ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:38/219)

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką 414

przekładańce myślę, że go wypróbuje- u mnie znajdzie się po raz kolejny na świątecznym stole. Polecam. Składniki: Ciasto krówka: Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru  adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej(...)śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 154

Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką:  na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 2-3 łyżki(...)pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru KRUSZONKA: 175 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżki  cukru waniliowego 100 g rozpuszczonego masła      Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Rozpustne gotowanie
Sakiewki ze szpinakiem 205

Składniki: ciasto: 250 gram mąki  tortowej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli kila łyżek oleju nadzienie: 250-300 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 50 ml kwaśnej śmietany  sól, pieprz Wykonanie: Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy wodę i  wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je  na 30 minut, aby nabrało elastyczności. Przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy

Czerwona Porzeczka
Piernik przekładany 130

upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową.       Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto

Jadło i czytadło
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 174

wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne! Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła nie margaryny(...)całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem

Wanilia i Kardamon
Klasyczna tarta z owocami 341

zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli  2 żółtka Przygotowanie spodu tarty Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól, nałożyć zimne masło i posiekać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne! 219

waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy.  Jakie wyszło ciasto? -Przepyszne wilgotne no po prostu w ciągu chwili powstało coś znakomitego :)   Ciasto czekoladowe z dynią  1 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 85 g masła lub margaryny, roztopionej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)dodajemy rozpuszczone masło, esencję waniliową, mieszamy. Dynię dodajemy do masy. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Ja przełożyłam ciasto do szklanej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.    Ciasto czekoladowe

Kuchnia na wzgórzu
Mufinki piernikowe z kremem serowo - miodowym 128

fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie.       Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody 1/2 opakowanie przyprawy(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać foremki do mufinek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 170 C. Do serka dodać miód i dokładnie rozmieszać, następnie dodać śmietan fix. Gotową masą za pomocą  rękawa

Jadło i czytadło
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 162

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko

Pyry na Gaz
Brak tytułu 226

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                   szczypta soli                   45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki )                   około 150 ml letniej wody NADZIENIE(...)masła                            ewentualnie 1/3 szkl. rumu Ciasto - z mąki, oleju, soli i wody zagniatamy sprężyste ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki - tak by ciasto się nie kleiło. Nadajemy mu kształt kuli, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę

kolorowotorcikowo
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 331

wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta. Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym. Składniki: na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml nadzienie: 250 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 178

łyżek mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego lub op. cukru waniliowego

Anioszek w kuchni
Wiśniowa bajka 1096

warstwą delikatnej  śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny(...)łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem

Wanilia i Kardamon
Owocowa pianka 454

Przepis ten dostałam od Iwonki , która prowadzi bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/ . Wymiary blaszki : 25 x 29 cm Czas pieczenia :  ok. 20 minut Temp. pieczenia : 180 C   Ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 1 szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej

Słodkości i nie tylko
BABKA CYTRYNOWA (SZYBKA I PROSTA) 140

będzie jeszcze piękniejszy :) Sama już nie wiem co w tym cieście lepsze: smak czy  obłędny zapach... ? :)) Zdecydujcie sami :D SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 1 szklanka cukru 4 jajka (rozm. L) 200 g miękkiego masła 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu greckiego(...)skórkę. Zmiksuj całość na gładką masę przez około 1 minutę .  Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-65 minut ,  aż drewniany patyczek wsadzony w środek ciasta będzie suchy.  Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony