spodziwac, ale lista skladnikow dzialala na moja wyobraznie. Zaskoczyla mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe. Ciasto dyniowe skladniki na ciasto 250g maki krupczatki lub tortowej 200g masla 3 lyzki cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase: 450g miazszu dyni 2 jajka + 1 zoltko
Przysmaki KarolkiSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1 słoik dżemu tłuszcz i bułkę tartą polewa 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżka wody Wykonanie: Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę(...)sodą i kakaem na zmianę z mlekiem na koniec ucierania dodać ubite białka na sztywną pianę delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzoną babkę przekrawamy na połowę posmarować dżemem. Z podanych produktów przygotowujemy polewę którą polewamy babkę, dekorujemy płatkami migdałów. Ciasto przygotowała Janczeki
kgwjanczewobyłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam. Jabłecznik z żurawiną Drukuj przepis Składniki ciasto ucierane 250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) warstwa owoców 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu budyń(...)budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki cukru listonic_name = "Jabłecznik z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu 1 budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki
CoolinarniePLuwielbiam takie połączenia. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g masła 340 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru dodatkowo cukier puder do posypania ciasta, masło do wysmarowania formy WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem. Rabarbar umyć, obrać z twardej
Passions hobbies lifepulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i " Składniki: Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek: 4 jajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli 4 łyżki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki
Wanilia i KardamonSkładniki:4 jajka1 szklanka mąki tortowej3/4 szklanki mąki krupczatki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy160 g rozpuszczonego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaok 400 g moreliKruszonka:2 łyżki mąki1
Kuchnia domowa AniSkładniki: CIASTO KRUSZONKOWE: jajka 2 sztuka, masło lub margaryna 15 dag/zimne, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, orzechy włoskie 10 dag/mielone SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa 3 łyżki, olej rzepakowy 3 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, twaróg 1 kg/wiaderko, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba(...)podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej
W Mojej Kuchni Lubięblok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki(...)turach, za każdym razem delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie
moj przepis nawątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać. Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej (typ 450) * - 1/2 szklanki cukru * - 2 jajka - 1 szklanka serwatki * - 15 g drożdży suszonych - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - jajko + 1 łyżka mleka(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, masło z serwatką, ubite jajka. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już
mojewypiekiinietylkoPrzygotowałam z nich pyszne ciasto jogurtowe z kruszonką. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Można je oczywiście zrobić z dowolnych owoców. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 jajko, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 100 ml oleju, 1 kopiasta szklanka mąki tortowej, 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Kruszonka: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, Dodatkowo: 25 dag truskawek
Tradycyjna kuchnia KasiTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła schłodzonego 1 żółtko(...)sól, pieprz Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać żółtko, sól i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Piekarnik
wyzwania kuchennenadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: · 2,5 szklanki mąki tortowej · 4 dag drożdży · 2 żółtka(...)niej rozkruszone drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym
Kolizje Smakówowoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 3 torebek (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego(...)malin, 200 ml gęstej śmietany 36%, 4 jajek, 1 limonki, szczypty cynamonu, 100 gram mlecznej czekolady. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła śmietankowego. Całość miksowałem
Wyprawy kulinarnesmakiem:) Przepis na ciasto znalazłam w książce kulinarnej, nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go po swojemu i wyszło całkiem nowe ciasto. Składniki: Ciasto na formę o wym 24/28 cm: 5 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 szklanki świeżych malin Masa
Wanilia i Kardamonklasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu) 60 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu (u mnie wódka(...)zmielonych orzechów włoskich 125 ml gorącego mleka 150 g cukru 2 łyżki tartej bułki 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie Ciasto W miseczce rozkruszamy drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawiamy na 10-15 min aż drożdże zaczną pracować. Do pozostałęgo mleka dodajemy sól
Mieszam w Garnku