ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej(...)mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno 4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: CIASTO: woda 1 szklanka, masło 15 dag, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia - szczypta, jajka 6 sztuk KREM: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem
W Mojej Kuchni Lubięświeżych drożdży. Mąki przesiać, dodać drożdże i wodę Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć i odstawić na około 20 godzin. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej tortowej, 250g chlebowej, 10g świeżych drożdży, BIGA, 350g wody, 15 g soli, 50g oliwy z oliwek. Mąki przesiać, dodać pokruszone drożdże. Dać wyrośniętą bigę
Z miłości do słodkościzachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :) Ciasto na blachę 28x40 Temp. pieczenia 160 C - sernik Temp. pieczenia 160 C - spód Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki margaryny ( 125 g ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę(...)tortową z ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem na krem , następnie dodajemy jajka, i po łyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 28x40 . Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Masy serowej wychodzi bardzo dużo , dlatego polecam dużą blachę. Masa serowa 1 kg sera
Słodkości i nie tylkofamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: CIASTO: 1 kostka masła 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao MASA PIANKOWA: 6 schłodzonych białek 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe(...)cukier waniliowy 16g lub 1 łyżka cukru waniliowego domowego KREM AJERKONIAKOWY : 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego Dr Oetkera 300 ml schłodzonego mleka DODATKOWO: 1 puszka brzoskwiń (ok. 500g bez zalewy) CIASTO: Ciasto zagnieść z podanych składników na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. MASA PIANKOWA: Schłodzone białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietanę, cukier waniliowy oraz budynie
Kubki smakuzacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta. składniki na zacierki:1 l mleka 100 g mąki tortowej, 1 jajko, ok. 2-3 łyżki wody, szczypta soli Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić dobrze
Bon Appetit Małgorzatywszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 400 ml mleka(...)kwaśnej śmietany 18% 400 g wydrylowanych wiśni KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 g rozpuszczonego masła Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Rozpustne gotowaniepiernikami do momentu, gdy spróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto
Jadło i czytadłoprzygotować je swoim domownikom :) Składniki: Na ok 50 sztuk: Zaczyn: 4 dkg drożdży świeżych 1 łyżka cukru kryształu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki Ciasto właściwe: szczypta soli 1 kg mąki pszennej tortowej 6 żółtek 4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1/2l mleka 150g margaryny 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: olej do smażenia marmolada do nadziewania cukier puder lub polewa(...)mąki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. 2. Po ok 3 godzinach dodajemy szczyptę soli, kg mąki, żółtka, cukier kryształ oraz waniliowy oraz mleko. Jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę mleka, jeśli za wolne- dodajemy mąki. Wyrabiamy dokładnie cały czas, a pod koniec dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dobrze wyrobione ciasto powinno
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej Ciastem
Luźna Kuchniaprzekładańce myślę, że go wypróbuje- u mnie znajdzie się po raz kolejny na świątecznym stole. Polecam. Składniki: Ciasto krówka: Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej(...)śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 2-3 łyżki(...)pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 g rozpuszczonego masła Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Rozpustne gotowanieSkładniki: ciasto: 250 gram mąki tortowej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli kila łyżek oleju nadzienie: 250-300 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 50 ml kwaśnej śmietany sól, pieprz Wykonanie: Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 30 minut, aby nabrało elastyczności. Przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy
Czerwona Porzeczkaupieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto
Jadło i czytadłowręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła nie margaryny(...)całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem
Wanilia i Kardamon