puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki: SPIŻARNIA(...)cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Masa jabłkowa: 65 dag winnych jabłek 4-5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania 1. Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
Wanilia i KardamonSkładniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 0,5 szklanki cukru, kostka margaryny ( np. Kasia), 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego . Piana: 4 białka, szklanka cukru. Dodatkowo: mus jabłkowy (może być gotowy lub samemu można zrobić). łyżka cynamonu, cukier puder do posypania. Przygotowanie(...)podzielić na dwie nierówne części (60% i 40%). Zawinąć w folię i większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić
W kuchni u Monikimama poszła w jej ślady i każde ciasto robi właśnie na oko :-) Mąka. Babcia zawsze używała mąki wrocławskiej lub poznańskiej, ja używam tylko tortowej i to dobrej firmy (raz kupiłam jakąś tańsza i klapa!, ciasto nie chciało rosnąć). Ważne jest by mąkę przesiać, dodatkowo ją napowietrzymy, a w zamian za to ciasto nam się odwdzięczy i pięknie wyrośnie ;-) Jajka. Stara
Rozpustne gotowaniesię co prawda o złotą patelnię, ale do chwili kawowej przyjemności zdecydowanie polecam ;) Składniki na 16-20 porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 7 łyżek naturalnego kakao (50 g) szczypa soli Dno prostokątnej tortownicy (24 x 34 cm) wyłożyć papierem(...)jeszcze całość na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Mikser wyłączyć lub zmniejszyć obroty na minimalne. Do masy dodać w 4 turach mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Kilka razy uderzyć formą o blat, żeby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka
Pełny talerzłyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku 1/2 lub 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
moj przepis nałyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 szklanki mąki tortowej*, 100 g margaryny, 3/4 szklanki cukru*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 1 cukier wanilinowy, 300 g wiśni (u mnie mrożone),1/2 szklanki mleka*.*(szklanka na 250 ml) Przygotowanie: Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko(...)wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach
Aga w kuchniorzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki . Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm: 195 gr mąki tortowej 20 gr cukru pudru 115 gr zimnego masła 1 żółtko 15 gr soku z cytryny (1 łyżka) Mąkę
moj przepis naprzy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO CHLEBOWE: 300g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 1 łyżeczka soli POMADA DO CHLEBA: 75ml wody 1 łyżeczka mąki - czubata szczypta soli Zrobić rozczyn. W garnuszku(...)napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić w omączonej misce, przykrytej
Grunt to przepis!łatwo. Ponieważ użyte ziemniaki są jeszcze cieple, szybko rośnie, a tym samym skraca się czas oczekiwania. Użyłam mąki manitoba, z dużą zawartością białka. Taka mąka nadaje ciastu dużą sprężystość. Można również użyć mąki tortowej. Polecam bardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków. Przepis z tej strony: click Pączki ziemniaczane Składniki na ok. 30 średnich paczków: 1/2 kg mąki + mąka(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Jajka roztrzepujemy w miseczce z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki, wraz ze spirytusem i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwięzłe. Wkładamy do dużego garnka/miski( ciasto sporo urośnie), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i lekko
Mia Cucina Sofietachodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu migdałowego na nadzienie(...)rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comketchupem. Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Leniwiec kuchenny może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto musi odchodzic od brzegów miski i być elastyczne, choć nadal dość kleiste. Miskę od zagniatania opruszyć
Grunt to przepis!śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru
Aga w kuchniBardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 35 roladek:Ciasto:250g schłodzonego masła420g mąki pszennej (użyłam tortowej)200g cukru2 duże jajkaDodatkowo:1 białko lekko rozbełtane widelcem 100g gorzkiej czekolady drobno poszatkowanej lub zmielonej w blenderze 1. Do mąki zetrzeć schłodzone masło
Mała Cukierenkaprzesłanie: „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy” . Ostatecznie Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc… Pączki z budyniem. Składniki na ciasto (ok. 30 pączków): - 4 szklanki mąki tortowej - 6 żółtek (z dużych jaj) - 3 czubate łyżki cukru do wypieków - 50g masła - 30g drożdży suchych (lub 60g świeżych) - szklanka – 250ml letniego mleka - ½ szklanki(...)sól, ubite żółtka, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko (letnie) oraz alkohol. Wszystko wyrabiamy robotem z hakami. Gdy składniki się połączą wlewamy schłodzone masło i ponownie wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeżeli nie korzystamy z robota tylko wyrabiamy ręcznie proponuję założyć jednorazowe rękawiczki. W ten sposób unikniemy niepotrzebnego dosypywania mąki, bo ciasto jednak przylega do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
mojewypiekiinietylko