ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:40/219)

Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami 216

Tych jednak co lubią w tym dniu obdarować ukochaną osobę poza MIŁOŚCIĄ, także słodką niespodzianką, najczęściej w symbolicznym kształcie serduszka, mam przepis na ciasteczka. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 250 g masła/margaryny 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18% lub więcej Nadzienie: 3 jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu(...)przesiać do dużej miski lub na stolnicę, ewentualnie do misy robota. Zimne masło/margarynę pokroić nożem w kostkę, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki: jajka, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę.  Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek. Jabłka umyć, obrać ze skóry

kolorowotorcikowo
Kakaowo-serowe muffinki ze śliwkami 208

mnie pod dostatkiem, więc korzystam póki mogę. :D Muffinki są takie lekkie, wilgotne, bardzo kakaowe... po prostu rewelacyjne! :) Składniki (na ok. 16 muffinek) : kakaowe ciasto 250 g mąki (u mnie 150 g tortowej i 100 g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka mały(...)przypadku naturalnego, niedosładzanego serka) Serek utrzeć z jajkiem, budyniem i ew. cukrem. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do papilotek nakładać kolejno : 1 łyżkę kakaowego ciasta, 1 łyżkę nadzienia serowego, kawałki śliwek i kolejną łyżkę ciasta. Piec przez 20-30 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić na kuchennej kratce. Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
pyszne ciasto jabłkowe z pianką ... 173

Składniki: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło lub margaryna 1/2 kostki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 3 krople, proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie, jabłka 12 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie przepis na ciasto jest inspiracją od Ostra Na Słodko "zobacz TUTAJ" w mojej

W Mojej Kuchni Lubię
167. Malinowa rolada w esy floresy 154

Malinowy sezon zachęca do wypieków z tychże owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe

Jadło i czytadło
Serowe sakiewki z kantalupą 180

Dziś w poście znów na słodko.... Pyszne serowe sakiewki z niespodzianką w środku egzotyczną kandyzowaną kantalupą-odmianą melona,było mega słodko i apetycznie! Składniki Ciasto serowe: 200 g twarożku mielonego 300 g mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 8 łyżek mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 300 g twarożku mielonego

Wanilia i Kardamon
Kokosowy tort Rafaello 135

pieczeniem wyciągnąć z lodówki,( jeśli tam są ), ważne aby składniki miały taką samą pokojową temperaturę. Składniki na 6 blatów, 3 duże i 3 małe: Ciasto- biszkopt : 13 jajek 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1.  Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę

Apetyczna babeczka
Ciasto na maślance – ze śliwkami 91

Jesienią na naszym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta ze śliwkami. Składniki (forma 24x36): 3 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 10 płaskich łyżek mąki, 10 płaskich łyżek cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę

Nie tylko w kuchni
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy(...)nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość wyrazisty. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Do gorącej wody wrzucić masło, zamieszać i zalać tą mieszanką mąkę znajdującą się w misie miksera. Pozostawić na 2-3 minuty, a następnie przy użyciu haka

Smaczne Zdrowe
Malinowa kopuła 129

owocowy, z delikatnym posmakiem czekolady, dla mnie smakował jak delicje! Biszkopt, czekolada i owoce/galaretka. Trochę pracochłonny, ale efekt jest wart zachodu, bez dwóch zdań! Składniki: CIASTO: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń

Cakes By Kejt
Sernik tradycyjny 178

mielenia. Można wówczas przed upieczeniem na wierzchu narysować widelcem kratkę, jak robiły to nasze mamy i babcie. U mnie tym razem oblany czekoladą.   Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: kilka łyżeczek kakao Utrzeć masło

Praktyczna pl
Jagodzianki wegańskie 178

porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży 110 gr oleju (pół szklanki) 110 gr cukru (pół(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 143

przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;)  Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie(...)Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną

Ze smakiem i z pasją
Pizza na grubym spodzie pszenno-żytnim 170

Święto pizzy też trza jakoś uczcić..ja zrobiłam ciasto z mieszanki dwóch mąk -oczywiście z Młynomagu ..mąki tortowej i mąki chlebowej żytniej..z tej porcji można zrobić dwie cienkie pizze lub jedną na grubym spodzie..u mnie akurat jedna okrągła na grubym spodzie....dodatki do pizzy oczywiście można dać wg własnego gustu..ja po raz pierwszy użyłam grzybów(...)Skworcu ..wystarczy kilka takich suszonych grzybków ugotować, a następnie pokroić w paseczki. około 1,5 szkl. mąki tortowej Młynomag 1 szkl. mąki chlebowej żytniej Młynomag 1 jajko  3 dkg drożdży  3/4 szkl .mleka  1 łyżeczka cukru  sól  2 łyżki olej u dodatkowo ser żółty  kiełbasa  grzyby Mun Skworcu papryka  ogórki korniszony

Moje domowe kucharzenie
Bananowa rozkosz 470

Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę 28 na 18 cm: Biszkopt: 6 dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao dokładnie(...)jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Wymieszane ciasto przelać do formy*, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Pozostawić w formie do całkowitego

moj przepis na
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 113

poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki soli masło(...)jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru

Ugotować