ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:26/219)

Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 170

szkl.cukru i szczyptą soli. 2.Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki

CoolinarniePL
Pierogi z kapustą i grzybami 157

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać

Kocham Czekoladę
Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną. 477

Ciasto białe 6 białek 1  szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl.mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo(...)cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80 ml oleju Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki z ciasta francuskiego z nektarynkami 191

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże

W kuchni wieczorem
Torcik truskawkowy 174

jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć

Słodkie Przyjemności
Porzeczkowa Marysieńka 164

przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka

Jadło i czytadło
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 201

tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki(...)łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę

Wanilia i Kardamon
Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami 167

temperatury 200 ° C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki. Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut

Passions hobbies life
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 167

drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast dodawać miękkie

Grunt to przepis!
malinowe babeczki 123

Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki tortowej 125 g masła lub margaryny, zimnej 1 łyżka cukru pudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała  proszku do pieczenia Dodatkowo  szkl.malin Skladniki  na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej   Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka

w mojej kuchni
Pączki 247

wstyd…;)! Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem 203

Ciasto jogurtowe (jogurtowiec) z rabarbarem nie dość, że jest szybkim w wykonaniu ciastem, to jeszcze idealnie wilgotnym i pysznym :) Składniki Jajko 4 jajka Cukier 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru Mąka pszenna tortowa 3 szklanki Jogurt naturalny 3/4 szklanki Olej 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki Rabarbar 0,5kg Cukier puder […] The post Proste ciasto jogurtowe

Kulinarne Przeboje
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 621

Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową(...)orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć

Smaczne Zdrowe
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 182

muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże(...)Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła Tłuszcz do smażenia Jabłko (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy mąkę

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasteczka z bananem i czekoladą. 276

ciasteczka podsunęła mi wczoraj koleżanka, która dostała również od znajomej. Bardzo je chwaliła, także nie pozostało mi nic innego jak upieczenie ich i spróbowanie :)  Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto: 1 i1 1/2 banana, 100g

W kuchni u Moniki