kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy. CIASTO FRANCUSKIE: 500 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 200 g ciepłego mleka 125 g jogurtu naturalnego 70 g cukru 25 g oleju 1/3 łyżeczka soli DODATKOWO(...)rozczyn, dostawiamy na około 10 minut. Ciepłe mleko mieszamy z jogurtem, cukrem, olejem i solą, dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy
Rozpustne gotowaniekonfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone(...)róży, dżemu jagodowego, leśnego i rabarbarowego marki Premium Rosa (polecam konfiturę z płatków róży i płatki róży w cukrze – pycha!) owoce do ozdoby cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą
Mała CukierenkaDomowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto
Słodka Stronasię do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie(...)Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek
Ugotowaćzaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 50g drożdży 4 łyżki cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Nadzienie: 30dkg świeżych(...)Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli nawet jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia, najlepiej
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ciasto: 2,5 kubka mąki tortowej 1 kubek cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka mleka 3,2% masa cynamonowa: 3/4 kostki masła 1 łyżka cynamonu 1 kubek brązowego cukru lukier: 2 łyżki mleka 0,5 kubka cukru(...)mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, wbijamy jajka, dolewamy ekstrakt z wanilii i mleko dolewamy masło przygotowujemy masę cynamonową- energicznie mieszając składniki formę smarujemy masłem, wylewamy ciasto masę cynamonową wykładamy na wierzch ciasta, robimy esy floresy pieczemy 20-25 minut w czasie kiedy ciasto się piecze mieszamy mleko z cukrem na lukier, którym polewamy jeszcze gorące ciasto
Luźna KuchniaRewelacyjne ciasto drożdżowe, pracuje się z nim wprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaduże lub 3 średnie pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka oliwy sól, bazylia Ciasto: 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu 5 łyżek oliwy z oliwek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Dodatki: 150 g twardego żółtego sera startego na tarce(...)łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
Trzeci talerzHot Wingsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych skrzydełek z KFC.Wyśmienite kąski pikantnych skrzydełek z kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto
Słodka StronaBardzo smaczna tarta z lekko kwaśnym posmakiem śliwek, który doskonale łączy się z pianką budyniową. Tartę piekłam w formie o średnicy 29 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie(...)można wykorzystać inny kwaśny sok, np. żurawinowy. WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeŚwiąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka
Wanilia i Kardamonlinku do ich blogów -osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej 1/2 kostki masła roślinnego (125g) 1 płaska łyżka smalcu (15g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g) 1 mały cukier wanilinowy(...)waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - ten ostatni powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne po upieczeniu. Masło i smalec muszą być twarde i schłodzone
Grunt to przepis!Polecam z całego serca!!! Jedynym ale sporym minusem tego ciasta jest trudność w krojeniu, ale smak wszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza(...)masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami
sierotka maRysia w kuchnioczywiście o ile się go wcześniej nie zje :) Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru(...)szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć
cucinare