Mega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :) ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony? 'piernik czekoladowy przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą' Składniki: - 2 jajka + 2 żółtka - 100g masła - 200g gorzkiej czekolady - 1 szklanka mąki(...)cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodać miód. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Masę przelać do formy (wcześniej rozgrzanej w piekarniku nagrzanym do 180C). Piec ok. 30-35 minut (nie dłużej, bo ciasto będzie twarde jak kamień). Wystudzić. Ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą śliwkową. Oblać polewą (gotową lub przygotowaną
CookYourselfwody 100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów) żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie) Dodatkowo: kolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy(...)powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 5. Do maślanej masy przesiać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Do drugiej miski przełożyć około 1/3 ciasta i do tej mniejszej ilości ciasta dodać pastę kakaową, wymieszać dokładnie łyżką. Dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać ( patrz FILM
Mała Cukierenkapodgrzewania jest szybszy. Możemy gotować w temperaturach do 120 stopni. Dodatkowo, dzięki specjalnej budowie naczynia głównego dania nie przypalają się. Funkcje robota Kohersen MyCook Gotowanie na parze Podsmażanie Wyrabianie ciasta Rozcieranie i szatkowanie Emulgowanie Ubijanie Miksowanie Mielenie, proszkowanie i ścieranie Rozdrabianie Przyrządzanie napojów Przygotowywanie wywarów Ważenie Funkcja TURBO – mielenie twardych składników W przypadku pasztetu w jednym naczyniu ugotowałam mięso(...)rozdrobniłam. W przypadku sernika w jednym naczyniu rozdrobniłam ser (nie musiałam przemielać żadnymi maszynkami), ubiłam białka oraz przygotowałam całą masę. Podsumowując: robot Kohersen MyCook zastąpi nam wiele urządzeń domowych, jak miksery, malaksery, blendery, parowar, płytę indukcyjną czy nawet wałek do ciasta. To takie wielofunkcyjne centrum w kuchni XXI wieku Mogę śmiało powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia
Kuchnia Bazyliijakie smaczne. Niewiele pracy, niewiele wysiłku, a efekt w pełni zadowalający. Zapraszam serdecznie do upieczenia tego ciasta. CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ. Składniki: Ciasto: 120 g miękkiego masła 3 jajka 150 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki kukurydzianej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej(...)Sposób przyrządzania: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masę stopniowo zmiksować z jajkami. Następnie porcjami dodawać maślankę oraz mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x24 cm. Posmarować konfiturą jagodową z anyżem, a następnie ułożyć oczyszczone, umyte
Zakątek rozkoszy kulinarnychcieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać
RAROSSAmieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając(...)mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness. Posypujemy czekoladą. The post Czekoladowe Ciasto Guinness appeared first on Made
Made By Mom And Sonszklanka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Następnie dodaję orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26cm
Tradycyjna kuchnia Kasiserkiem mascarpone - i mamy gotowa masę - która przekładamy na schłodzony spód. Na górę masy możemy dodać drobno pokrojone rurki waflowe - w celach dekoracyjnych jak i smakowych :) Do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) w celu schłodzenia i połączenia się warstw. Pyszne ciasto czekoladowe gotowe :) Smacznego !!! Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniesoli wykonanie: Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotowujemy z masłem. Żółta miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy lekko przestudzone mleko, mieszamy. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy zbitą śmietaną oraz prażonymi jabłkami. dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniawymyślania wydawało mi się po prostu pyszne. Czemu takie zestawienie smaków? No cóż, połączyłam, to co każdy z domowników lubi najbardziej i... tak otrzymaliśmy naszego pieguska. Spróbujcie, bo warto. Ciasto nadaje się idealnie do porannej kawy czy herbaty, można je również z powodzeniem zebrać ze sobą na majowy piknik lub inną okazję. *przepis własny (kombinacja wielu domowych wypieków) Składniki(...)budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób
Słodkie okruszkiktóre pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku(...)skórkę z cytryny i mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść)Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Słodkie Przyjemnościmasie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest(...)domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze
OstryKęsprzy okazji wegańskie oraz bezglutenowe ciasto:) Jeśli kochacie kokosy to spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik policzyłam ksylitol): 241 kcal w tym: B: 4 g; W: 17 g; T: 18,5 g. Składniki Spód - 160 g mąki owsianej - 60 g masła orzechowego 100% - 140 ml mleka roślinnego Masa kokosowa - 200 g wiórek kokosowych - puszka mleczka kokosowego(...)część mleczka i dodajemy wystudzone wiórki. Dorzucamy słodzik/cukier a następnie całość chwilę miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki. Bita śmietana Stałą część mleczka kokosowego miksujemy przez chwilę z cukrem/słodzikiem a następnie wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Smacznego
Health-Fit-Lifewykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, aż białka masa będzie lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na duża blachę wykładamy papier do pieczenia, rysujemy na nim prostokąt wielkości blaszki w jakiej piekliśmy ciasto kruche. W obrębie prostokąta wykładamy ubite białka. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 140 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniabyło ok., następnym razem użyłam 530g, teraz zawsze wychodzi mi 540g (chyba zależne od wilgotności mąki...). Gotową masę przekładam do miski przesmarowanej delikatnie oliwą, wygładzam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat, formuję wałek i dzielę go na 8-10 części. Z każdej części
Smaczne Zdrowe