ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1573/3191)

Bezglutenowe oponki serowe 183

łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki (mąki na początek dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną

moj przepis na
Ciasto Pani Walewska. 143

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta). 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy obydwie mąki, żółtka i miksujemy. Następnie powoli wlewamy

Moje-pitraszenie
Piernik z czekośliwką i marcepanem 142

pianę, dodając do nich stopniowo cukier, kiedy już piana z cukrem zostanie dobrze ubita zaczynamy dodawać po jednym zółtku. Tak ubitą masę wlewamy do miski z mąką i mieszamy. Na koniec dodajemy ochłodzony miód i sodę ze śmietaną. Ciasto wlewamy do miski przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto jest dość rzadkie, ale z czasem gęstnieje

Lili w kuchni
Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex 109

dół + termoobieg. 2. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Przygotować ciasto: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!) do miski włożyć masło pokrojone na kawałki z cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 8 minut. 4. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku, w odstępach ok. 3 minutowych

W mojej kuchni
Ciasto Jabłkowe z Kremem Serowym 163

Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 100g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 85g syropu klonowego 220g twarogu śmietankowego (może być gotowy ser na sernik) cynamon do posypania Ciasto: 1. Rodzynki przełożyć do rondelka i zalać 200ml wody. Postawić na małym ogniu i gotować, aż rodzynki wchłoną wodę ( patrz FILM ), od czasu do czasu można zamieszać. Zdjąć z ognia(...)FILM ) przez około 7-8 minut, aż masa zgęstnieje i pojaśnieje ( patrz FILM ), ucierać na średnich obrotach. 6. Do jajecznej masy dodać przygotowane jabłka, rodzynki, 75ml wody i wymieszać szpatułką. Dodać mąkę i wymieszać znów szpatułką (powstanie dość gęste ciasto). Ubić 2 białka i dodać je do ciasta, wymieszać delikatnie, ale dokładnie szpatułką. 7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy

Mała Cukierenka
Murzynek orzechowy 189

ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem(...)misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem.   The post Murzynek orzechowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik Wuzetka 221

Torcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu  i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę  o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)cukrem na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z kakao i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na pół. Poncz do nasączania

My sweet a life
Torcik Wuzetka 228

Torcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu  i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę  o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)cukrem na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z kakao i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na pół. Poncz do nasączania

My sweet a life
STEFANKA 157

Stefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko. Składniki: 2 łyżki wiórków kokosowych, 5 paczek herbatników. 1 l mleka, 1 szkl cukru, Kostka margaryn, 1 szkl kaszy mannej, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy Polewa:  100 g masła , ½ szkl cukru, 2-3 łyżki kakao(...)zagotować. Następnie dodać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować około 5 minut. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu wyłożyć, lekko uciskając herbatniki. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorącą polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi

Słodki Zakątek
Ciasto imieninowe genialnie proste 290

Zrobimy ciasto na imieniny. Zawsze wyjdzie i jest bardzo dobre. Na biszkopt kakaowy, będą nam potrzebne składniki- 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na białą masę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na kakaową masę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady(...)nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Białą czekoladę połamać

Z Kuchni Do Kuchni
szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, pyszna! 158

pyszną szarlotką, która zawsze się udaje i zawsze zachwyca smakiem. Składniki przepis na dużą blaszkę ciasto -3,5 szklanki mąki pszennej -1 margaryna 250g -1 cukier waniliowy -5 żółtek -3 łyżki śmietany 18% -0,5 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierożki 136

energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły

Gaździnka warzy
Babka wykwintna 166

posypanej mąką formy babkowej do 2/3 wysokości. Ciasto najlepiej ponownie odstawić, aby wyrosło. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 – 190 stopniach. Polewa: Utrzeć cukier puder z adwokatem na gęstą jednolitą masę. Wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować orzechami. Białka można wykorzystać do zrobienia

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik z brzoskwiniami 132

bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka roboty a wrażenia bezcenne :)). Sernik z brzoskwiniami Ciasto 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko zagnieść 3/4 ułożyć na blaszce a resztę schłodzić w zamrażalce. Masa serowa 1 kg półtłustego sera raz zmielonego 1 jajko 1 budyń śmietankowy 0,5 szkl cukru

Pieguskowa Kuchnia
Walentynkowe misie-lubisie 168

masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania