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy (można też zagnieść ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć w jedną masę dodajemy odrobinę wody. Gdy w malakserze powstaną okruchy, wyjmujemy i zagniatamy chwilę ciasto w dłoniach, formujemy kulę i zostawiamy na 15-20 minut w lodówce, aby odpoczęło. Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części

Poezja smaku
Pierniczki korzenne 166

łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić

Gotuję Testuję
Tort Ferrero Rocher 145

samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu(...)Obie części biszkoptu pączujemy (ja używam do pączowania niewielkiej ilości płynu, ponieważ nie lubię kiedy ciasto jest „mokre”, więc pączuję głównie boki i lekko środek). Krem dzielimy na 3 części. Następnie spód smarujemy 1/3 kremu, na tej warstwie umieszczamy bezę, smarujemy ją kolejną częścią masy i układamy na nim drugą część biszkoptu. Górę tortu i boki smarujemy resztą masy

PatiGotuje
Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką 158

czubate łyżki kaszy manny instant - 1 łyżka bułki tartej - sól do smaku Całość miksujemy blenderem na gładką masę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki Wykonanie: Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie nożem, dodaj żółtka, sól i zacznij nożem zarabiać ciasto zbierając je z boków. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę i zagniataj nożem. Wodę dodajemy do momentu zebrania mąki. Resztę procesu

SMYKWKUCHNI
FIT Święta - Przepis #99 Piernik z kaszy przekładany domowymi powidłami śliwkowymi (bez glutenu) 182

już robiłam ciasto  LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu. Wartości odżywcze na jedną porcję (moje ciasto podzieliłam na 16 kawałków, jako słodzik użyłam ksylitol): 199kcal w tym B: 5,7g, W: 20g T: 11 g.   Składniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki(...)dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę oraz sodę.   Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut .  Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je na pół i smarujemy powidłami.  Następnie   dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego

Health-Fit-Life
Kostka truskawkowa 256

postaramy się zadowolić nasze podniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:) Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka(...)herbatniki zaczęły się unosić. Tym samym zamiast tworzyć spód znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się coś podobnego) Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pomieszać z serkiem mascarpone. Wyłożyć masę na stężonej galaretce. Udekorować truskawkami

Ania i Marcin gotują
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy) 193

kuchni częściej. Kocham smak kokosa, a mąka z niego doskonale go tylko podkreśla. W połączeniu ze słodkimi truskawkami, na które mamy właśnie sezon tworzą duet idealny. Odkąd zrobiłam to ciasto pierwszy raz, powtarzam co jakiś czas w konfiguracji z różnymi owocami. Wg mnie jest najlepsze właśnie z truskawkami lub borówkami. W smaku przypomina kokosowy biszkopt, którym mogą się zajadać osoby(...)Potem stopniowo dodawać po 1 żółtku miksując na wolnych obrotach miksera. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Truskawki umyć i pokroić na półówki, układać na wierzchu ciasta. Na koniec posypać ciasto wiórkami kokosowymi (ja dałam ok. 1 łyżki

Fabryka pomysłów
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 299

ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie. Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać(...)Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby

kolorowotorcikowo
Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu) 258

jajku, ciągle ucierając, następnie  skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić. Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia

głodny alergik
Szwedzkie kladdkaka walentynkowe 143

środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 łyżki kakao 125 g pszennej mąki 200 ml skondensowanego(...)Foremkę o średnicy 22 cm posmaruj masłem. Napełnij formę połową masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez 15 – 18 minut. Upieczone kladdkaka ostudź, a najlepiej wstaw do lodówki. Podawaj ciasto schłodzone. The post Szwedzkie kladdkaka walentynkowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 148

łatwe, ucierane ciasto ze śliwkami. Jest bardzo delikatne i puszyste dzięki dodatkowi mąki krupczatki. Polecam :) SKŁADNIKI : margaryna 250 g 6 jaj 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru pudru 40 dag mąki krupczatki cukier waniliowy  SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ORAZ : 30-40 dag śliwek WYKONANIE : Margarynę ucieramy na białą puszystą masę, wsypujemy(...)przesianą mąkę z proszkiem. Ucieramy tylko do połączenia składników. Teraz ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.  Wlewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i w odstępach układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C  ustawienie góra - dół ok. 40-50 minut

Pani na deser
ciasto rabarbarowo-porzeczkowe... 123

porzeczki kilka godzin przed pieczeniem zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe, masa będzie "zważona" ale ma taka być wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik lekko kokosowy 179

nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada  Przygotowanie tortu jak zawsze(...)więcej kakao,   a do drugiej trochę mniej. W ten sposób biszkopty będą miały   różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy do dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół

Kolizje Smaków
tort migdałowo-orzechowy 122

ciasto orzechowe 10 - żółtek 250 g cukru pudru 1 łyżka kakao 1 duża łyżka mleka 250 g - zmielonych orzechów w łoskich -ja pozostawilam kawałeczki do chrupania 1 laska - wanilii ciasto migdałowe 10 bia łek 250 g cukru pudru sok z ½ cytryny 3 łyżki – mąki ziemniaczanej 250 g - zmielonych migda łów -ja pozostawiłam kawałeczki do chrupania szczypta soli Wykonanie Żółtka utrzeć(...)Wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Migdałowa masę wyłożyć na masę orzechową ,robiąc na środku kopczyk. Tortownice wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C , piec 60 minut – do suchego patyczka...ciasto rosnie jak szalone,upieczone,pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku przepis z W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Maria

mojej kuchni
tort migdałowo-orzechowy 128

ciasto orzechowe 10 - żółtek 250 g cukru pudru 1 łyżka kakao 1 duża łyżka mleka 250 g - zmielonych orzechów w łoskich -ja pozostawilam kawałeczki do chrupania 1 laska - wanilii ciasto migdałowe 10 bia łek 250 g cukru pudru sok z ½ cytryny 3 łyżki – mąki ziemniaczanej 250 g - zmielonych migda łów -ja pozostawiłam kawałeczki do chrupania szczypta soli Wykonanie Żółtka utrzeć(...)Wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Migdałowa masę wyłożyć na masę orzechową ,robiąc na środku kopczyk. Tortownice wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ° C , piec 60 minut – do suchego patyczka...ciasto rosnie jak szalone,upieczone,pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku przepis z W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Maria

w mojej kuchni
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 172

szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami(...)osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika.  Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni używając 2-3 łyżek masy. Jeśli patelnia na to pozwala smażymy bez tłuszczu :) Gotowe! :) Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
American pie w wersji dyniowej 177

godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 26 cm, wyłożyć nim spód formy. Pozostałe ciasto rozwałkować na pasek szerokości 4 cm, uformować z niego rant. Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą lub kamykami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier. Piec(...)Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 35-45 minut, aż masa z wierzchu będzie ścięta, ale przy poruszeniu blachą jeszcze lekko galaretowata w środku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! A już jutro koniecznie zajrzyjcie do Ani , bo goszczę u niej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosanki z dzieciństwa 411

łyżki wody1 szklanka cukru4 łyżki kakaa250 g wiórek kokosowychPrzygotowanie:ciastoMikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym.Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół, aż ładnie się zarumieni.Cioto studzimy i tniemy(...)szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)polewaWszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania