25cm: 6 kostek czekolady gorzkiej drobno połamanych 3 nieduże gruszki 3 małe jabłka kilka łyżeczek powideł śliwkowych 1/3 szklanki rodzynek obsypanych odrobiną mąki pszennej Ciasto kruche: 27 łyżek przesianej mąki tortowej (ok 270 g) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 5,5 łyżki miodu ok 130 g zimnej margaryny 80 % lub masła kilka kropel aromatu waniliowego(...)waniliowego (40 g) 4 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego sok z połówki cytryny ok 65 - 70 g roztopionej margaryny 80% lub masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche (poza kakao) włóż o malaksera i zmiksuj lub zagnieć szybko ręcznie. Podziel na pół. Jedną część przełóż na papier do pieczenia, rozwałkuj na ok 0,5 cm grubości i zwiń
Anioszek w kuchnilubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g(...)proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g wiórków kokosowych 5 białek Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło (lub starte na tarce z grubymi oczkami), żółtka i zagnieść rękoma kruszonkę. 2. Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około
Mała CukierenkaSkładniki: mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 10 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, drożdże 1/2 kostki, sól - szczypta, rodzynki sułtanki 10 dag, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba drożdże rozetrzeć w z odrobiną cukru, mąki, ciepłego mleka i odstawić na 30 minut do misy robota dać całe jajka i widelcem(...)rozbełtać dodać mąkę, sól, cukier, ciepłe mleko, stopioną ostudzoną palmę, rodzynki sułtanki i zaczyn drożdżowy ciasto wyrabiać hakiem z 10 minut i zostawić w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej z kominkiem 24 cm piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka polewę toffi
W Mojej Kuchni Lubiędzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka, znaleziona w Małej Cukierence . Szarlotka w kratkę ciasto: 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300 g schłodzonego masła 200 g cukru 100 g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g nadzienie(...)skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach 25x35cm (ja piekłam z połowy porcji w dużej tortownicy) wyłożoną
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na pyszną, domową pizzę na grubym i puszystym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mąki tortowej szklanka wody łyżka oleju 30 g drożdży, szczypta soli łyżeczka cukru Dodatki: ser wędzony salami cebula oliwki kukurydza z puszki Sos pomidorowy pomidor 3 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego bazylia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce(...)cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy
e-PrzepisyKulinarneCiasto idealnie pasuje nie tylko do kawy ale również do popijania mlekiem. Prezentowany przepis jest naprawdę prosty a ciasto zawsze wychodzi pyszne! Zapraszam do wypróbowania. Ciasto Murzynek Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, margaryna, 4 łyżki kakao, 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy(...)masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i wszystko dokładnie mieszkamy (do uzyskania jednolitej masy). Z białek ubijamy pianę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Całość ciasta najlepiej połączyć mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30 (możemy też użyć keksówki) i piec w temperaturze
paapilotkaapoćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis tutaj(...)250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować
W kuchni wieczoremkakaowy torcik z nutką kardamonu przekładany masą serowo budyniową . Połączenie kakaowego ciast z gotowanym serem z budyniem daje niesamowity smak :) Składniki na ciasto Kakaowe : 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica 6 jajek 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Dodać mąkę z proszkiem kakao kardamon i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa : Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło i na malutkim ogniu zagotować . Budynie z mąką rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chilimiałam gotowy, ale najlepszy jest z własnoręcznie uprażonych słodkich jabłek, zblendowanych na gładko) ok 500 g kwaśnych mandarynek 1 duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół 1 płaska łyżeczka proszku(...)sporo kawałeczków. Dodaj mąkę, cukier, zimne masło, proszek do pieczenia i jajko. Zmiksuj do połączenia się składników. Możesz też wyrobić ręcznie. Formę do tarty wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż ciasto. Jest dość miękkie, nie próbowałam więc nawet go rozwałkowywać. Kawałeczkami wykładałam formę, starając się rozprowadzić je równo. Formę z ciastem wstaw do zamrażalnika. Włącz piekarnik na 170stC. Gdy się nagrzeje
Anioszek w kuchniprzepisów. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco! TARTALETKI Z AWOKADO I OLIWKAMI. Składniki na 6 - 8 sztuk: Ciasto kruche: 260 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 1/2 łyżki wody Nadzienie: 1 dojrzałe awokado(...)kostkę i wcierać tak długo, aż mieszanka uzyska postać drobno zmielonej bułki tartej. Żółtko wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, dodać do suchych składników. Płaskim nożem mieszać, aż ciasto zacznie przypominać nierówną bryłę. Ciasto lekko kilkakrotnie zagnieść - powinno być miękkie, gładkie, ale nie klejące. Ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować pomiędzy
Zakątek rozkoszy kulinarnychmargarytka.blogspot.com/2011/10/sernik-krakowski-babci-walerii.html przepis od Margarytki..sernik pycha ,Polecam.... Składniki na dużą blaszkę Kruche ciasto: 2 szklanki (320 g) mąki tortowej ½ szklanki (100 g) cukru 1 kostka (200 g) masła 4 ugotowane żółtka szczypta soli Masa serowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik(...)miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę
w mojej kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą
kulinarnyswiatdomiwyszło pysznie - wizualnie może nie najpiękniej (piana coś mi opadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie Składniki:kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: masa makowa(...)pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaokoło 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa(...)wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka
Mała Cukierenkaokoło 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa(...)wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka
Mała Cukierenka