mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kardamonu PRZYGOTOWANIE Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka
Moje Kuchenne Rewelacjejogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskautrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku
Camilla w kuchniżeby nieco wystawały ponad brzegi. Smarować je rozpuszczonym masłem. Podpiec w 200 st. C. przez 10-15 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie z kurczaka. Jajka roztrzepać, wymieszać z serkiem i mlekiem. Dodać soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać kurczaka. Piec w 200 st. C. przez 25 minut. Podawać z pokrojonymi w plastry rzodkiewkami i rzeżuchą. Smacznego! Przede
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier waniliowy dokładnie utrzyj na jednolitą masę. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty. Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij
KukuleczkiTwaróg zmiksować z mlekiem, jajkiem i olejem na gładką masę. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do zmiksowanej masy serowej. 3. Dodać wiśnie (jeśli są z kompotu należy je dobrze odsączyć) 4. Nakładać porcje ciasta do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). 5. Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu). Podajemy z tartą czekoladą i kawałkami
Słodkie okruszkikawę rozpuszczalną. Do mąki dodajemy jajko, olej, mleko i około połowę śmietany kremówki. Mieszamy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 gotowej masy, dodajemy kakao i resztę kremówki, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy na przemian ciemne i jasne ciasto do blaszki wyłożonej papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 -200 stopni, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki
Ciastkozercywanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut
Wędrówki po kuchniblogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram
Mango Papajawanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut
Wędrówki po kuchnipłaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz
Gotowanie...to proste !łyżką cukru. Rozpuścić drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (rośnie dosyć szybko). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wyrośnięty zaczyn, wymieszać, dodać mąkę, rozpuszczone masło, resztę mleka, sól i alkohol. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować nieduże pączki. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec
Moje Słodkie PiekiełkoSposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę. Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i układamy na ciasto
Prosto i Smacznie z Anetąchłodne miejsce. W misce miksera zmiksuj serek z cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą
karmelowy